Video&Foto Super-iahturile dispărute ale oligarhilor ruși. Magnații au găsit soluția ca să-și salveze navele de lux
Data publicării:
Oligarhii ruși încearcă să își scape super-iahturile de sancțiunile occidentale. Cel puțin șase nave de lux au dispărut de pe sistemele de localizare de la începutul războiului din Ucraina, iar jurnaliștii britanici de la The Observer spun că sistemele de localizare au fost oprite, pentru a evita sechestrul.
Ocean Victory este cel mai scump dintre iahturile dispărute de pe radar, după impunerea sancțiunilor la adresa oligarhilor ruși. A fost reperat ultima oară la începutul lunii martie, în apropiere de exoticele insule Maldive.
Un membru al echipajului a recunoscut, pentru jurnaliștii britanici, că li s-a spus să oprească sistemul de localizare.
Nava de lux este evaluată la 300 de milioane de dolari, iar în 2016, când a ieșit prima oară în larg, era al zecelea cel mai lung iaht din lume. Poate găzdui cel puțin 30 de oaspeți în condiții de lux, este dotat cu heliport și nu mai puțin de șase piscine, câte una pe fiecare punte a navei.
Viktor Rashnikov, proprietarul navei, are o avere evaluată la aproape 20 de miliarde de dolari și se află la cârma celui mai mare producător de oțel din Federația Rusă.
Galactica Supernova și-a închis sistemul de localizare în apropiere de coasta Muntenegrului, în Marea Adriatică.
Este considerat cel mai rapid iaht din lume, cu o viteză maximă de 30 de noduri, și este evaluat la 75 de milioane de dolari. Are piscină, prevăzută cu o cascadă artificială, și heliport, iar proprietarul Vagit Alekperov este considerat unul dintre cei mai bogați magnați ruși, cu o avere evaluată la peste 20 de miliarde de dolari. A condus cel mai mare producătorul rus de petrol aproape 30 de ani.
Nava Clio a călătorit mai bine de 3.000 de mile de când Rusia a invadat Ucraina, din Maldive până în Marea Neagră, unde a dispărut imediat ce a trecut de Bosfor.
Nu e exclus să fi dezactivat sistemul de localizare și din cauza riscurilor de securitate din zonă. Însă, mai degrabă, proprietarul navei evaluate la 65 de milioane de euro a vrut să evite sancțiunile.
Oleg Deripaska este considerat unul dintre apropiații lui Vladimir Putin și conduce cea mai mare companie rusească producătoare de aluminiu, pe baza căreia a strâns o avere ce depășește 3 miliarde de dolari. Este pe lista sancțiunilor adoptate de Statele Unite și Marea Britanie.