Un american a câștigat la loteria Mega Millions un premiu de peste 1,3 miliarde de dolari. Organizatorii au făcut anunțul sâmbătă, 30 iulie 2022. O lună mai târziu, nimeni nu se prezentase încă pentru a pune mâna pe această sumă colosală, iar misterul se adâncește.
În urmă cu o lună, un american devenea, exact ca în povești, bogat peste noapte. S-a oprit la o benzinărie din apropiere de Chicago și și-a cumpărat și el un bilet la loteria Mega Millions. Toată America era cuprinsă la acea vreme de o adevărată frenezie. S-a stat la cozi pentru bilete la loterie, pentru că în joc era unul dintre cele mai mari premii din istorie. Nu se mai câștigase marele premiu de la jumătatea lunii aprilie.
Numerele extrase au fost 13, 36, 45, 57, 67 și un „Mega Ball” (joker) de 14. Au fost exact numerele care se aflau pe biletul cumpărat de clientul benzinăriei din Des Plaines, un oraș cu 60.000 de locuitori din apropiere de Chicago. Șansele de a câștiga jackpotul erau de 1 la 303 milioane. (Prin comparaţie, probabilitatea de a fi lovit de fulger este de 1 la 1 milion). America a aflat astfel că goana după cel de-al doilea cel mai mare jackpot al loteriei Mega Millions s-a încheiat cu un singur bilet vândut la o benzinărie din Des Plaines, statul Illinois. Norocosul a câștigat suma totală de 1,337 miliarde de dolari.
La rândul său, magazinul benzinăriei respective va primi un premiu de 500.000 de dolari pentru că a vândut „biletul de aur”.
La o zi după extragere și după anunțarea premiului, încă nu se știa dacă norocosul a aflat vestea. „Nu am primit încă vești de la câștigător. Nu știm nici măcar dacă el știe că a câștigat un premiu. Așa că încurajez pe toată lumea să își verifice biletul”, declara Harold Mays, directorul loteriei din statul Illinois. O lună mai târziu, lucrurile stau la fel.
Poate câștigătorul să piardă premiul cel mare?
Loteria Mega Millions este un fel de echivalent american al loteriei europene EuroMillions. Sumele puse în joc sunt enorme. Iar misteriosul câștigător are șansa să pună mâna pe cea de-a treia cea mai mare sumă acordată vreodată la loterie în Statele Unite.
Și totuși, dacă nu s-a prezentat nici după o lună, este această sumă pierdută? Nu. Sau mai degrabă, nu încă. În statul Illinois, unde se află benzinăria de unde a fost cumpărat biletul, un câștigător are la dispoziție până la un an pentru a-și revendica banii.
De altfel, câștigătorii unor astfel de poturi obișnuiesc să aștepte o anumită perioadă de timp înainte de a se prezenta pentru a-și încasa premiile, a precizat Loteria din Illinois într-o declarație citată de CNN. „Sunt sigur că trec printr-o serie de emoții”, a declarat Harold Mays.
Loteria îi sfătuiește pe câștigători să se semneze pe spatele biletului și să îl păstreze în siguranță, să consulte un consultant financiar și juridic profesionist cu privire la câștigurile lor și apoi să sune la linia telefonică a Loteriei pentru a stabili o dată la care să își revendice premiul.
Posesorul biletului poate alege să nu-i fie făcut public numele.
Condiția ca norocosul să-și primească premiul întreg
Dar asta nu este tot. Câștigătorii Mega Millions au două două opțiuni: fie să încaseze toți banii o dată, fie să îi primească în rate anuale eșalonate, pe o perioadă de 30 de ani. Dar au la dispoziție doar 60 de zile pentru a se decide. Prin urmare, cel care a cumpărat biletul câștigător în Illinois - s-ar putea să fie vorba de un călător, de o persoană care pur și simplu era în trecere pe acolo - va trebui să anunțe Loteria din acest stat ce variantă alege până la 31 octombrie 2021.
Cine vrea să-şi primească premiul într-o singură tranşă are, însă, de pierdut: câștigătorul va primi „doar” 780 de milioane de dolari. În schimb, dacă acceptă tranșele, își va primi premiul în întregime la capătul a 30 de ani.
Ce se va întâmpla cu banii, dacă premiul nu va fi ridicat?
Loteria Mega Millions coordonează loteriile din diferite state americane. Fiecare stat contribuie cu o anumită sumă de bani la fondul comun și, dacă nimeni nu se prezintă pentru a-și încasa câștigurile, fiecare dintre administrațiile locale participante își primește banii înapoi.
Loteriile de acest tip sunt importante în Statele Unite: profiturile obținute din vânzarea biletelor sunt folosite pentru a finanța programe de dezvoltare a infrastructurii sau sunt reintroduse în bugetele sistemelor de educație, potrivit site-ului de afaceri Investopedia.
Statul Illinois, de exemplu, a vărsat 731 de milioane de dolari în bugetul școlilor publice din vânzarea de bilete în 2021. Iar americanii joacă foarte mult la loterie: în 2019, au cheltuit, în medie, puțin peste 1.000 de dolari fiecare pe bilete, potrivit cifrelor citate de postul de televiziune CNBC.
În istoria jocurilor de noroc din SUA, trei bilete câștigătoare nu au fost niciodată revendicate. Biletele au fost vândute între 2002 și 2006. Cel mai mic premiu nerevendicat se ridica la 31 de milioane de dolari, iar cel mai mare 68 de milioane de dolari.
Cel mai mare premiu din istoria loteriei Mega Millions a fost de 1,537 miliarde de dolari și a fost câștigat cu un singur bilet vândut în Carolina de Sud în 2018, iar cel mai mare jackpot al oricărui joc de loterie din SUA a fost de 1,586 miliarde de dolari - un premiu la Powerball acordat la 13 ianuarie 2016 și împărțit de câștigători din California, Florida și Tennessee.
Dacă premiul de peste 1,3 miliarde de dolari câștigat în 30 iulie 2022 va mai aduce Statelor Unite un milionar/miliardar sau se va întoarce la contribuabilii americani vom afla sigur cel mai târziu la 31 iulie 2023.
Editor : Luana Pavaluca