Preşedintele Vladimir Putin a surprins pe toată lumea vineri, când a anunţat că nu va expulza niciun american, chiar dacă Barack Obama a declarat indezirabili 35 de diplomaţi ruşi, suspectaţi că ar fi spioni. Analiştii spun că liderul de la Kremlin nu face decât să submineze autoritatea preşedintelui american în exerciţiu.
ACTUALIZARE. Gestul liderului de la Kremlin a fost lăudat de preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump. Citiți aici cum a reacționat Donald Trump.
Aşteptat cu o reacţie pe măsură la sancţiunile americanilor, preşedintele rus s-a limitat la un comunicat de presă prin care a descris drept o provocare decizia lui Barack Obama.
„Nu vom coborî la acest nivel de diplomaţie iresponsabilă. Vom lua o decizie în privinţa refacerii relaţiilor Rusia-SUA pe baza politicilor practicate de administraţia preşedintelui Donald Trump”, a transmis Vladimir Putin.
În traducere, spun analiştii, liderul de la Kremlin nu face decât să submineze autoritatea preşedintelui american în exerciţiu.
Barack Obama a anunţat o serie de sancţiuni la adresa Rusiei în urma unui raport CIA din care a reieşit că Moscova s-a implicat în campania electorală din Statele Unite. Cea mai importantă măsură este expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi acuzaţi că ar fi lucrat ca spioni pentru serviciile de informaţii. Primul instinct al Moscovei a fost să răspundă cu aceeaşi monedă.
„Nu putem lăsa lucrurile aşa. Reciprocitatea este lege în diplomaţie şi afaceri internaţionale. Prin urmare, Ministerul Afacerilor Externe împreună cu responsabilii din alte agenţii au propus preşedintelui să declare personae non gratae 31 de angajaţi ai ambasadei americane din Moscova şi patru diplomaţi ai Consulatului american din Sankt Petersburg”, a declarat ministrul de externe, Serghei Lavrov. „În plus, propunem ca americanilor să le fie interzis să folosească vila din Serebriani Bor şi un depozit din Strada Dorojnaia”, a mai spus șeful diplomației ruse.
Dar Vladimir Putin nu a urmat sfatul. „Considerăm recentele măsuri neprietenoase luate de adminstraţia americană, aflată la final de mandat, ca fiind o provocare şi au ca scop o şi mai mare slăbire a relaţiei Rusia-Statele Unite. Sunt măsuri luate împotriva intereselor fundamentale ale poporului rus şi ale poporului american. Având în vedere responsabilităţile de securitate globală ale Rusiei şi ale Statelor Unite, aceste măsuri afectează relaţiile internaţionale în general.
Conform practicilor internaţionale, Rusia are toate motivele să răspundă în acelaşi fel. Deşi avem dreptul să ripostăm, nu vom adopta o diplomaţie iresponsabilă, ci ne vom plănui paşii viitori de refacere a relaţiei ruso-americane pe baza politicii adminstraţiei Trump.
Diplomaţii care se întorc în Rusia îşi vor petrece Anul Nou cu familiile şi cu prietenii. Nu le vom face niciun fel de probleme diplomaţilor americani. Nu vom expulza pe nimeni. Nu le vom împiedica familiile şi copiii să-şi petreacă sărbătorile în locurile tradiţionale. Mai mult, invit copiii diplomaţilor americani acreditaţi în Rusia la petrecerile de Anul Nou şi de Crăciun de la Kremlin.
Este regretabil că administraţia Obama îşi încheie mandatul în acest fel. Totuşi, îi transmit urări de bine pentru Anul Nou preşedintelui Obama şi familiei sale.
Îi transmit urări şi preşedintelui ales Donald Trump şi poporului american.
Vă urez tuturor fericire şi prosperitate!”, se arată în comunicatul Kremlinului.
Cât despre reacţia lui Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite s-a ferit să critice decizia actualei administraţii. În schimb, a anunţat că săptămâna viitoare va avea o discuţie cu responsabilii serviciilor de informaţii pe tema atacurilor cibernetice. Cert este că Donald Trump a precizat de mai multe ori că nu crede într-o implicare a Rusiei în campania electorală.
„Este ridicol. (...) Nu cred nimic. (...) Nimic nu e clar. Nimeni nu ştie, de fapt, despre ce este vorba. Atacurile cibernetice sunt foarte interesante, pentru că dacă nu-i prinzi pe vinovaţi asupra faptului, nu o să-i prinzi niciodată. Habar n-au dacă Rusia este de vină sau China”, declara Donald Trump la 11 decembrie.