Video&Foto “Orașul nostru este pe ducă”. Cel mai mare incendiu din California a lăsat un oraș istoric în ruine și a făcut scrum 100.000 de hectare
Data actualizării: Data publicării:
Orașul nostru a dispărut. Sună apocaliptic, și exact așa este pentru locuitorii unui orășel din California din care incendiile de vegetație au mai lăsat doar ruine care fumegă. În zonă face ravagii Dixie, cel mai puternic și întins incendiu, alimentat continuu de noi focare, stârnite de vântul puternic, care poartă scântei la mare depărtare.
Martori:
“-Flăcările au ajuns deja în oraș, ca să știți.
-În spatele liceului!
-Focul a ajuns chiar în spatele liceului, pe câmp. Orașul nostru este pe ducă...”
Premoniție sumbră, dar din păcate realistă. Câteva ore mai târziu, orășelul Greenville - orașul verde, ce ironie a sorții - a fost redus de foc la un peisaj fantomatic. Peste tot, ruine care fumegă și vor continua să fumege zile în șir...
Și coșmarul este departe de final. Dixie, cel mai agresiv incendiu a făcut scrum peste 100 de mii de hectare, iar meteorologii avertizează că situația se va agrava din cauza caniculei și secetei. Peste tot aceeași poveste. Oamenii așteaptă să fie evacuați.
Localnic: „Pur și simplu, nu știam ce se întâmplă. Totul a explodat atât de repede. Nici nu am avut timp să ne gândim. Acum încărcăm tot ce putem, împachetăm, pregătim animalele, facem provizii de hrană, haine, ne pregătim, așteptăm să ne anunțe: gata trebuie să plecați și am șters-o de aici”.
Din satelit, și mai ales noaptea, în infraroșu sau nu, marea de foc care mistuiește pădurile Californiei este cu adevărat înspăimântătoare. Culme după culme, vale după vale, flăcările par de neoprit și de foarte multe ori înaintează rapid pe mai multe fronturi așa că la un moment dat cea mai bună decizie pentru oameni este retragerea în zone sigure.
Martor: „Aud încă un elicopter, se întoarce. Iată ce se întâmplă în toată valea. Este așa de trist. Este înfricoșător”.
Greenville este o așezare din Indian Valley, cu câteva sute de locuitori, ce datează din perioada cunoscută drept “Goana după aur” de la mijlocul anilor 1800.