"Sunt îngrozit de soarta oamenilor din Ucraina". Ce au în comun oligarhii care îl condamnă pe Vladimir Putin

Data publicării:
Russian President Putin visits Yandex headquarters in Moscow
Arkadi Voloj și Vladimir Putin. FOTO: Profimedia Images

De la începutul războiului sângeros purtat de Rusia în Ucraina, doar câțiva oligarhi ruși au condamnat invazia armatei Kremlinului în statul vecin. Printre aceștia se numără Arkadi Voloj, co-fondatorul Yandex (Google-ul rusesc) care a numit războiul o "invazie barbară", bancherul miliardar Oleg Tinkov, fondatorul Tinkoff Bank, care a renunțat în 2022 la cetățenia rusă și l-a acuzat pe Putin de "fascism" sau fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski. Însă curajul fiecăruia dintre aceștia pentru a-și exprima critica împotriva lui Vladimir Putin este asigurat de distanța sigură și confortabilă a Occidentului.

Lovit de sancțiunile UE, co-fondatorul Yandex, Arkadi Voloj, care a renunțat la calitatea de director executiv al companiei și a ieșit din consiliul de administrație al acesteia, a declarat că "invazia Rusiei în Ucraina este barbară" și a subliniat că este "categoric împotriva acesteia".

"Sunt îngrozit de soarta oamenilor din Ucraina - mulți dintre ei prieteni și rude - ale căror case sunt bombardate în fiecare zi", a declarat Voloj joi.

Chiar dacă declarația a fost una tăioasă și a ținut prima pagină a publicațiilor internaționale, Voloj este un nume din lista scurtă a oligarhilor ruși care s-au pronunțat răspicat împotriva războiului.

A fost o declarație fermă, care a ținut prima pagină a ziarelor, condamnând fără echivoc războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Însă declarația a apărut după ce UE s-a întors împotriva oligarhilor ruși și a declarat că motorul de căutare Yandex a fost "responsabil pentru promovarea narațiunilor Rusiei în opțiunile de căutare și a eliminat conținutul critic la adresa Kremlinului".

De asemenea, Voloj a mai fost acuzat de blocul comunitar că a sprijinit financiar invazia. 

Se prăbușesc oligarhii ruși în fața presiunii occidentale?

Emily Ferris, analist al Royal United Services Institute (RUSI), un think tank britanic pentru securitate și apărare, spune că recenta condamnare a lui Voloj nu este doar un exemplu al faptului că sancțiunile au funcționat, ci este rezultat al faptului că Voloj și toate afacerile lui nu mai au legătură cu Rusia.

"Este foarte ușor să vorbești împotriva regimului, atunci când nu ești în țară și când majoritatea activelor tale nu se mai află în țară", a declarat Ferris pentru Euronews.

"Cei mai mulți dintre oligarhi, sincer, nu s-au pronunțat împotriva războiului", a mai spus aceasta.

"Și asta pentru că cei mai mulți dintre ei sunt încă în Rusia și au activele acolo. Nu am văzut atât de mulți oligarhi care să își mute activele din Rusia, iar asta pentru că este foarte greu de făcut acest lucru", a explicat ea.

Ce au în comun oligarhii care îl condamnă pe Putin

Toți oligarhii care s-au exprimat împotriva lui Putin de-a lungul timpului, printre care Mihail Hodorkovski, Oleg Tinkov, Iuri Milner și mai recent Arkadi Voloj sunt vocali pentru că nu mai depind de Rusia.

"Dacă ești în Rusia, este foarte greu să vorbești împotriva războiului, deoarece poți ajunge să fii urmărit penal", a declarat pentru Euronews David Lewis, profesor de politologie la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.

"Cei care doresc să întrețină legăturile de afaceri cu Rusia păstrează tăcerea și doar cei care se află în afara țării și care au renunțat la afacerile cu Rusia sunt dispuși să vorbească. Și chiar și printre aceștia, nu sunt atât de mulți oameni", a explicat acesta întărind ideea că "a fost destul de naivă" ideea potrivit căreia sancțiunile îi vor revolta pe oligarhi împotriva lui Putin.

"Politica și afacerile sunt strâns legate în Rusia, încât este aproape imposibil să faci afaceri, dacă te opui guvernului", a mai spus el.

Cum se exprimă elita din Rusia care nu sprijină războiul

Membrii elitei rusești din interiorul țării, care au vrut să se distanțeze de acțiunile Kremlinului față de Ucraina, au avut o reacție discretă la război și au optat pentru păstrarea tăcerii, fiind discreți și evitând să susțină public invazia, în loc să se exprime în orice fel pe marginea ei. 

"Cred că a avut un impact practic foarte mic", a spus Ferris. "Oamenii din Rusia nu îi văd pe oligarhi și pe acei oameni de afaceri locali ca pe un fel de busolă morală pentru națiune".

Pe de altă parte, declarațiile oligarhilor care condamnă războiul nu au acoperire în presa rusă, a mai spus Ferris, de aceea nu au niciun impact la public.

Ce s-ar schimba dacă oligarhii l-ar condamna în bloc pe Putin

"Situațiile individuale nu sunt suficient pentru a face diferența. Oligarhii au foarte puțină influență asupra procesului de luare a deciziilor, în special asupra deciziilor privind războiul în sine. Ei sunt mult mai dependenți de Putin decât este el de ei", a explicat Ferris.

"Sunt un grup slab reprezentat în politica rusească și sunt așa de ceva timp."

Profesorul mai spune că cele câteva acte de rebeliune ale oligarhilor ruși din străinătate nu pot nici măcar zgâria imaginea lui Putin acasă.

"Controlul său asupra puterii nu este dictat cu adevărat de acești oligarhi mici, el este dictat de liderii militari, de forțele armate, de oamenii care îi sunt apropiați - și nu a existat niciun fel de breșă în acest grup în ceea ce privește consensul lor asupra războiului", a spus Ferris.

Dacă oligarhii care se pronunță împotriva războiului ar fi cei care se află în țară în fruntea unor companii care angajează sute și mii de oameni care și-ar putea pierde locurile de muncă din cauza poziționării lor, atunci acest lucru ar avea un impact asupra lui Putin și asupra societății ruse. Dar este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.

"Toți cei care fac bani în acea țară îi aparțin în mare parte lui Putin, pentru că el a creat condițiile prin care ei au devenit atât de puternici", a mai declarat Ferris.

"Ar fi incredibil de prostesc să te opui lui", a conchis acesta.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri