Trump, explicații despre demiterea directorului FBI
Data actualizării: Data publicării:
Președintele Donald Trump a declarat că, în ciuda riscului de a crea confuzie printre americani, a decis să-l demită pe directorul Biroul Federal de Investigaţii (FBI) pentru a face „un lucru corect” pentru cetățeni. De asemenea, liderul de la Casa Alba a spus că este conștient că această mișcare ar putea să ducă la prelungirea investigației FBI cu privire la implicarea rușilor în alegerile prezidențiale din SUA.
„Când am făcut asta, mi-am zis atunci că poate asta îi va nedumeri pe oameni”, a precizat Donald Trump. Cu toate acestea, președintele SUA a susținut că a luat decizia grea de a-l demite pe directorul agenţiei ”pentru a face un lucru corect pentru americani”, relatează News.ro, citând CNN.
Preşedintele Trump a recunoscut inclusiv că demiterea lui James Comey riscă să prelungească şi, prin urmare, să îngreuneze investigaţia deschisă de FBI cu privire la presupusa implicare a ruşilor în alegerile prezidenţiale din SUA şi la posibilele legături dintre asociaţii campaniei republicane şi agenţii Kremlinului.
Însă, această declaraţie este contrazisă inclusiv comentariile venite din partea Casei Albe. Asta deoarece, anterior, adjuncta purtătorului de cuvânt prezidențial a declarat că demiterea lui Comey ar urma chiar să grăbească şi să uşureze investigaţia FBI cu privire la implicarea ruşilor în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
„Vrem ca asta să ajungă la o concluzie, vrem să se ajungă la o concluzie cu integritate. Şi credem că, prin demiterea directorului Comey, am făcut paşi în direcţia corectă”, a completat Sarah Huckabee Sanders.
Donald Trump a promis că vrea continuarea investigaţiei FBI.
„Dacă Rusia a lansat atacuri cibernetice, dacă Rusia a făcut orice în legătură cu alegerile noastre, atunci eu vreau să ştiu”, a declarat liderul de la Casa Albă.
Directorul FBI, James Comey, a fost dat afară de preşedintele Donald Trump, la doar câteva zile după ce a spus în Congres, în timpul unei audieri, că Rusia continuă să influenţeze politica internă americană. Oficial, liderul de la Casa Albă şi-a bazat decizia pe recomandări venite de la procurorul-general şi de la adjunctul acestuia, care critică modul în care James Comey a tratat investigaţia de anul trecut în cazul email-urilor lui Hillary Clinton.
Demiterea directorului FBI a avut loc la doar câteva ore după ce FBI a recunoscut că James Comey a prezentat o serie de informaţii eronate în Congres cu privire la e-mailurile clasificate descoperite pe dispozitivele lui Anthony Weiner, soţul vicepreşedintei de campanie a lui Hillary Clinton.
Însă, oponenţii actualei administraţii americane spun la unison că şeful FBI a rămas fără funcţie din cauză că investigaţia în cazul implicării Moscovei în alegerile prezidenţiale s-a apropiat periculos de mult de Casa Albă.