O notă explozivă şi secretă despre interceptări, în centrul bătăliei dintre Trump şi FBI

Data publicării:
President Trump Signs Executive Orders On Oil Pipelines
Foto: Guliver/GettyImages

Bătălia în centrul căreia se află o notă confidenţială despre interceptări FBI vizând campania lui Trump se intensifica joi între preşedinte, democraţi şi comunitatea serviciilor de informaţi - prima încercare din scurta carieră a discretului director FBI, comentează AFP, citată de News.ro.

President Trump Signs Executive Orders On Oil Pipelines
Foto: Guliver/GettyImages

În centrul înfruntării se află o notă întocmită pornind de la informaţii secrete de către controversatul preşedinte republican al Comisiei pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor Devin Nunes.

Obiectul înfruntării: interceptările FBI ale unui membru al echipei de campanie a lui Trump în 2016, în cadrul investigaţiilor cu privire la încercări de amestec şi manipulări ruse.

Concluzia acestei note, căreia Devin Nunes i-a cerut preşedintelui Donald Trump să-i autorizeze publicarea, poate chiar în următoarele zile: FBI s-a folosit de informaţii partizane pentru a cere aceste interceptări, în plină campanie prezidenţială. Un abuz de putere, acuză republicanii.

Politica şi informaţiile fac un amestec extrem de exploziv. Din acest motiv, procedura modernă de plasare sub ascultare - reformată în Statele Unite după scandalul Watergate din anii '70 - este izolată de puterea politică: FBI trebuie să ceară autorizarea judecătorilor unei curţi speciale.

Demontând etapele investigaţiilor FBI în dosarul rus, republicanii pun în discuţie - mai mult ca niciodată până acum - neutralitatea poliţiei federale.

Acest lucru a condus la o confruntare extraordinară între directorul FBI şi preşedintele Donald Trump, care l-a nominalizat în funcţie.

Christopher Wray, confirmat în august în post, s-a opus în mod public „notei Nunes”, în timp ce Donald Trump, într-o discuţie între patru ochi cu un ales, înregistrată marţi seara de o cameră de televiziune, a dat asigurări că îşi va da acordul „100%” declasificării notei.

Opoziţia democrată crede că vede clar jocul republicanilor: este vorba, nici mai mult, nici mai puţin, de discreditarea întregii anchete cu privire la amestecul rus în campanie.

Ancheta a fost preluată anul trecut de procurorul special Robert Mueller şi destabilizează întreaga preşedinţie a miliardarului septuagenar, ai cărui zeci de apropiaţi şi colaboratori au fost deja interogaţi de anchetatori.

Preşedintele însuşi ar putea să fie chemat să se explice în legătură cu o eventuală complicitate cu Moscova.

DECIZIE APROPIATĂ A LUI TRUMP

Donald Trump este aparent convins că ierarhia FBI şi a Departamentului Justiţiei întreţin o vendetta contra sa.

CNN a dezvăluit că şeful statului l-ar fi întrebat, în decembrie, pe numărul doi de la Justiţie, Rod Rosenstein, dacă este în echipa (sa)”.

În Congres, unii republicani îndeamnă la oprirea, pur şi simplu, a anchetei procurorului special.

„Toată această anchetă Mueller este o ficţiune care n-ar fi trebuit să fie lansată vreodată”, a declarat miercuri, la Fox News, reprezentantul republican Matt Gaetz.

Fostul director al CIA Michael Hayden, un apărător al comunităţii informaţiilor, s-a alarmat în legătură cu consecinţele pe termen lung asupra legitimităţii FBI şi programelor de supraveghere.

Interceptările sunt partea informaţiilor care trebuie absolut să rămână separată de politică”, a declarat el joi pe postul de radio NPR.

„Mă tem că această intervenţie hiperpartizană în proces să nu provoace pagube imense în instituţii, de la Congres la preşedinţie, trecând bineînţeles prin FBI”.

Congresul şi Guvernul aşteaptă joi decizia preşedintelui cu privire la publicarea notei lui Devin Nunes.

Democraţii au lansat o ultimă încercare de a-l împiedica.

Ei şi-au dat seama că dacă nota transmisă Casei Albe de către Devin Nunes conţinea modificări faţă de versiunea adoptată de Comisie luni.

Nişte schimbări minore”, potrivit lui Nunes.

„Este evident că preşedintele Nunes va merge până la capăt pentru a sabota statul de drept şi a se amesteca în ancheta rusă”, a denunţat liderul democraţilor în Senat Chuck Schumer.

„El face jocul Casei Albe, el îi atacă pe responsabilii noştri din forţele de ordine şi din (serviciile de) informaţii, iar de-acum el îi minte pe colegii săi din Cameră”.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri