Surse: Hezbollah ar putea să atace Tel Aviv. Israelul a transmis SUA că dacă vor fi loviți civili, răspunsul va fi „disproporționat”

Data publicării:
răsare soarele in Tel Aviv
Oficialii israelieni și americani cred că Hezbollah și Iranul vor lansa atacuri împotriva Israelului în zilele următoare. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Israelul a avertizat SUA că, dacă Hezbollah va răni civilii israelieni ca parte a represaliilor pentru asasinarea comandantului său militar, răspunsul Forțelor de Apărare a Israelului va fi „disproporționat”, au spus doi oficiali israelieni.

Oficialii israelieni spun că nu vor un război total cu Hezbollah în Liban și acum încearcă să traseze o linie clară pentru a defini ce ar obliga Israelul să escaladeze conflictul și să riște un război, scrie Axios.

Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a declarat într-un discurs de marți că organizația va riposta pentru asasinarea lui Fuad Shukr de către Israel la Beirut săptămâna trecută.

El a spus că Iranul va răzbuna și asasinarea de către Israel a liderului politic Hamas Ismail Haniyeh la Teheran.

Faptul că Israelul așteaptă răspunsul timp de o săptămână face parte din pedeapsă, deoarece este și un război psihologic care influențează moralul”, a spus el.

Oficialii israelieni și americani spun că cred că Hezbollah și Iranul vor lansa atacuri împotriva Israelului în zilele următoare, dar încă nu știu când exact și ce vor implica atacurile.

Cu câteva ore înainte de discursul lui Nasrallah, redactorul-șef al ziarului libanez Al-Akhbar, Ibrahim al-Amin, a publicat un articol pe prima pagină care spunea că Hezbollah ar putea viza Tel Avivul ca parte a răspunsului său.

Ziarul este afiliat cu Hezbollah și se știe că Al-Amin este apropiat de Nasrallah. El a scris că Hezbollah are mult spațiu de manevră în ceea ce privește răspunsul său, deoarece civili libanezi au fost uciși în timpul asasinarii lui Shukr în sudul Beirutului.

Hezbollah este posibil să țintească Tel Aviv și civilii ar putea fi răniți. Lucrul eficient va fi să loviți un centru semnificativ al organizației care a luat decizia cu privire la asasinat și a luat parte la el", a scris acesta.

Oficialii israelieni au interpretat articolul spunând că ținta răspunsului Hezbollah ar putea fi sediul IDF din centrul Tel Avivului sau sediul Mossad-ului și alte baze cheie de informații din nordul Tel Avivului.

Bazele sunt toate aproape de cartierele civile și, dacă o rachetă le-ar rata, probabil că ar dăuna civililor.

Doi oficiali israelieni au spus că, în ultimele zile, Israelul a transmis SUA prin mai multe canale militare că este îngrijorat că Hezbollah ar putea lovi centrele populației civile dacă încearcă să ținteze baze militare din centrul Israelului.

Oficialii IDF și ai Ministerului israelian al Apărării le-au spus omologilor lor de la Pentagon și CENTCOM că, de-a lungul războiului, atacurile cu rachete ale grupării Hezbollah au fost inexacte, iar încercările de a lovi bazele militare au fost însoțite de probleme și accidente grave, au spus oficialii israelieni.

Un exemplu semnificativ este atacul cu rachetă Hezbollah care a lovit satul Majdal Shams din Înălțimile Golan luna trecută. Oficialii israelieni au spus că presupun că Hezbollah a vizat o bază militară, dar a ratat-o și a lovit un teren de fotbal, ucigând 12 copii.

Oficialii israelieni spun că există îngrijorări și mai serioase cu privire la lansarea incorectă de către Hezbollah a rachetelor sol-sol cu rază lungă de acțiune, care au focoase mai mari și pot provoca daune mult mai mari și mai multe victime.

În discuțiile interne cu SUA, Israelul a subliniat că costul unui alt accident Hezbollah ar fi mare și că Hezbollah va plăti un preț disproporționat dacă ar răni civilii ca parte a răzbunării sale”, a declarat un înalt oficial israelian.

Pentagonul a refuzat să comenteze.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri