Trump poate fi președinte, dar nu poate fi asistent medical sau barman. Locurile de muncă pe care nu le-ar putea obține după condamnare

Data actualizării: Data publicării:
donald trump sustine un discurs
Donald Trump. Foto: Profimedia

Nu poate fi barman în Florida, dar poate fi președinte al Statelor Unite. I se poate refuza legal să primească locuință din fondul public, dar ar putea locui în curând la Casa Albă. Și nu poate deține în mod legal o armă de foc în niciun stat, dar ar putea comanda în curând arsenalul nuclear al țării, relatează The Independent.

Donald Trump s-a alăturat celor aproape 20 de milioane de americani cu condamnări penale, după ce un juriu din New York l-a găsit vinovat pentru 34 de acuzații de falsificare a înregistrărilor contabile, pe 30 mai.

Dar, spre deosebire de milioanele de americani care reintră în societate după condamnări și încarcerări, și care se confruntă cu nenumărate bariere în obținerea unui loc de muncă decent, a îngrijirii medicale, îngrijirii copiilor, în dreptul de a vota, sau în obținerea unei locuințe, printre alte obstacole, Trump se poate baza pe bogăția, influența și potențialul său imens în calea către președinție, neavând astfel de neplăceri.

Este puțin probabil să ajungă la închisoare, iar dacă va câștiga alegerile prezidențiale din 2024, termenii unei sentințe cu probațiune – rezultatul cel mai probabil – care nu i-ar permite să facă genul de lucruri pe care ar trebui să le facă un președinte, cum ar fi să călătorească în afara statului, ar putea fi blocați de apelurile sale în instanțele federale.

„Este o lume complet diferită”, spune Wanda Bertram, specialist în comunicare la organizația Prison Policy Initiative.

„Nici nu se va gândi la tipul de bariere cu care se confruntă oamenii care ies din închisoare”, a spus ea pentru The Independent.

„Donald Trump va putea evita nu doar consecințele imediate ale unei condamnări penale, așa cum se aplică majorității oamenilor, ci și consecințele din aval”, spune ea. „Acest lucru care tinde să se întâmple oamenilor care, din cauza condamnării lor penale, nu pot obține un loc de muncă, nu pot obține o locuință, nu pot primi asistență medicală și apoi, din cauza combinației dintre aceste lucruri, sunt reînchiși, condamnați pentru altceva”.

Mormanele de contradicții cu care se confruntă viața post-condamnare a lui Trump – nu poate avea o armă, dar poate controla armata națiunii, nu poate deține anumite licențe profesionale, dar poate fi președinte, nu poate vota în anumite state, dar poate fi cel pentru care oamenii votează – nu au fost probabil dilemele pe care fondatorii națiunii le-au luat în considerare.

Dar aceste lucruri dezvăluie decalajele sălbatice dintre un miliardar puternic care navighează prin sistemul de justiție penală și noi ceilalți, oamenii obișnuiți.

Aproape patru din 10 persoane aflate în închisoare erau șomeri în luna de dinaintea arestării lor, potrivit Prison Policy Initiative. Afroamericanii (46%) și femeile (53%) din închisori nu aveau un loc de muncă în acel moment, a constatat grupul.

Peste jumătate de milion de americani se întorc în comunitățile lor în fiecare an, după încarcerare, dar cei mai mulți sunt respinși când își caută un loc de muncă și se confruntă cu perioade lungi de șomaj, datorită practicilor discriminatorii de angajare, restricțiilor de licență profesională și posturilor pe termen scurt și instabile, slab plătite.

„Dacă ești Donald Trump, poți să-ți faci singur treaba”, spune Bertram. „Acesta este privilegiul de a avea o mulțime de bani – poți crea o nouă afacere”.

Multe legi privind licențele pentru un job prevăd descalificări generale pentru persoanele cu antecedente penale, ceea ce înseamnă că autoritățile statale nu trebuie să examineze cererile, sau să se gândească de două ori la revocarea licențelor, dacă acestea sunt deținute de o persoană cu condamnări penale.

Puține autorități au mai multă grijă când decid acordarea de licențe solicitanților cu o condamnare penală, dar milioane de oameni cu dosare, „sunt doar un solicitant în plus”, spune Bertram.

„Sunt doar un număr”, spune ea. „Pot încerca să conteste decizia și nu se întâmplă nimic. … Trump și atât de mulți miliardari și milionari au atât de multe alte căi de recurs pentru a încerca să tragă sforile. … Dacă ați fost încarcerat anterior, probabil că nu aveți acces nici măcar la tipul de asistență juridică care ar putea să vă ajute să depășiți acest lucru”.

Trump poate fi din nou președinte, dar restricțiile de acordare a licențelor ocupaționale la nivel de stat ar bloca orice altă persoană cu condamnări penale de la o serie de locuri de muncă din întreaga țară.

Unele dintre aceste restricții, conform Inițiativei de Politică a Închisorilor și Conferinței Naționale a Legislativelor Statale: Trump nu poate lucra într-un cazinou din Illinois sau ca veterinar în Indiana, în controlul dăunătorilor în Carolina de Nord, nu poate vinde mașini în Mississippi sau să lucreze în orice mediu medical din Virginia.

Chiar și la New York, dacă ar fi vrut o licență de broker imobiliar, ar avea nevoie de permisiunea secretarului de stat.

În Florida, el nu poate fi pompier, și nici să lucreze legal ca barman în complexul său Mar-a-Lago. Legea din Florida interzice barurilor să angajeze barmani care au fost condamnați pentru o infracțiune, timp de cinci ani după ispășirea pedepsei.

Și, spre deosebire de mulți oameni cu condamnări penale, Trump probabil va putea să voteze pentru el însuși la viitoarele alegeri, atâta timp cât nu se află în spatele gratiilor.

El poate vota în continuare din New York, sau din casa lui din Florida dacă se află în probațiune.

Legile privind votul din Florida – unde Trump este înregistrat pentru a vota – respectă regulile din statul în care o persoană a fost condamnată. Guvernatorul republican al statului, Ron DeSantis, a anunțat chiar că se va asigura personal că Trump poate vota, în ciuda faptului că anulează drepturile de vot pentru mii de rezidenți din Florida care au condamnări penale.

În 2018, alegătorii din Florida au susținut în mod covârșitor o măsură de restabilire a drepturilor de vot pentru majoritatea locuitorilor cu condamnări, care și-au îndeplinit termenii pedepselor. Dar în 2019, DeSantis a semnat o lege prin care anumite persoane cu condamnări penale își pot recâștiga drepturile de vot doar după ce plătesc toate taxele și alte cheltuieli aferente către stat.

„Ar fi ușor de făcut pentru Trump”, spune Bertram. „Cei mai mulți oameni care ies din închisoare, în Florida sau în altă parte, sunt supuși multor taxe legate de justiția penală, care sunt greu de plătit pentru ei, deoarece sunt împiedicați să facă alte lucruri pe care trebuie să le facă. Adică să ajungă corect pe picioare lor. … Există o mare diferență între taxele pe care le plătește, sau suma de bani pe care o are persoana anterior încarcerată sau persoana cu o condamnare penală, și câți bani trebuie să plătească”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale