Un operator al serviciului american de urgenţă 911 din New York a fost concediat pentru că a gestionat defectuos apelul telefonic iniţiat de o angajată a supermarketului din Buffalo (statul New York) unde, pe 14 mai, a avut loc un atac armat soldat cu 10 morţi şi trei răniţi, în marea lor majoritate persoane de culoare. Dispecerul a închis apelul angajatei care a sunat, pentru că vorbea în șoaptă și nu a înțeles ce spune.
Dispecerul, care nu a fost identificat, a fost dat afară joi, scrie EFE, potrivit Agerpres.
Latisha Rogers, asistent manager la supermarketul Tops, unde a avut loc atacul armat, a declarat la CNN că se afla la muncă atunci când un tânăr alb, identificat ulterior drept Payton Gendron, în vârstă de 18 ani, a intrat în magazin şi a început să tragă.
Angajata şi-a amintit că se afla în zona dedicată clienţilor împreună cu doi colegi de muncă şi vorbea la telefon cu un client în momentul în care a auzit explozii puternice, una după alta. Rogers a mai povestit la CNN că a continuat să audă „bum, bum, bum” şi că „tot ceea ce am putut să facem a fost să ne aruncăm la pământ”.
Angajata s-a ascuns în spatele biroului, „rugându-mă să nu mă vadă (atacatorul)”, apoi a sunat la 911.
„Vă rog, trimiteţi ajutoare, o persoană a deschis focul în magazin”, a spus ea cu voce scăzută. Însă persoana care a preluat apelul i-a răspuns că nu aude ce-i spune şi a certat-o: „N-ai de ce să şopteşti, că nu te aud”. După care i-a închis telefonul.
Serviciul Central al Poliţiei a analizat apelurile referitoare la atacul armat, a declarat pentru CNN Mark Poloncarz, director executiv al comitatului Erie, care a apreciat că felul în care angajatul de la 911 a tratat apelul „a fost complet inacceptabil”.
„Îi învăţăm pe dispecerii noştri de apeluri de tip 911 că, dacă cineva vorbeşte în şoaptă, cel mai probabil înseamnă că se află în pericol”, a spus el.
În ceea ce-l priveşte, Payton a fost pus sub acuzare în această săptămână de un mare juriu pentru 25 de capete de acuzare, între care omucidere, terorism naţional şi portul armelor. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă închisoarea pe viaţă fără posibilitate de eliberare condiţionată.
Editor : B.P.