Summit UE-China. Liderii UE vor avertiza Beijingul că îi vor fi afectate interesele economice în Europa dacă ajută Rusia

Data actualizării: Data publicării:
CHINA BEIJING XI JINPING EU INVESTMENT AGREEMENT MEETING(CN)
Președintele chinez Xi Jinping participă vineri un summit virtual cu liderii UE. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană intenţionează să profite de summitul virtual organizat vineri la Bruxelles pentru a trimite un mesaj puternic Chinei potrivit căruia a ajuta Rusia în Ucraina nu este în interesul economic al Beijingului, informează dpa, potrivit Agerpres.

UE îi va semnala Chinei consecinţele pe care le va avea asupra relaţiilor cu blocul comunitar o eventuală decizie a Beijingului de a oferi „sprijin deschis” invaziei ruse, aflată acum în a doua lună, a declarat un oficial de rang înalt al UE înainte de discuţii.

Războiul din Ucraina ar urma să domine agenda summitului, oficialii UE, ca şi partenerii lor americani, fiind îngrijoraţi de abilitatea Chinei de a prelungi conflictul.

Beijingul a acordat Moscovei sprijin politic şi a refuzat să condamne invazia, afirmând că SUA şi NATO sunt cauza principală a acestei crize.

Occidentul este de asemenea îngrijorat că Beijingul ar putea acorda sprijin material Rusiei, pentru a ajuta Moscova să ocolească sancţiunile stricte ale Occidentului.

Aşteptările înaintea acestor discuţii sunt scăzute. Nu se au în vedere rezultate concrete, declaraţii comune sau conferinţe de presă şi nici probleme precum COVID-19 sau privind schimbările climatice nu au fost incluse pe agendă.

China, care se concentrează pe export, se confruntă cu probleme. UE este cea mai mare piaţă a Chinei după SUA şi economia sa o eclipsează pe cea a Rusiei, care echivalează ca dimensiuni cu economiile Belgiei şi Ţărilor de Jos luate la un loc. UE intenţionează să sublinieze această disparitate, au informat oficiali europeni.

Cu toate acestea, China şi Rusia sunt „parteneri strategici” hotărâţi să răstoarne actuala ordine globală. Miercuri, China a anunţat că această cooperare „nu are frontiere”, la întrevederea cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Relaţia dintre UE şi China a fost marcată de probleme încă înainte să izbucnească războiul din Ucraina. Îngrijorări cu privire la încălcarea drepturilor omului în Xinjiang (regiune locuită preponderent de musulmani, în nord-vestul Chinei - n.r.) au dus la sancţiuni în oglindă, care au îngheţat un important acord de investiţii dintre UE şi China.

Diferendul dintre China şi Lituania generat de relaţiile cu Taiwanul a escaladat de asemenea într-o dispută la scară mare cu UE şi Organizaţia Mondială a Comerţului.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...