NYT: Trump a cerut unor senatori să închidă o anchetă care vizează amestecul Rusiei în alegeri
Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele american Donald Trump le-a cerut în vară, în mai multe rânduri, unor senatori republicani de rang înalt să pună capăt anchetei Comisiei pentru Informaţii cu privire la amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016, inclusiv preşedintelui Comisiei, dezvăluie The New York Times, citând mai mulţi parlamentarii şi consilieri, scrie Reuters.
Senatorul Richard Burr, preşedintele Comisiei, a declarat săptămâna aceasta într-un interviu că Trump i-a spus că abia aşteaptă terminarea anchetei, scrie în ediţia de joi NYT.
„A fost ceva de genul «sper că poţi să închizi asta cât mai repede posibil»”, a declarat Burr pentru cotidian.
Burr spune că i-a răspuns lui Trump că „atunci când vom termina cu toată lumea cu care avem de vorbit, vom termina”, scrie ziarul.
Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului se află între o serie de comisii parlamentare care anchetează, alături de procurorul special Robert Mueller la Departamentul Justiţiei, acuzaţii potrivit cărora Rusia a căutat să influenţeze alegerile americane şi o eventuală complicitate cu echipa de campanie a lui Trump.
Moscova a respins orice amestec, iar Trump orice complicitate.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Raj Shah, a declarat joi că preşedintele nu a acţionat în mod nepotrivit, potrivit NYT.
Trump „nu a încercat vreodată să exercite vreo influenţă necuvenită asupra membrilor Comisiei” şi crede că „nu există vreo dovadă a vreunei complicităţi, iar aceste anchete trebuie să ajungă la o concluzie corectă şi adecvată”, a declarat Shah pentru ziar.
Oficiali de la Casa Albă nu au comentat imediat pentru Reuters.
Cererile lui Trump reprezintă o intervenţie neobişnuită din partea unui preşedinte într-o anchetă parlamentară care-i vizează pe membri ai familiei sale şi consilieri apropiaţi, notează NYT.
Locatarul Casei Albe le-a spus, de asemenea, preşedintelui republican Senatului Mitch McConnell şi senatorului republican Roy Blunt, un membru al Comisiei pentru Informaţii, să pună capăt rapid anchetei, scrie ziarul, citând parlamentari şi consilieri.
Purtători de cuvânt ai lui McConnell, Burr şi Blunt nu au comentat imediat pentru Reuters.
Senatoarea democrată Dianne Feinstein, fosta preşedintă a Comisiei pentru Informaţii, a denunţat săptămâna aceasta într-un interviu solicitările lui Trump drept „inadecvate” şi a apreciat că ele reprezintă o încălcare a separării puterilor în stat.
„Este o presiune care nu ar trebui să fie exercitată vreodată de vreun funcţionar atunci când puterea legislativă se află în cursul unei anchete”, a subliniat Feinstein.