Președintele american Joe Biden cere Congresului să suspende acciza la combustibili pentru trei luni, spunând că măsura este necesară pentru a mai scădea prețurile la pompă, scrie CNN. Totuși, doar această măsură nu este suficientă pentru a rezolva problema prețurilor tot mai mari la energie, a mai precizat liderul de la Casa Albă.
Apelul lui Joe Biden pentru suspendarea accizei - o măsură caracterizată mai demult de Barack Obama drept un „truc” și privită cu scepticism de economiști - aproape sigur nu va trece de Congres, mai ales că întâmpină rezistență chiar din partea aliaților președintelui.
Însă Biden își argumentează propunerea ca o modalitate de a mai reduce din costurile zilnice ale americanilor, în încercarea de a rezolva una dintre cele mai mari probleme politice ale sale.
„Suspendând acciza federală de 18 cenți pentru 90 de zile, putem reduce prețul benzinei și vom ușura astfel puțin presiunea asupra familiilor (de americani)”, a declarat miercuri Joe Biden la Casa Albă, potrivit CNN.
„Sunt conștient că doar suspendarea unei taxe nu va rezolva problema, dar va aduce puțină ușurare familiilor, o pauză de respirație, în timp ce noi vom continua să lucrăm să reducem prețurile pe termen lung”, a mai spus Biden.
Președintele american a făcut apel totodată și la fiecare stat american în parte să renunțe la propria acciză la combustibili și le-a cerut rafinăriilor să mărească producția.
Aplicarea tuturor măsurilor cerute de el ar duce la scăderea prețului combustibilului cu 1 dolar pe galon (1 galon = 3,78 litri), susține Joe Biden. Însă pentru atingerea acestei valori este nevoie o serie de pași care sunt în afara controlului prezidențial - printre care se numără și convingerea unui congres sceptic față de acest plan.
Ieftinire nesemnificativă
Lidera Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, nu a promis că va supune votului suspendarea accizei.
„Vom vedea cum vom găsi un consens în Camera Reprezentanților la propunerea președintelui”, a scris ea într-o declarație.
Republicanii se opun acestei măsuri. Chiar și unii democrați - inclusiv fostul președinte Barack Obama în campania din 2008 - consideră suspendarea accizei drept un „truc”.
Însă, în fața unei frustrări în creștere și în pragul vacanței de vară, când americanii merg mult cu mașina, Biden a decis că merită făcuți chiar și pași mici.
„În situația în care ne aflăm azi, nu este un truc, e o pauză de respirație pentru americani, acum, când suntem aproape de vacanța de vară”, a spus Amos Hochstein, consilier superior în Departamentul de Stat, pentru CNN.
Acciza federală pentru benzină este de aproximativ 18 cenți pe galon și de 24 de cenți pe galonul de motorină.
Prețul mediu pentru un galon de benzină în SUA este de circa 4,9 dolari, în vreme ce prețul mediu pentru un galon de motorină este de circa 5,7 dolari.
Chiar dacă economia rezultată din suspendarea accizei trece direct în prețul de la pompă - ceea ce nu este garantat -, reducerea la un plin de combustibil ar fi de doar câțiva dolari, potrivit CNN.
Economiștii sunt sceptici
Unii economiști spun că ieftinirea pe care o vor simți consumatorii ar putea fi infimă, mai ales că benzinăriile pot scumpi pur și simplu combustibilii pentru a acoperi diferența.
„Cea mai mare parte a reducerii de 18 cenți va intra în buzunarele industriei și poate doar câțiva cenți vor rămâne la consumatori”, a scris Jason Furman, consilier economic în administrația Obama într-un mesaj pe Twitter.
„Nu e timp pentru speculă”, a spus Biden, adăugând că marile companii trebuie să crească producția de combustibil pentru a scădea prețurile.
„Pentru companiile care dețin benzinării și stabilesc prețurile la pompă - sunt vremuri grele, e război, Ucraina. Nu sunt vremuri normale. Reduceți prețul la pompă, pentru a fi în concordanță cu prețul pe care îl plătiți pentru produs”, a mai afirmat Joe Biden.
În prezent, rafinăriile lucrează la aproximativ 90% din capacitate, potrivit CNN.
România a ales soluția compensării
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că prețul carburanților va fi compensat cu 50 de bani pe litru, timp de 3 luni. Jumătate din această sumă va fi decontată de la buget. Compensarea se va aplica direct la pompă și va apărea și pe bonul fiscal.
„Măsura a fost adoptată și de alte țări, implică atât responsabilitatea guvernului, cât și a companiilor din industria petrolieră. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat”, a spus Ciucă.
„Valoarea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din bani urmând a fi decontați de bugetul de stat”, a explicat el.
La finalul acestei perioade, guvernul va analiza dacă e nevoie de un nou set de măsuri.
Editor : B.P.