„Moartea domnului Lăzărescu”, argument anti-birocrație în presa americană

Data actualizării: Data publicării:
poza medici

În dezbaterile privind sistemul de asigurări de sănătate din Statele Unite fața umană s-a pierdut, scrie presa americană. Detaliile tehnice,  cum ar fi tipurile de asigurări de sănătate şi cine trebuie să le plătească, au monopolizat discuția, iar faptul că de aceste asigurări vor beneficia cetățenii americani care în funcție de ele vor lua decizii medicale a fost ignorat. Site-ul Vox.com a făcut o paralelă cu celebra peliculă „Moartea domnului Lăzărescu", film care arată, spun ziariștii, cât de profund afectează „iadul birocratic” din sistemul de sănătate viața oamenilor. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Marile dezbateri politice din SUA din această săptămână au vizat sistemul de sănătate. Cine ar trebui să aibă o asigurare de sănătate? Cine ar trebui să o plătească? Pentru ce tip de asigurare ar trebui să plătim? Cum funcționează totuși asigurările de sănătate? Va trebui să alegi într—o operație sau un iPhone? În mijlocul tuturor acestor discuții care s-au poticnit în detalii precum „trebuie bărbații să plătească pentru îngrijirea prenatală a femeilor?”, uneori fața umană a sistemului de sănătate se pierde. Oameni adevărați sunt afectați și oameni adevărați sunt îngrijorați: nu doar de faptul că și-ar putea pierde asigurarea, cât de faptul că ar putea ajunge în situația de a lua decizie medicale în funcție de banii pe care îi au la dispoziție în timp ce o persoană dragă este bolnavă. Gândul de a lua decizii care țin de viață și de moarte în funcție de finanțe într-un astfel de scenariu pare un iad”, scrie Vox.com. 

În continuare, site-ul american recomandă vizionarea peliculei regizată de Cristi Puiu deoarece pune o față umană sistemului de medical și arată coșmarul birocratic prin care trec bolnavii. 

Moartea domnului Lăzărescu este o poveste sumbră care se transformă într-o comedie doar pentru că situația devine din ce în ce mai absurdă. Desigur, acțiunea are loc în România, iar sistemul medical românesc nu este deloc ca cel american. Dar oricine a stat la Urgențe știe că straturile birocrației sunt un iad și într-o zi bunî. Sunt mai multe motive pentru asta, și jucătorii individuali sunt rar cei vinovați: mai degrabă sistemul din care fac parte este complex și deficitar. Ceea ce face cel mai bine filmul Moartea domnului Lăzărescu este că ia toată acea frustrare și o pune în povestea unui om. Pe măsură ce suferința lui crește, noi îi simțim durerea și iritarea. Această umanitate lipsește din dezbaterile privind sistemului de sănătate, și nimic nu este mai important decât asta”, a continuat Vox.com.

Republicanii au prezentat, luni, un plan de sănătate care ar urma să înlocuiască Obamacare. Proiectul elimina obligativitatea universală de a avea o asigurare medicală.

Textul păstrează însă două reușite majore ale sistemului Obamacare: posibilitatea pentru copii de a rămâne sub asigurarea părinților lor până la vârsta de 26 de ani și interdicția aplicată asiguratorilor de a discrimina pacienții în funcție de antecedentele lor medicale.

Aripa conservatoare a Partidului Republican ar putea încerca să elimine o prevedere a noului proiect: crearea unui credit fiscal, de 2.000 până la 14.000 de dolari anual, pentru a-i ajuta pe americani să își plătească primele de asigurare.

Anularea Obamacare este o prioritate a majorităţilor republicane din cele două camere ale Congresului şi a preşedintelui-ales Donald Trump.

Legislaţia pentru extinderea accesului la sănătate (Affordable Care Act), supranumită Obamacare, a fost introdusă în 2010 şi este nepopulară în rândul multor americani, deoarece a mărit contribuţiile la asigurările de sănătate pentru contribuabili.

Sumele astfel obţinute finanţează accesul la servicii de sănătate al americanilor care nu plătesc contribuţii.  Milioane de americani s-au înscris în acest program, pentru a obţine acces la servicii medicale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...