Trump ia în calcul o acţiune militară după atacul chimic din Siria
Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele american, Donald Trump, anunţă că Statele Unite vor răspunde adecvat la atacul chimic din Siria, fără a da însă detalii. Potrivit CNN, liderul de la Casa Albă ia în calcul inclusiv o acțiune militară. La rândul său, secretarul de Stat american Rex Tillerson a promis „un răspuns corespunzător” faţă de atacul chimic din Siria, dar nu a vorbit despre o acţiune exactă. Americanii arată cu degetul către regimul Assad şi către Rusia, pe care le consideră, mai mult sau mai puţin direct, responsabile pentru masacru.
Rex Tillerson, secretarul de Stat al SUA: Nu există nicio îndoială în sinea noastră, şi informaţiile pe care le avem susţin acest lucru, că Siria, regimul sirian sub conducerea lui Bashar al-Assad sunt responsabile pentru acest atac. Pe viitor, este foarte important ca guvernul rus să ia în considerare cu atenţie sprijinul continuu faşp de regimul Assad. Rolul lui Assad pe viitor este în mod clar incert, prin acţiunile pe care le-a luat, vedem că nu va fi nici un rol pentru el de a guverna poporul sirian.
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: Acel atac asupra copiilor a avut un impact uriaş asupra mea... A fost un lucru oribil! Atitudinea mea faţă de Siria şi Assad s-a schimbat foarte mult. Le vom transmite un mesaj!
Mesajul transmis de liderul de la Casa Albă, a fost decriptat de o sursă anonimă, pentru CNN: Preşedintele Donald Trump a spus unor membri ai Congresului că ia în considerare o acţiune militară în Siria, ca răspuns pentru atacul chimic din această săptămână, şi recunoaşte gravitatea situaţiei.
Potrivit aceleiaşi surse, Casa Albă deja examinează opțiunile militare furnizate de Pentagon pentru a răspunde atacului chimic atribuit regimului de la Damasc.
Este, totuşi, pentru prima oară că liderul de la Casa Albă are o poziţie atât de dură la adresa lui Bashar al-Assad, mai ales că reacţia sa vine la câteva zile după ce americanii anunţau că soarta acestuia va fi decisă de poporul sirian.
Aliat al regimului de la Damasc, Rusia este şi ea ţinta atacurilor americane. Nikki Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU: Dacă Rusia şi-ar fi îndeplinit obligaţiile, nu ar mai fi existat arme chimice pe care să le poată folosi regimul sirian. Assad nu are nicio intenţie să oprească folosirea armelor chimice, atât timp cât Rusia sprijină acest regim.
Replica Ministerului de Externe de la Moscova: acuzaţiile la adresa lui Assad sunt premature. Ruşii spun că americanii ar fi trebuit să se asigure că arsenalul chimic sirian a fost distrus în totalitate.
La mii de kilometri distanţă de războiul declaraţiilor, un sirian simte din plin drama războiului real. Şi-a pierdut toţi cei 25 de membri ai familiei sale extinse în atacul chimic, inclusiv cei doi copii gemeni, soţia şi fraţii.
Abdul Yousseff, tatăl copiilor ucişi: Am încercat să-l ajut pe unul dintre fraţi, dar murise. M-am dus apoi la Karim, al doilea frate, dar murise şi el. Am mers apoi să-mi văd copiii, dar şi ei erau morţi, aveau spume la gură, convulsii.
Le-a mărturisit jurnaliştilor că nu mai are nici o speranţă şi că, asemenea celorlalţi sirieni, se simte abandonat de lumea întreagă.
Abdul Yousseff, tatăl copiilor ucişi: Toţi liderii arabi au adormit, iar Statele Unite îşi urmăresc numai propriul interes! Ruşii au şi ei propriul interes legat de Bashar (al-Assad, n.red.), tiranul! Copiii mei nu sunt primii care mor în felul ăsta.