Trump a primit 8 milioane de dolari de la guvern pentru evenimentele din hotelurile lui. 3 dolari paharul cu apă al lui Xi Jinping

Data actualizării: Data publicării:
mar-a-lago trump club - GettyImages-56686584
Cameră din Mar-a-Lago, clubul privat al președintelui Donald Trump. Foto: Getty Images

Președintele SUA, Donald Trump, și-a folosit funcția pentru a direcționa către afacerile sale milioane de dolari din taxele americanilor și sponsorizări politice, potrivit informațiilor obținute de Washington Post.

“Mar-a-Lago este Casa Albă din Sud”

Un exemplu de astfel de caz este primirea premierului japonez Shinzo Abe de către Donald Trump la Mar-a-Lago, clubul deținut de președinte. Deși cei doi se puteau întâlni la Washington, Trump a spus că afacerea sa din Florida este o alternativă mai comfortabilă.

“Este, într-adevăr, Casa Albă din Sud”, a afirmat Trump, la întâmpinarea prim-ministrului nipon în fața presei, în aprilie 2018.

Compania lui Trump a fost plătită să găzduiască summitul.

În două zile, când Donald Trump și Shinzo Abe vorbeau despre comerț și Coreea de Nord, clubul extravagant din Palm Beach, Florida, taxa guvernul SUA cu 13.700 de dolari pentru camerele de oaspeți, 16.500 de dolari pentru mâncare și vin iar alți 6.000 de dolari pentru trandafiri și aranjamente florale.

Clubul lui Trump a facturat chiar și cele mai mici servicii. Când cei doi lideri s-au întâlnit singuri, fără altă mâncare servită, guvernul a primit o notă pentru ce au băut: “Întâlnire bilaterală” – “Apă” – 3 dolari fiecare.

Acele plăți din 2018 sunt parte a unei tendințe ce se desfășoară de mult timp și a cărei întinderi a devenit clară doar în ultimele luni, potrivit publicației americane.

Per total, de la începutul mandatului, Trump a primit cel puțin 8,1 milioane de dolari din evenimentele găzduite de afacerile lui și de la susținătorii săi politici, potrivit documentelor obținute de Washington Post prin interpelări și un proces de judecată.

Președintele a adus banii contribuabililor americani în afacerile sale prin simpla prezență în ele. Și-a vizitat hotelurile și cluburile mai mult de 280 de ori până în prezent, făcând din acestea un cadru familiar pentru președinția sa. Astfel, proprietățile personale au atras evenimente ale Partidului Republican, inclusiv evenimente luxoase de strângere de fonduri pentru propria campanie electorală menită să-i aducă un nou mandat. La aceste ocazii, marii donatori electorali merg și să fie văzuți.

Trump spune că motivul este comfortul. “Oamenilor le place produsul meu, ce pot să vă spun, ce să fac”, le-a explicat reporterilor anul trecut.

Însă documentele arată că vizitele făcute de Trump, familia și susținătorii săi au transformat guvernul și Partidul Republican în clienți fideli ai afacerilor de familie.

Vizitele lui Trump au transformat executivul într-un client captiv, potrivit documentelor. Ceea ce guvernul avea nevoie de la proprietățile lui Trump trebuia să le cumpere de la compania lui Trump.

Din 2017, compania lui Trump a taxat contribuabilii americani pentru camere de hotel, săli de bal, vile, case de închiriat, mașini de golf, lumânări votive, candelabre, mutări de mobilă, onorarii pentru stațiune, palmieri decorativi, fileuri de vită, tort de ciocolată, bufeturi de mic dejun, apă, sticle de vin de 88 de dolari și băuturi alcoolice de 1.000 de dolari pentru asistenți de la Casa Albă.

Pe lângă acestea, comitetul de campanie și strângere de fonduri a plătit 5,6 milioane de dolari către companiile sale, de la inaugurarea din ianuarie 2017. Aceste plăți – care au transformat donațiile din campanie în venituri personale – au continuat și în acest an, în timp ce Trump a scăzut în sondaje iar campania sa a rămas cu bani insuficienți.

Totalul combinat al acelor plăți a fost mai mult decât veniturile hotelurilor lui Donald Trump din Vancouver și Hawaii în timpul aceleiași perioade, potrivit declarațiilor financiare.

Organizația Trump nu are interdicție de la a accepta plățile. Însă transferurile de bani nu au încălcat o promisiune principală din 2016: promisiunea lui Trump că se va “izola complet” de afacerea sa, odată ajuns în Biroul Oval, și că va pune interesele alegătorilor deasupra celor proprii.

