Președintele american Donald Trump îşi vede visul cu ochii. Parada militară de 4 iulie, pe care şi-o doreşte de doi ani, are loc la Washington.
Trump le-a promis americanilor un spectacol fără egal, în ciuda criticilor care îl acuză că îşi face capital de imagine de Ziua Naţională, eveniment în mod tradiţional apolitic în Statele Unite.
Pe străzile capitalei americane va fi cea mai mare concentrare de vehicule militare după încheierea primului război din Golf, în 1991. Totuşi, tancurile şi vehicule cu şenile nu vor defila, pentru a nu afecta infrastructura.
Spectacolul aerian va fi asigurat de Air Force One, bombardiere B2, avioane de luptă de ultimă generaţie şi o escadrilă de acrobaţii. Pe timpul defilării, spaţiul aerian din zona capitalei a fost închis.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Nu a fost publicată nota de plată, dar aducerea unui singur bombardier costă în jur de 700.000 de dolari. O cheltuială inutilă, sunt de părere criticii lui Donald Trump.
Preşedintele american va rosti şi un omagiu adus Americii, un discurs care se anunţă a dura aproape o oră. Îl va transmite de pe treptele Lincoln Memorial, locul în care Martin Luther King a rostit celebrul discurs „Am avut un vis”.
S-a asigurat că va avea un public generos, nu ca la învestirea în funcţie, acum doi ani şi jumătate. Pentru asta, cinci mii de bilete la peluza din faţa muzeului au fost distribuite soldaţilor şi alte câteva sute pentru admiratorii săi înfocaţi. O tribună şi mai multe ecrane gigant au fost instalate la baza memorialului, pentru ca Donald Trump să fie văzut şi auzit mai bine. Totuși, ploaia a descurajat prezența spectatorilor la paradă.
Ceremoniile se vor încheia cu tradiţionalul foc de artificii.
Donald Trump şi-a dorit o paradă militară spectaculoasă după ce a asistat, acum doi ani, la cea de la Paris, de Ziua Franţei. A anunţat încă de atunci că SUA vor organiza ceva mult mai grandios.
Pe 4 iulie 1776, 13 colonii britanice şi-au proclamat independenţa de coroană şi au fondat Statele Unite ale Americii.