Statele Unite își vor retrage aproximativ 60% din personalul ambasadei de la Havana, în replică la o serie de incidente neexplicate care au afectat sănătatea unora dintre diplomaţii din capitala Cubei. În pericol sunt și cetățenii americani care călătoresc în această țară, potrivit CBS News.
Planul Departamentului de Stat, care este în curs de finalizare şi care urmează să fie anunţat în următoarele zile, prespune plecarea personalului neesenţial şi a familiilor diplomaţilor.
Nu este clar dacă plecarea de pe insulă va fi voluntară sau obligatorie, iar un oficial citat a precizat că unele detalii nu au fost stabilite însă.
Aproximativ 20 de angajaţi ai Guvernului american au fost trataţi pentru simptome ce sugerează un atac sonic, ce ar fi vizat personalul diplomatic din Cuba, a anunţat Departamentul de Stat, potrivit news.ro.
Atacurile au fost anunţate prima data de presa americană în această vară, când SUA au expulzat doi diplomaţi ai Havanei de la Washington.
De asemenea, cel puţin doi canadieni au prezentat simptome.
Victimele, dintre care o parte au fost retrase din Cuba, au primit îngrijiri medicale în SUA sau de la medici americani din Cuba.
FBI şi Serviciul de Securitate Diplomatică au demarat o anchetă privind incidentul.
Potrivit primelor informaţii ale anchetatorilor americani, diplomaţii au fost atacaţi cu un dispozitiv avansat care poate transmite un sunet ce nu poate fi auzit de om, dar poate afecta grav auzul. Astfel de dispozitive ar fi fost lăsate în sau în apropiere de casele diplomaţilor.
Nu este clar dacă acestea au fost gândite ca o armă sau dacă au servit şi alt scop şi nici dacă au fost instalate de Cuba sau de o ţară terţă, de exemplu Rusia, fără ca Havana să fie la curent.
Locuinţele personalului diplomatic american sunt gestionate sau deţinute de Guvernul cubanez, care a subliniat, într-un comunicat, că Havana „nu a permis niciodată şi nici nu va permite ca teritoriul cubanez să fie folosit pentru orice fel de acţiuni împotriva oficialilor diplomatici sau familiile lor, fără excepţie”.