WP: Oficiali ruși, interceptați de americani în timp ce sărbătoreau victoria lui Trump
Înalți oficiali ruși, apropiați ai lui Vladimir Putin, au fost interceptați de serviciile de spionaj americane în timp ce sărbătoreau înfrângerea lui Hillary Clinton de către Donald Trump ca pe o victorie geopolitică a Moscovei, relatează, în exclusivitate, Washington Post. Acești oficiali au sugerat că erau la curent cu atacurile informatice şi au sărbătorit victoria lui Trump în alegeri ca o încununare a acestei campanii.
Existența acestor interceptări a fost dezvăluită în contextul în care serviciile de informații americane au întocmit un raport care arată că Rusia a intervenit în alegerile din Statele Unite, cu obiectivul de a înclina balanța în favoarea candidatului republican Donald Trump. Moscova a dat documentele furate din calculatoarele Partidului Democrat şi ale managerului de campanie al lui Hillary Clinton platformei WikiLeaks, care le-a publicat. Aceste e-mailuri, publicate în presă înainte de alegeri, au pus-o astfel într-o situaţie dificilă pe candidata democrată.
Agențiile de informații americane au identificat persoanele responsabile cu livrarea e-mailurilor Partidului Democrat furate către WikiLeaks. Aceste informații și altele se află în centrul unui raportului care aduce dovezi că Rusia a intervenit în campania prezidențială din 2016 și că au mai avut loc atacuri cibernetice ale Moscovei împotriva sistemului electoral din SUA în ultimii nouă ani.
Conflictul Trump-serviciile secrete americane s-ar putea adânci
Documentul secretizat, care are peste 50 de pagini, i-a fost livrat președintelui Barack Obama joi și îi va fi prezentat astăzi lui Donald Trump de oficiali de top din serviciile de spionaj americane, inclusiv de şeful Comunităţii americane de Informaţii, James Clapper, și directorul CIA John Brennan.
Având în vedere scepticismul formulat de președintele ales al SUA față de serviciile de informații americane, mai ales față de concluziile sale în legătură cu Rusia, ședința de informare va adânci conflictul dintre cele agențiile de informații și Donald Trump, scrie Washington Post.
Oficialii Statelor Unite au refuzat să spună dacă aceste conversații interceptate apar în raportul secretizat întocmit la ordinul lui Obama. Totuși ei au precizat că mesajele arată clar că Moscova l-a preferat pe Trump pentru această funcție, însă nu reprezintă o dovadă de netăgăduit privind implicarea efectivă a serviciilor de spionaj ruse în alegeri.
Raportul, care va fi publicat vineri într-o versiune cenzurată şi la a cărui redactare nu au participat toate cele 17 agenţii de informaţiii americane, conţine o serie de „note de subsol minore” în legătură cu întrebări rămase fără răspuns şi alte incertitudini. Acestea au apărut pentru că o parte dintre dovezile care susţin concluziile sunt circumstanţiale.
Un astfel de exemplu îl reprezintă și mesajele interceptate şi discuţiile dintre înalţi oficiali ruşi care au sugerat că erau la curent cu atacurile informatice şi au sărbătorit victoria lui Trump în alegeri ca o încununare a acestei campanii.
Un alt exemplu de dovadă circumstanţială este că, pe măsură ce a trecut timpul iar primele informaţii obţinute prin atacuri informatice au intrat în vizorul presei şi au subminat sau eclipsat campania lui Clinton, ruşii s-au concentrat „aproape exclusiv” pe ţinte democrate, nu republicane.
Atacurile cibernetice ale Rusiei, „un act de război”
Oficialii americani au cerut o anchetă privind atacurile cibernetice ale Rusiei în SUA.
James Clapper, şeful Comunităţii americane de Informaţii, a declarat joi la audierea din Congresul SUA privind acest scandal că „Rusia, în mod clar, şi-a asumat o postură mult mai agresivă prin înmulţirea activităţilor de spionaj cibernetic, scurgerea de date obţinute în urma acestor operaţiuni şi vizarea unor sisteme de infrastructură crucială”.
„Comunitatea de Informaţii nu poate măsura impactul pe care l-au avut asupra alegerii pe care a făcut-o electoratul. Nu avem cum să facem asta”, a adăugat James Clapper.
Sancțiuni contra Rusiei
Obama a anunțat, săptămâna trecută, o serie de măsuri menite să pedepsească Rusia, acțiuni pe care le-a descris drept „necesare” și un răspuns „potrivit” la eforturile Rusiei de a dăuna interesele SUA. Barack Obama a impus noi sancțiuni economice față de Rusia și a expulzat o serie de oficiali ruși din SUA.
