Stare de catastrofă naturală în Texas | Uraganul Harvey, cel mai puternic din ultimii 12 ani
Un om a murit în Texas, stat lovit de cel mai puternic uragan din ultimii 12 ani. Este prima victimă confirmată oficial a furtunii teribile, care a lovit ţărmul cu peste 200 de kilometri pe oră. Forţa sa rămâne considerabilă, deşi Harvey a fost retrogradat la furtună tropicală. Dar vijelia poate recupera din putere în orice moment, iar autorităţile se tem că vor urma inundaţii de proporţii. În Texas a fost declarată stare de catastrofă naturală, pentru ca statul american să poată obţine ajutor federal. Furtuna botezată Harvey a lovit coastele Texasului vineri noapte, în jurul orei locale 23:00, cu forța unui uragan de categorie 4 (pe o scară cu cinci trepte), a anunțat sâmbătă dimineața Centrul Național pentru Uragane din Statele Unite. Rafalele de vânt atingeau peste 200 de km la oră.
ACTUALIZARE 23.40. Case distruse, copaci scoşi din rădăcini şi 300.000 de locuinţe fără curent electric. Asta a lăsat în urmă uraganul Harvey, care a lovit violent Texasul.
Zeci de mii de oameni au fost evacuaţi, iar cei care au rămas în case şi-au baricadat ferestrele şi au aşezat saci de nisip în calea apei. Unul dintre cele mai afectate oraşe texane este Rockport, o localitate cu zece mii de oameni. Copacii au fost doborâţi de forţa furtunii, multe maşini au fost avariate, iar pagube importante a suferit şi aeroportul din oraş.
Nu doar vântul puternic provoacă îngrijorare: se estimează că Harvey va aduce ploi record în Texas în următoarele zile, iar valurile mării vor inunda zona de coastă. Experţii au avertizat că regiuni întinse ale statului vor deveni de nelocuit în următoarele săptămâni sau chiar luni.
Peste 2.000 de militari şi membri ai Gărzii Naţionale au fost trimişi în ajutorul oamenilor din Texas, stat în care va ajunge şi preşedintele Donald Trump, săptămâna viitoare. Până atunci, şeful Casei Albe a avut un mesaj pentru sinistraţii de aici: „Succes tuturor, vor fi în siguranţă. Succes tuturor!”
Dincolo de distrugerile pe care le aduce, uraganul Harvey înseamnă şi un ghinion teribil pentru un cuplu de îndrăgostiţi. Cei doi au fost nevoiţi să-şi anuleze nunta pentru a treia oară, după ce şi precedentele încercări au fost sortite eşecului tot din cauze vremii nefavorabile.
ACTUALIZARE 20:30 Un parc de rulote din Rockport a fost făcut una cu pământul, potrivit presei locale. Există temeri că vor fi găsite victime printre rămășițe. La un moment dat, presa locală a anunțat un bilanț de opt morți, însă informațiile au fost retrase ulterior. În orice caz, coșmarul va continua pentru rezidenții din zonă. În urma uraganului sunt de așteptat să se producă tornade și inundații de proporții.
ACTUALIZARE 17:30 Uraganul Harvey, retrogradat la un uragan de categorie 1, continua să avanseze sâmbătă în statul Texas, unde mai multe persoane au fost rănite. Zona este în continuare sub amenințarea unor inundaţii catastrofale în zilele următoare, relatează AFP, citată de News.ro.
„Ploi torenţiale se vor abate începând de astăzi (sâmbătă) şi până luni asupra Texasului”, au avertizat sâmbătă serviciile meteorologice americane, anticipând, local, acumulări între 380 şi 880 de litri pe metru pătrat, până miercuri.
GALERIE FOTO: Getty Images
În mai multe comitate s-au înregistrat deja, sâmbătă dimineaţa, în jur de 230 de litri pe metru pătrat de apă în 24 de ore.
Harvey este cel mai puternic uragan care a lovit Statele Unite din 2005 încoace şi cea mai gravă furtună care se abate asupra Texasului din 1961. Uraganul se deplasează pe uscat cu o viteză foarte mică - nouă kilometri pe oră atingea sâmbătă dimineaţa -, ceea ce-l face cu atât mai periculos, însă puterea rafalelor sale a scăzut rapid peste noapte.
