Consiliul de Securitate al ONU a cerut vineri o anchetă „independentă” şi „imediată” după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a unor gropi comune în care au fost îngropate „sute” de persoane, scrie AFP, preluată de Agerpres.
Într-un comunicat, membrii Consiliului şi-au exprimat „profunda îngrijorare cu privire la informaţiile despre descoperirea de gropi comune, la spitalele Nasser şi al-Shifa din Gaza, unde fuseseră îngropate sute de corpuri, în special femei, copii şi persoane în vârstă”.
Ei au subliniat necesitatea de „a trage la răspundere vinovaţii” şi au cerut ca anchetatorii să aibă „acces nestingherit la toate locaţiile gropilor comune din Gaza, pentru a efectua o anchetă imediată, independentă, riguroasă, completă, transparentă şi imparţială pentru a determina circumstanţele din spatele gropilor”.
Consiliul nu a precizat cine ar putea conduce această anchetă.
Pe de altă parte, a subliniat importanţa ca familiile „să cunoască soarta şi locaţia celor dragi dispăruţi, în conformitate cu dreptul umanitar internaţional”.
Spitalele din Fâşia Gaza au fost ţinta unor atacuri dure de la începutul operaţiunii militare a Israelului pe teritoriul palestinian, declanşată în urma atacului sângeros comis în sudul Israelului pe 7 octombrie de luptători Hamas veniţi din Gaza.
Armata israeliană acuză Hamas că a folosit spitalele pentru a lansa atacuri şi pentru a ascunde acolo tuneluri şi arme, lucru pe care mişcarea islamistă palestiniană îl neagă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a indicat în aprilie că spitalul al-Shifa nu mai este altceva decât o „cochilie goală” plină de rămăşiţe umane.
Din aprilie, mai multe gropi comune au fost descoperite în trei spitale din Fâşia Gaza.
Franţa cere oprirea imediată a atacurilor israeliene din Rafah
Franţa îndeamnă Israelul să pună capăt „fără întârziere” operaţiunii sale militare la Rafah care ameninţă să creeze o „situaţie catastrofală” pentru populaţia din Fâşia Gaza, a declarat Ministerul său de Externe într-un comunicat publicat pe X în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.
„Lansăm un apel autorităţilor israeliene să înceteze fără întârziere această operaţiune militară şi să revină pe calea negocierilor, singura cale posibilă care să ducă la eliberarea imediată a ostaticilor şi să obţină o încetare a focului de durată”, a indicat Quai d'Orsay despre situaţia de la Rafah.
„O astfel de operaţiune ameninţă să provoace o situaţie catastrofală pentru populaţiile civile din Gaza, deja strămutate de mai multe ori”, a continuat comunicatul diplomaţiei franceze.
Pentru a „înfrânge” Hamas, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, consideră necesară o operaţiune la Rafah, oraş din sudul Fâşiei Gaza unde, potrivit acestuia, s-au retras ultimele batalioane ale mişcării islamiste, dar unde trăiesc, de asemenea, 1,4 milioane de palestinieni, majoritatea strămutaţi de violenţe.
Sfidând avertismentele internaţionale, armata israeliană desfăşoară de marţi incursiuni în estul Rafah şi a preluat controlul trecerii frontierei cu Egiptul, blocând un punct-cheie de intrare pentru convoaiele de ajutor umanitar.
Armata a declarat vineri că îşi continuă „operaţiunea antiteroristă de precizie” în anumite sectoare din estul Rafah şi că a „eliminat celule teroriste”.
Statele Unite „observă cu îngrijorare” operaţiunea militară la Rafah, dar nu o consideră „majoră”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby.
„Franţa solicită Israelului să redeschidă imediat punctul de trecere Rafah spre Egipt, care este esenţial atât pentru accesul ajutorului umanitar la populaţia civilă, cât şi pentru a permite celor mai vulnerabile persoane să părăsească Fâşia Gaza”, a subliniat diplomaţia franceză în cursul nopţii.
Editor : A.C.