Angela Merkel se alătură corului de critici ai lui Donald Trump. Cancelarul german a descris interdicţia de călătoria introdusă de preşedintele american drept o măsură antimusulmani şi a atras atenţia că lupta împotriva terorismului nu ar trebui să fie o justificare pentru discriminarea pe criterii religioase.
Parlamentul din Irak, una dintre ţările ai cărei cetăţeni nu mai au voie să intre în Statele Unite, vrea ca autorităţile de la Bagdad să răspundă cu aceeaşi monedă dacă administraţia Trump nu-şi revizuieşte abordarea. S-ar dovedi o situaţie cel puţin ciudată în condiţiile în care în Irak sunt detaşaţi aproape cinci mii de militari americani, iar Statele Unite sunt principalul susţinător al guvernului local în lupta cu jihadiştii organizaţiei Stat Islamic.
Decretul lui Donald Trump, care interzice intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte ţări preponderent musulmane - Irak, Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen - pune în dificultate nu doar relaţiile bilaterale cu statele respective, ci şi cu Uniunea Europeană. Oficialii de la Bruxelles verifică dacă nu cumva europenii cu dublă cetăţenie, una a unui stat UE, cealaltă a unuia dintre statele vizate de decret, întâmpină probleme la intrarea pe teritoriul american.
„Uniunea Europeană nu discriminează pe criterii de naţionalitate, rasă ori religie. Şi nu doar când vorbim despre criterii de azil, ci şi în alte privinţe,” declară Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Mesajul diplomatic al Comisiei Europene a fost dublat de un atac mult mai virulent din partea europarlamentarului Guy Verhofstadt, unul dintre negociatorii Brexitului. El îl consideră pe Donald Trump o ameninţare la adresa Uniunii Europene, la un loc cu extremiştii islamişti şi preşedintele Rusiei.
Îngrijorările Uniunii Europene au apărut după ce pe internet au fost mediatizate mai multe cazuri în care cetăţeni europeni au trecut prin verificări mult mai stricte decât de obicei la aterizarea pe aeroporturile din SUA. Un jurnalist BBC, cetăţean britanic şi iranian, a povestit pe o reţea de socializare că la sosirea la Los Angeles a fost luat în primire de către poliţia de frontieră şi audiat două ore timp în care agenţii i-au verificat telefonul şi laptopul. Apoi a fost lăsat să plece.
Nemulţumiţi de interdicţia impusă de Donald Trump, mii de americani au protestat în marile oraşe. Din Washington DC şi New York până în Los Angeles.
Măsurile lui Donad Trump, indiferent cât de controversate sunt, au destui susţinători.
„Trebuie implementate toate măsurile care se impun. Sunt pentru siguranţa tuturor,” spune o americancă.
„Trăim într-o lume periculoasă. Iar principala misiune a lui Donald Trump este să apere poporul american şi cred că asta şi face. Promisese să o facă şi de aceea a fost votat,” adaugă un american.