“Dacă câștig, s-ar putea să nu-mi mai văd proprietatea – s-ar putea să nu mai văd aceste locuri vreodată. Pentru că voi munci pentru voi, nu voi avea timp să merg să joc golf. Credeți-mă”, a spus Trump în campania electorală de atunci.

Donald Trump încă deține afacerile, însă a spus că i-a dat fiului cel mare puterea de control asupra acestora. Nu există un total oficial privind cât a plătit guvernul și campania lui Trump companiilor sale, de la începutul mandatului de președinte.

Judd Deere, purtător de cuvânt la Casa Albă, a refuzat să comunice suma.

“Orice sugestie că președintele a folosit propriile călătorii oficiale sau guvernul federal ca modalitate de a profita de pe urma plătitorilor de taxe este o rușine absolută și o minciună”, a transmis Deere într-un comunicat.

Publicația americană s-a informat din bazele de date publice privind cheltuielile din campanie și sute de pagini din registrele de cheltuieli federale – obținute prin soliticitări de informații publice, procese de judecată privind informații publice și alte mijloace.

În timp ce Trump dona în mod public salariul său anual de președinte (400.000 de dolari), el își folosea puterea pentru a aduce afacerilor sale venituri mult mai mari.

Oficialii federali nu se grăbeau să plătească un preț limitat pe o cameră la clubul din Florida, Casa Albă autorizând cheltuieli de până la trei ori mai mari.

Vizita lui Xi Jinping la Mar-a-Lago

Liderii străini au vrut prestigiul de a-l vizita pe președintele SUA la casa lui de vacanță pentru că ei credeau că astfel dovedeau o relație de apropiere cu Statele Unite, au relatat, sub anonimat, doi foști oficiali de stat.

Trump l-a găzduit pe președintele chinez Xi Jinping.

“El credea că proprietatea lui este mai bună decât oricare alta. Și a vrut să te facă conștient de asta”, a precizat un fost oficial.

Nota pentru acea vizită la Mar-a-Lago a fost și mai mare.

În același weekend, un grup de persoane angajate la Casa Albă au consumat tequila Patron și Don Julio, vodkă Chopin și bourbon Woodford Reserve în valoare totală de peste 1.000 de dolari. Deși unele emailuri arată că Departamentul de Stat a refuzat inițial să plătească, în cele din urmă a făcut-o, potrivit ProPublica.

Însă cel mai scump și faimos eveniment din acel weekend a fost cina oficială pentru 30 de persoane, unde Trump l-a informat pe Xi despre atacul cu rachete americane împotriva Siriei, în timpul desertului.

“Cea mai frumoasă bucată de tort de ciocolată pe care puteai s-o vezi”, a zis Trump ulterior, într-un interviu pentru Fox Business.

Iar plătitorii de taxe probabil au suportat costul: Mar-a-Lago a taxat acea cină cu 7.700 de dolari, inclusiv mâncarea lui Trump.

Vizitele lui Trump au mai adus un client: Serviciul Secret care protejează demnitarii și familiile lor.

Când Trump a mers la Mar-a-Lago pentru două săptămâni la Crăciunul din 2019, spre exemplu, clubul a emis o factură de 32.400 de dolari pentru camere rezervate Serviciului.

Mai mult, copiii de peste 18 ani ai președintelui au adus venituri de 260.000 de dolari din banii contribuabililor atunci când au stat în proprietățile lui Trump cu proprii lor agenți de protecție.

Iar în unele cazuri, proprietățile lui Trump au fost plătite chiar și în zile în care el nu era prezent deloc.

În Bedminster, New Jersey, spre exemplu, clubul lui Trump a taxat Serviciul Secret cu 17.000 de dolari pe lună pentru a închiria o vilă din mai până în noiembrie – chiar și în zile în care familia era absentă. Aceasta este o sumă neobișnuit de mare pentru acea zonă, însă un fost oficial din administrația Trump a precizat că au trebuit să o plătească, în eventualitatea în care Trump se hotăra să facă o vizită.

Organizația lui Trump s-a apărat în trecut și a spus că chiar dacă voia, nu putea să facă toate acestea gratuit.

“Legal, trebuie să taxezi guvernul federal pentru ceva, altfel intri în tot felul de legi care reglementează cadourile”, a declarat Eric Trump pentru Fox News în februarie. Eric Trump nu a specificat la ce legi se referea.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri