Susținători pro-Trump: Poate declanșa al treilea război mondial din cauza unei farse
Data publicării:
Susţinătorii de extremă dreapta ai lui Donald Trump s-au răzvrătit şi l-au atacat pe preşedinte după ce acesta a ordonat un atac împotriva Siriei, suspectată că a lansat un atac chimic soldat cu 86 de morţi, relatează AFP.
„Oricine pretinde că Trump ar fi de o loialitate oarbă a primit un avertisment astăzi”, a declarat Mike Cernovich, unul dintre liderii mişcării „Alt-Right”, o grupare naţionalistă care l-a acuzat pe preşedinte că şi-a abandonat poziţiile electorale izolaţioniste, într-o campanie pe reţele de socializare, sub hashtagul #Syriahoax (farsa siriană).
„Ştim cu toţii că al-Assad nu şi-ar otrăvi propriul popor”, a continuat acest specialist al teoriilor complotului într-o înregistrare postată online vineri, avansând ideea că „statul profund”(„deepstate”, adică un complot al birocraţilor hotărâţi să submineze în mod clandestin acţiunea lui Trump) „vrea un război cu Rusia”.
„Ei utilizează atacul cu gaz din Siria, care este o farsă, pentru a declanşa Al Treilea Război Mondial”, apreciază el.
În contextul în care unii partizani neagă atacul chimic, alţii resping opinia potrivit căreia el a fost ordonat de preşedintele sirian Bashar al-Assad şi acuză un fals atac, orchestrat astfel încât să se creadă că este vorba despre un atac al damascului.
„De ce ar face al-Assad asta, odată ce este pe cale să câştige?”, se întreabă Alex Jones, un reprezentant al site-ului de extremă dreapta „Infowars”, arătat adesea cu degetul din cauza informaţiilor false.
Alex Jones susţie ideea că atacul a fost un şiretlic menit să-l oblige pe Trump să se alinieze conservatorilor tradiţionali. El consideră că dacă preşedintele „cedează acestui front anti-Siria pentru a dovedi că nu este o marionetă rusă, ei nu se vor opri”.
„Trump a făcut campanie pentru a nu se implica în Orientul Mijlociu, pentru că acest lucru îi ajută întotdeauna pe inamicii noştri şi creează şi mai mulţi refugiaţi (...). Apoi a văzut o fotografie la televizor”, a notat polemista republicană Anne Coulter.
Ea aminteşte că Trump se opunea în 2013 unei implicări militare americane în Orientul Mijlociu.
Cei mai mulţi dintre conservatorii tradiţionali au aprobat atacul punitiv cu 59 de rachete de tip Tomahawk lansat împotriva bazei aeriene siriene al-Shaayrat.
Iar Breitbart, site-ul de ştiri administrat anterior de Stephen Bannon, strategul şef al Casei Albe, a rămas pe o poziţie neutră în acoperirea acestui atac.
Sebastien Gorka, un consilier al preşedintelui, s-a apărat. „Este esenţial ca cei care au votat pentru această administraţie să înţeleagă că preşedintele nu s-a schimbat în (ceea ce priveşte) viziunea sa fundamentală”.