Președintele american Joe Biden sprijină eforturile NATO de a-și spori capacitatea de apărare și descurajare și consideră că este important ca aliații să-și intensifice capacitatea de a contracara acțiunile „dăunătoare”, de natură politică și economică, ale competitorilor lor strategici. Este mesajul pe care șeful Casei Albe l-a transmis luni participanților la summitul B9 găzduit de București, cărora li s-a adresat prin videoconferință.
Un comunicat publicat de Casa Albă anunță că președintele Biden le-a vorbit luni aliaților de pe flancul estic al NATO, care s-au reunit într-un summit virtual găzduit la București de președinții Klaus Iohannis și Andrzej Duda.
Joe Biden le-a vorbit omologilor săi despre pandemie, schimbare climatică, securitate enegetică și revenire economică, toate acestea constituind provocări ale prezentului. Însă președintele american a ținut să-și asigure aliații că vrea să refacă legăturile transatlantice șubrezite în perioada predecesorului său, Donald Trump, și și-a expus punctul de vedere în privința a ce trebuie să facă NATO pentru a contracara amenințările viitoare.
Ce spune comunicatul Casei Albe
„Președintele Biden a subliniat angajamentul său de a reconstrui alianțele și de a întări relațiile transatlantice. Și-a exprimat dorința de a coopera mai strâns cu cei nouă aliați ai noștri din Europa Centrală și din regiunea baltică și de la Marea Neagră într-o serie de chestiuni ce reprezintă provocări ale prezentului, inclusiv securitatea sanitară globală, schimbarea climatică, securitatea enegetică și revenirea economică pe plan global”, se spune în comunicat.
„Președintele Biden și-a exprimat sprijinul pentru întărirea capacității de apărare și descurajare a NATO, dar și importanța faptului ca aliații să-și sporească reziliența în fața acțiunilor economice și politice dăunătoare din partea competitorilor noștri strategici”, arată comunicatul.
„În plus, el a salutat ocazia de aborda cu aliații - precum și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a participat și el la reuniune - chestiunea eforturilor pe care trebuie să le facă Alianța ca să contracareze viitoare amenințări, o temă ce va fi discutată la summitul NATO din 14 iunie”, anunță Casa Albă.
Președintele Biden a subliniat, de asemenea, importanța întăririi unui mod de guvernare în concordanță cu principiile democratice și ale statului de drept - atât pe plan intern, în cadrul Alianței, dar și în întreaga lume, a informat Casa Albă.
Klaus Iohannis cere întărirea Flancului Estic
Președintele Klaus Iohannis a declarat, după lucrările summit-ului B9 la care a participat, prin videoconferință, și președintele SUA, Joe Biden, că a pledat, inclusiv în discuția cu liderul de la Casa Albă, pentru creșterea prezenței militare a NATO în Româna și în sudul Flancului Estic.
„Mă bucur că președintele Biden s-a referit în intervenția sa la importanța unei Alianțe mai puternice și relevante global și, mai presus de toate, la importanța specială a articolului V din Tratatul de la Washington, pe care Statele Unite ale Americii îl susțin extrem de puternic”, a spus Klaus Iohannis într-o declarație făcută la încheierea summitului.
Cine a participat la summitul B9
Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.
Bucureștiul a găzduit luni un summit al Formatului Bucureşti (B9). Agenda reuniunii la nivel înalt a vizat pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, în 14 iunie, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030.
Summitul s-a desfășurat cu prezenţa la Bucureşti a preşedintelui polonez, aflat în vizită oficială în România, şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti (B9), precum şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.
Reuniunea a avut loc inclusiv în contextul recentelor evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre. În final participanții au adoptat o Declarație comună în care, între altele, se spune că acțiunile agresive ale Rusiei amenință securitatea euroatlantică.
Editor : Luana Pavaluca