Reacția lui Trump la presupusele legături cu Rusia
Data publicării:
Preşedintele Donald Trump a reacţionat miercuri după-amiază pe cu privire la presupusele sale legături cu Rusia, catalogând drept ”absurdităţi” acuzaţiile potrivit cărora noua administraţie ar avea o relaţie apropiată cu Kremlinul, transmite Reuters citat de News.ro.
”Această absurditate de legătură cu Rusia este doar o încercare de a ascunde greşelile făcute în timpul campaniei eşuate a lui Hillary Clinton”, a postat preşedintele american pe Twitter.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Jurnaliştii NY Times au scris că membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi alţi asociaţi ai republicanului au avut contacte repetate cu înalţi oficiali din serviciile ruse de informaţii în anul de dinainte de alegerile prezidenţiale din SUA.
Se pare că agenţiile americane de informaţii au interceptat comunicaţiile în aproximativ aceeaşi perioadă în care au descoperit şi dovezi că ruşii au încercat să perturbe alegerile prezidenţiale americane prin spargerea serverelor Comitetului Naţional Democrat.
Deocamdată nu există dovezi privind o cooperare privind influenţarea scrutinului între echipa lui Trump şi Rusia. Cu toate acestea contactele au alarmat comunitatea de informaţii, cu atât mai mult cu cât Trump îl lăuda pe preşedintele rus Vladimir Putin. La un moment dat, candidatul republican a declarat la un eveniment de campanie că speră că Moscova a furat e-mailurile lui Hillary Clinton.
Mai mulţi asociaţi ai lui Trump au făcut afaceri în Rusia şi nu este neobişnuit ca oamenii de afaceri americani să intre în contact cu oficiali din serviciile de informaţii străine, uneori fără să îşi dea seama, în ţări precum Rusia sau Ucraina.
Comunicaţiile interceptate fac parte dintr-o serie de informaţii analizate de FBI, care verifică eventuale legături asociaţii lui Trump şi Kremlin, precum şi atacurile informatice vizând Partidul Democrat.
FBI încearcă să stabilească şi credibilitatea unui raport oferit anul trecut de fostul spion britanic Christian Steele, potrivit căruia Moscova ar avea informaţii compromiţătoare ce ar putea fi folosite pentru a-l şantaja pe Trump.
Un raport al agenţiilor americane de informaţii publicat în ianuarie a conchis că guvernul rus a intervenit în alegeri, parţial pentru a-l ajuta pe Trump, dar nu a precizat dacă la aceste eforturi a participat vreun membru al echipei de campanie a lui Donald Trump.