Lavrov recomandă expulzarea a 35 de diplomaţi americani

Data actualizării: Data publicării:
kerry lavrov - nato.org

Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, i-a recomandat preşedintelui Vladimir Putin să ordone expulzarea unui număr de 35 de diplomaţi americani din Rusia după ce Washingtonul a luat o măsură identică. De asemenea, reprezentanţii misiunii diplomatice americane din Rusia ar urma să primească o interdicţie privind utilizarea unui depozit şi a casei de vacanţă din Serebriani Bor, transmite News.ro.

kerry lavrov - nato.org
John Kerry și omologul său rus, Serghei Lavrov

Lavrov a explicat că 31 de diplomaţi americani ar urma să fie expulzaţi din cadrul Ambasadei Statelor Unite de la Moscova, iar alţi patru diplomaţi expulzaţi lucrează la Consulatul Statelor Unite din Sankt Petersburg.

Până în acest moment nu există informaţii privind acceptarea recomandării de către preşedintele Vladimir Putin.

Serviciile secrete americane susţin că hackerii ruşi guvernamentali au orchestrat mai multe atacuri cibernetice împotriva Comitetului Naţional Democrat şi a campaniei democratei Hillary Clinton într-o încercare de a înclina balanţa electorală spre republicanul Donald Trump, care a demostrat în timpul campaniei o atitudine mai favorabilă Rusiei.

Însă, Lavrov susţine că toate acuzaţiile de implicare în procesul electoral american sunt lipsite de orice bază reală.

Preşedintele Barack Obama a impus sancţiuni împotriva a şase cetăţeni şi cinci entităţi ruse, inclusiv două agenţii de informaţii ale Kremlinului. Aceste sancţiuni vizează îngheţarea activelor financiare deţinute pe teritoriul Statelor Unite, ca reacţie la atacurile cibernetice orchestrate în timpul campaniei electorale de către Moscova.

De asemenea, alţi 35 de diplomaţi ruşi au primit ordin de expulzare din partea Washingtonului şi au la dispoziţie 72 de ore pentru a părăsi SUA. Aceste expulzări reprezintă o replică faţă de campania de intimidare şi hărţuire a diplomaţilor americani din Rusia.

Kremlinul a reacţionat imediat faţă de noile sancţiuni şi expulzări, iar purtătorul de cuvânt Dimitri Peskov a precizat că vor exista măsuri „adecvate” şi un „răspuns în oglindă” din partea preşedintelui Vladimir Putin.

De regulă, există măsuri reciproce privind expulzarea unor diplomaţi. Administraţia George W Bush a expulzat în 2001 un număr de 51 de diplomaţi ruşi, acuzaţi de acţiuni de spionaj în Statele Unite. Rusia a răspuns prin emiterea unui ordin de expulzare pentru 50 de reprezentanţi diplomatici ai Statelor Unite.

Autorităţile ruse au negat în mod vehement toate acuzaţiile de implicare în alegerile prezidenţiale.

De asemenea, există teama că sancţiunile impuse de preşedintele Barack Obama ar putea să fie anulate de Donald Trump. Miliardarul republican a negat anterior existenţa unor atacuri cibernetice orchestrate de către Moscova, susţinând că este vorba de o campanie a susţinătorilor democratei Hillary Clinton.

Republicanul a mers atât de departe încât să declare că nu s-a discutat anterior de ziua alegerilor de atacurile cibernetice orchestrate de către hackerii ruşi, deşi acestea au apărut în presa americană încă din iulie 2016.

Reprezentanţii Kremlinului au reacţionat în mod furios faţă de sancţiunile anunţate de Obama.

„Oamenii care şi-au petrecut opt ani în Casa Albă nu reprezintă o administraţie, vorbim un grup de pierzători în politică externă, plini de ură şi cu o perspectivă extrem de limitată. Astăzi, Obama a demostrat asta în mod oficial”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

În schimb, ambasada rusă din Londra a precizat că administraţia Obama este una „nefericită” într-o postare de pe Twitter.

O sursă din diplomaţia rusă a explicat că măsurile luate de administraţia americană sunt „complet neaşteptate”, iar mulţi diplomaţi se pregăteau să sărbătorească Anul Nou. De asemenea, mulţi diplomaţi ruşi care au primit ordin de expulzare se chinuie să găsească bilete de avion, pentru că toate avioanele sunt pline în perioada sărbătorilor de iarnă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”