Cum vă poate spiona CIA cu ajutorul televizorului

Data actualizării: Data publicării:
televizor telecomanda rcs rds

Ultimele dezvăluiri ale site-ului WikiLeaks privind un amplu program de „hacking” al CIA surprind prin detaliile ce arată cum acest serviciu ar reuși să transforme în microfoane unele telefoane mobile inteligente și televizoare, chiar și atunci când acestea sunt închise, scrie miercuri publicația El Mundo într-un articol care descrie aceste practici de spionaj cibernetic.

televizor telecomanda rcs rds

Site-ul coordonat de Julian Assange susține că se află în posesia a 8.761 de documente ale unității de spionaj cibernetic a CIA (unde lucrează circa 5.000 de persoane), cele mai multe conținând coduri ale programelor informatice utilizate în atacurile cibernetice executate de acest serviciu în întreaga lume, programe concepute adesea în colaborare cu serviciul britanic MI5.

WikiLeaks a anunțat că va publica numai o parte a acestor date, al căror volum este comparat de publicația The New York Times cu acela al faimoaselor cablograme ale Departamentului de Stat sau cu dezvăluirile lui Edward Snowden despre operațiunile de spionaj cibernetic realizat la scară globală de Agenția de Securitate Națională (NSA) a SUA și ar putea avea astfel un efect potențial devastator pentru CIA.

Dar unele dintre informațiile prezentate acum de WikiLeaks par desprinse la prima vedere din filmele cu James Bond, ele arătând cum, cu ajutorul unor programe informatice, telefoane mobile și televizoare pot fi transformate în microfoane prin comenzi de la distanță.

Este cazul programului denumit „Îngerul care plânge” („Weeping Angel”), de fapt un virus special conceput pentru televizoarele inteligente produse de compania Samsung. Odată ce infectează aparatul, „Îngerul care plânge” pune Smart TV-ul Samsung  într-un mod „off” fals și înregistrează conversațiile din apropiere, pe care le expediază pe internet către un server secret al CIA.

Totuși, în manualul de utilizare pentru acest tip de televizor, compania Samsung avertizează că dispozitivul poate capta ordine externe care apoi pot ajunge în mod neautorizat în posesia unor terți.

Potrivit WikiLeaks, programul de asistență vocală „Siri”, instalat pe ultima generație de iPhone-uri ale companiei Apple, precum și aplicația „Alexa” a societății Amazon pot fi de asemenea infectate cu viruși care transformă telefoanele în dispozitive de înregistrare ambientală.

Mai mult decât atât, site-ul coordonat de Julian Assange afirmă că CIA a dezvoltat programe informatice cu ajutorul cărora poate pătrunde practic oriunde, inclusiv în sistemele de operare Windows, Mac OS X sau Linux, precum și în cele pentru tablete și telefoane, cum ar fi iOS sau Android.

WikiLeaks mai notează că CIA a creat un grup special care să se ocupe de sistemul de operare creat de Apple, întrucât produsele acestei companii „sunt foarte populare în rândul elitelor diplomatice, politice, sociale și de afaceri”. 

Site-ul lui Assange scrie și despre intruziunea în sistemele de mesagerie, precum WhatsApp, Signal sau Telegram. Conform WikiLeaks, CIA nu a reușit să decripteze mesajele transmise prin intermediul acestor platforme, dar în schimb le poate citi atunci când utilizatorul le scrie în cadrul procesului de criptare.

Reacționând după aceste dezvăluiri, compania Apple a anunțat, potrivit AFP, că a reușit să acopere majoritatea breșele de securitate exploatate de CIA, menționând că ultima versiune a sistemului de operare iOS este securizată, în timp ce Samsung a spus că se va ocupa urgent de această problemă.

Apple şi-a construit în ultimii ani o imagine a unei companii căreia îi pasă de securitatea utilizatorilor săi, fiind cea care ieşit cel mai mult în evidenţă, atât tehnologic, cât şi ca marketing, de fiecare dată când a fost cazul. Un exemplu în acest sens a fost refuzul de a oferi acces celor de la FBI la iPhone-ul unui terorist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...