„Aceste măsuri vin ca urmare a unor repetate avertismente, publice sau în particular, pe care le-am transmis guvernului rus și sunt răspunsul necesar și potrivit la eforturile de a leza interesele americane prin încălcarea normelor internaționale”, a declarat președintele Barack Obama într-un comunicat publicat pe site-ul Casei Albe.
Comunicatul lui Barack Obama detaliază sancțiunile luate, dar vorbește nu despre 35 de diplomați ruși, ci chiar despre „35 de agenți de informații ruși” care sunt declarați „personae non gratae” de către Departamentul de Stat.
„Am sancționat nouă entități și persoane individuale: GRU și FSB, două dintre serviciile de informații ruse; patru ofițeri ai GRU; și trei companii care au oferit sprijin material în operațiunile cibernetice ale GRU. În plus, secretarul trezoreriei va anunța numele a doi cetățeni ruși care au folosit mijloace informatice pentru a disimula fonduri și informații de identificare personală. Departamentul de Stat închide două sedii rusești, în Maryland și New York, folosite de personalul rusesc în scopuri de spionaj, și declară „persona non grata” 35 de agenți ruși de informații. În fine, Departamentul pentru Securitate Internă și FBI vor declasifica informații tehnice despre activitatea informatică a serviciilor ruse civil și militar pentru a ajuta, în SUA și în străinătate, la idenficarea, depistarea și contracararea campaniei globale a Rusiei de activități informatice rău intenționate”, a declarat președintele Obama.
Liderul de la Casa Albă spune că aceste contramăsuri ale SUA nu se vor opri aici, iar unele acțiuni nu vor fi făcute publice.
Reacția Rusiei a fost cel puțin surprinzătoare. Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că nu va expulza niciun american, chiar dacă Barack Obama a declarat indezirabili 35 de diplomaţi ruşi, suspectaţi că ar fi spioni. Analiştii spun că liderul de la Kremlin nu face decât să submineze autoritatea preşedintelui american în exerciţiu.
Donald Trump respinge concluziile serviciilor americane
Preşedintele-ales a respins anterior concluziile comunităţii de informaţii, potrivit cărora Rusia se află în spatele atacurile informatice din timpul campaniei electorale, care au avut ca scop subminarea lui Hillary Clinton.
„(Fondatorul WikiLeaks – n.r.) Julian Assange a declarat că ‘un copil de 14 ani ar fi putut să spargă (e-mailul – n.r.) lui Podesta’ – de ce a fost Comitetul Naţional Democrat atât de neatent? A spus şi că nu ruşii i-au dat informaţiile”, a scris Trump miercuri, într-un mesaj publicat pe Twitter.
El şi consilierii săi cred că democraţii încearcă să facă victoria sa în alegeri să pară nelegitimă, acuzând autorităţile ruse că i-au ajutat.
De asenenea, și Rusia a respins acuzaţiile.
De ce îi poartă Putin ranchiună lui Hillary Clinton
Oficialii americani, citați de Washington Post, au precizat că mesajele interceptate, a căror existență nu a fost dezvăluită până acum, arată că obiectivul lui Putin a fost mai mult decât să slăbească încrederea americanilor în sistemul lor electoral ci a urmărit să îndrepte balanța cursei prezidențiale în favoarea unui candidat ale cărei viziuni sunt mai favorabile Rusiei.
Chiar și așa mesajele arată că rușii au anticipat că Hillary Clinton va câștiga și nu se așteptau să își atingă scopul. „Au fost la fel de surprinși ca restul lumii”, a declarat un oficial american.
Serviciile americane cred că Vladimir Putin îi poartă ranchiună democratei Hillary Clinton de câțiva ani buni. Liderul de la Kremlin a acuzat-o pe Clinton că a instrumentat demonstrațiile de stradă din 2011 și 2012 de la Moscova care l-au pus într-o lumină proastă pe Putin și care i-au subminat autoritatea.
Serviciile de spionaj ruse au folosit de ani de zile spionajul cibernetic pentru a aduna informații despre politicienii americani și candidații la președinția SUA, la fel cum face și SUA în Rusia. Însă decizia Moscovei de a face publice zeci de e-mailuri ale Democraților, priin intermediul Wikileaks, este văzută ca o desprindere provocatoare de la spionajul tradițional, concluzionează Washington Post.
- Etichete:
- vladimir putin
- alegeri sua
- hillary clinton
- donald trump
- alegeri prezidentiale sua
- oficiali rusi interceptati
- rusia atacuri cibernetice sua
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News