Sub presiunea organizațiilor umanitare, Franţa a repatriat 15 femei şi 32 de copii din taberele de prizonieri jihadişti din Siria

Data publicării:
femei îmbrăcate complet în burka și o fată în îmbrăcăminte roz cu capul acoperit
Femei și un copil la o tabără de prizonieri din Hasakeh. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Franţa, aflată sub presiunea organizaţiilor umanitare, a procedat, marţi, la repatrierea a 15 femei şi 32 de copii ţinuţi în taberele de prizonieri jihadişti din nord-estul Siriei.

„Minorii au fost predaţi serviciilor responsabile cu întreţinerea copiilor şi vor fi supuşi monitorizării medico-sociale”, a precizat MAE francez, care a condus operaţiunea, într-un comunicat. „Adulţii au fost predaţi autorităţilor judiciare competente”, se adaugă în comunicat, citat de AFP și Agerpres.

Aceasta este a treia operaţiune de repatriere de amploare după cea din 5 iulie 2022, când Franţa a repatriat 16 mame şi 35 de minori şi cea din octombrie care a permis întoarcerea a 15 femei şi 40 de copii. Femeile şi copiii repatriaţi marţi se aflau în tabăra Roj sub administraţie kurdă, situată la aproximativ cincisprezece kilometri de graniţele cu Irakul şi Turcia.

Franţa a fost lovită în mod deosebit de atentatele jihadiste, mai ales în 2015, comise de ISIS. Autorităţile franceze au mulţumit „administraţiei locale din nord-estul Siriei pentru cooperarea ce a făcut posibilă această operaţiune”.

Operaţiunea a avut loc la scurt timp după ce Comitetul ONU împotriva torturii a condamnat Franţa pentru că nu a repatriat cetăţenii francezi din taberele de prizonieri din nord-estul Siriei.

Comitetul a fost sesizat în 2019 de familiile acestor femei şi copii, considerând că Franţa, neprocedând la repatrierea lor, a încălcat articolele 2 şi 16 din Convenţia împotriva torturii şi tratamentelor inumane sau degradante.

Statul francez, în observaţiile sale transmise comitetului ONU şi citate în decizia pronunţată săptămâna trecută, şi-a justificat politica de repatriere de la caz la caz, subliniind că Convenţia nu impune unei ţări să-şi protejeze cetăţenii pe un teritoriu care nu se află sub jurisdicţia sa.

Totuşi, Comitetul a considerat că deşi statul francez „nu se află la originea încălcărilor suferite” de femeile şi copiii din tabere, „îi rămâne, totuşi, obligaţia de a-i proteja împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului prin luarea tuturor măsurile necesare şi posibile”.

Franţa a fost deja condamnată în 2022 de Comitetul pentru drepturile copilului şi apoi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru lipsa de acţiune în repatrierea femeilor şi minorilor.

Aceşti francezi au plecat în mod voluntar în teritoriile controlate de grupurile jihadiste din zona irakiano-siriană. Ei au fost capturaţi în momentul căderii organizaţiei Stat Islamic în 2019.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”