La ora 11.00 GMT (14.00, ora României), el a fost retrogradat la categoria 1, cu rafale de vânt de 140 de kilometri pe oră, care au scăzut şi mai mult, la ora 12.00 GMT (15.00, ora României), la 130 de kilometri pe oră, a anunţat Centrul Naţional al Uraganelor (NHC).
Harvey ar putea să facă numeroase zone „nelocuibile timp de luni de zile”, a avertizat agenţia federală, care se aşteaptă ca acesta să rămână deasupra sud-estului Texasului până la mijlocul săptămânii viitoare.
Zece persoane au fost rănite vineri la Rockport de acoperişuri luate de vânt, numeroşi arbori au fost smulşi din rădăcini, iar vehicule avariate erau vizibile peste tot.
Poliţia din Corpus Christi a semnalat sâmbătă dimineaţa pe Twitter numeroase obiecte pe drumuri şi linii electrice culcate la pământ. Cea mai mare parte a semafoarelor nu funcţionau.
Gestionarul electricităţii în Texas - ERCOT - a anunţat că sâmbătă, la ora 11.00 GMT (14.00, ora României), peste 213.000 de clienţi erau privaţi de curent pe coasta texană din cauza uraganului.
Preşedintele Donald Trump a semnat încă de vineri o declaraţie de catastrofă naturală.
Gândindu-se la dramaticul precedent al uraganului Katrina, care s-a soldat cu 1.800 de morţi şi a distrus cartiere întregi la New Orleans, în Louisiana vecină, el este ţinut la curent cu situaţia şi intenţionează să se ducă în zona sinistrată săptămâna viitoare.
„Monitorizare atentă a uraganului Harvey, de la Camp Davis. Noi nu lăsăm nimic la întâmplare”, a scris sâmbătă dimineaţa, pe Twitter, miliardarul republican.
Încă de vineri, coasta texană a fost bătută de rafale de vânt violente şi ploi care au transformat Corpus Christi - un oraş industrial cu 300.000 de locuitori - într-o fantomă.
Mii de locuitori au preferat să fugă în interiorul uscatului, cu precădere la San Antonio, la aproximativ 200 de kilometri distanţă, la insistenţa autorităţilor şi de teamă că se vor trezi sub apă.
Harvey a trezit în Statele Unite amintirea uraganului Katrina, care în 2005 a provocat o catastrofă umanitară.
La acea vreme, lipsa pregătirii şi deficienţele flagrante ale statului federal au avut consecinţe dramatice. Acestui lucru i s-au adăugat criticile la adresa preşedintelui George W. Bush, acuzat de mulţi de indiferenţă faţă de locuitorii unei regiuni foarte defavorizate şi majoritar de culoare.
Punctul în care uraganul Harvey a atins uscatul, sâmbătă dimineață (ora României), este situat între Port Aransas și Port O’Connor.
În afară de rafalele de vânt deosebit de puternice, experții se așteaptă ca uraganul să aducă inundații catastrofale, potențial mortale, în zona de coastă a Texasului. În unele zone s-a putea acumula chiar și 1.o00 de litri pe metrul pătrat, în condițiile în care meteorologii estimează că efectele furtunii se vor simți patru până la șase zile. Asta înseamnă că în câteva zile, furtuna ar putea aduce cantitatea de ploaie care cade în mod normal într-un an întreg.
„Texasul se va confrunta cu un dezastru semnificativ”, a avertizat directorul Agenției Federale pentru Situații de Urgență.
Uraganul este considerat un test și pentru președintele Donald Trump. Mulți vor să vadă cum va administra eforturile de salvare în cazul unui dezastru natural.
Într-un mesaj postat pe Twitter, preşedintele Donald Trump a ataşat link-uri către site-uri guvernamentale specializate care fac recomandări practice cu privire la pregătiri sau măsuri de precauţie de luat în cazul unor evacuări de urgenţă.
Personalul şi avioanele de antrenament de la două baze ale Marinei americane, la Corpus Christi şi Kingsville, în Texas, au fost evacuate.
Traiectoria lui Harvey ar putea să afecteze în mod direct principalele rafinării ale țării, care reprezintă aproximativ o treime din capacităţile ţării şi care comercializează zilnic aproximativ şapte milioane de barili.
- Etichete:
- uragan
- texas
- fenomene extreme
- dezastru natural
- donald trump
- uraganul harvey
- cele mai puternice uragane
- sezonul uraganelor 2017
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News