Pe coasta mediteraneană a Italiei, o amenințare se profilează la orizont. Locuitorii din Golful Napoli sunt la cheremul Vezuviului. În apropiere se află o zonă vastă, cu o intensă activitate vulcanică. Câmpiile Flegree sunt la fel de cunoscute ca Vezuviul, dar reprezintă o amenințare importantă. Seismologul Nicola Alessandro Pino este îngrijorat de creșterea presiunii sub scoarța pământului. Iar localnicii sunt avertizați să se pregătească pentru ce-i mai rău. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.
Jeturi de abur sulfuros se ridică lângă Napoli. Un oraș cu trei milioane de locuitori, pe marginea unui supervulcan periculos. Dar nu este Vezuviu, ci sunt Câmpiile Flegree, care se întind pe 150 de kilometri pătrați.
Seismologul Nicola Alessandro Pino este în Pozzuoli, o suburbie a orașului. A venit aici ca să examineze ce se întâmplă în port.
Poate părea că nivelul apei a scăzut, dar nu s-a întâmplat asta. Cheiul, stâncile, chiar și tot orașul se ridică din mare.
Nicola Alessandro Pino, seismolog: Peste trei kilometri de scoarță terestră, ridicată cu mai mult de un metru - vă puteți imagina despre ce fel de presiune vorbim.
Vinovatul? Un supervulcan subteran, chiar sub suprafața Câmpiilor Flegree. Cantități uriașe de magmă și gaze își fac loc de sub scoarța terestră.
Nicola Alessandro Pino, seismolog: Facem tranziția de la o fază elastică la una neelastică. Dacă iau o crenguță și o îndoi, va avea mai întâi o fază elastică. Dacă îi dau drumul, revine la forma inițială. Dar dacă este îndoită în continuare, începe să se rupă - eu aud totul trosnind.
În Câmpiile Flegree, ceea ce se îndoaie este scoarța terestră. S-ar putea, de asemenea, să se deschidă, așa cum a făcut-o în cutremurul din martie 1970. Înainte de asta, pământul se ridicase cu aproape un metru, la fel ca acum. În unele zone, temperatura mării a depășit 70 de grade Celsius. Localnicii s-au speriat, oamenii de știință au venit de departe ca să investigheze.
Acel ciclu s-a repetat în anii `80 și a mai avut loc un cutremur. Apoi, pământul s-a lăsat din nou.
Dar în ultimii 20 de ani s-a ridicat iar. După cum ar spune Pino, crenguța se apropie de punctul de rupere.
Nicola Alessandro Pino, seismolog: Înseamnă că scoarța terestră probabil se va rupe. Dar nu neapărat că ne îndreptăm către o erupție catastrofală.
Însă este luată în calcul și această posibilitate.
Nicola Alessandro Pino, seismolog: În acest moment, pământul s-a ridicat mai mult ca niciodată. Suntem cu aproximativ zece centimetri mai sus decât în 1984.
Un scenariu este că o serie de cutremure mai mici ar putea permite gazelor să scape, iar presiunea să scadă. Pământul s-ar scufunda din nou.
Al doilea scenariu este catastrofal. Presiunea va fi eliberată printr-o erupție uriașă, care va devasta Napoli și regiunea înconjurătoare.
Ce părere au, însă, localnicii de acest lucru? Îi întrebăm pe Anama Kotlaresky și Strato D'Alessio, care transportă turiști în Golful Napoli.
Strato D'Alessio, operator de turism: Este cu siguranță un risc, dar și o atracție pe cinste, pentru că avem o mulțime de zone în care poți vedea activitatea vulcanică.
Inclusiv sub noi, pe fundul mării.
Câmpiile Flegree ajung până aici. Bulele care se ridică din izvoarele termale sunt dovezi ale extinderii supervulcanului subteran.
Strato D'Alessio, operator de turism: E frumos. Există o teamă, dar și frumusețe din plin. Chiar merită.
Anama Kotlaresky, operator de turism: E ciudat și captivant totodată. Există întotdeauna această amenințare, știind că ar putea erupe în orice moment.
De aceea, seismologul Nicola Alessandro Pino și vulcanologul Mauro di Vito monitorizează cu atenție Câmpiile Flegree. Urmăresc activitatea vulcanului și transmit informațiile către centrul de comandă, care ar avertiza populația în caz de urgență.
Mauro di Vito, vulcanolog: Dacă instrumentele noastre arată activitate seismică puternică sau frecventă, o raportăm. Apărarea civilă este anunțată imediat, iar mesajele de alarmă sunt trimise automat. Și avem acest telefon roșu pe birou, o linie directă către sediul Departamentului de Protecție Civilă. În acest fel, putem raporta imediat un cutremur major.
Planurile de evacuare sunt gata. Dar vor funcționa, oare?
-Planul este să trimită un autobuz să ne ducă acolo sus.
-Dacă se întâmplă, nu cred că va fi suficient timp să scăpăm. Cu excepția cazului în care avertismentele vin într-adevăr suficient de repede
-Lăsați-o baltă, eu nu plec nicăieri. Pozzuoli este un oraș frumos.
Oamenii din Golful Napoli își iubesc casa, în ciuda supervulcanului activ de dedesubt.