Antony Blinken, diplomat cu experiență și vechi confident al lui Joe Biden, este așteptat să joace un rol important în viitoarea administrație americană, care va renunța la politica lui Donald Trump „America First” (America în primul rând) și va restabili relațiile cu aliații săi. Cu deceniile sale de experiență la Casa Albă și fost adjunct al secretarului de stat, Blinken este privit ca viitor consilier pe probleme de siguranță națională al lui Joe Biden sau chiar ca secretar de stat, scrie Reuters. Washington Post notează că acesta va fi numit șef al diplomației americane.
Cele mai înalte poziții ocupate de Blinken în administrația americană au fost de adjunct al consilierului pe probleme de siguranță națională (2013-2015) și adjunct al secretarului de stat (2015-2017). El a fost pozat în celebra încăpere Situation Room alături de președintele Barack Obama și alți înalți oficiali americani în 2011, în timpul misiunii trupelor speciale, care a dus la uciderea lui Osama bin Laden.
Într-un interviu din octombrie pentru Reuters, Blinken a declarat că SUA nu trebuie să cedeze rolul de lider mondial.
„Oricât de împovărător pare uneori acest rol... alternativele noastre în termeni de interese și vieți ale americanilor sunt mult mai rele”, a spus Blinken.
Joe Biden s-a angajat înainte de alegerile prezidențiale că America își va respecta din nou angajamentele globale, își va sprijini aliații și „le vom arăta clar adversarilor noștri că zilele de prietenie cu dictatorii s-au terminat” - aluzie la amiciția lui Donald Trump cu Kim Jong Un și Vladimir Putin.
De asemenea, Biden a criticat decizia lui Trump’s de a muta Ambasada SUA din Israel de la Tel aviv la Ierusalim, dar a spus că nu o va muta înapoi. El a mai arătat că, dacă Teheranul va respecta din nou termenii acordului nuclear, SUA se vor întoarce în acest acord și, de asemenea, Statele Unite se vor întoarce în acordul de mediu de la Paris.
Cine este Antony Blinken
Apropiați ai lui Antony Blinken, 58 de ani, îl descriu pe acesta ca fiind deliberativ și moderat în discurs, dar, în același timp, versat în politică externă.
„Nu l-am văzut niciodată să-și piardă cumpătul”, a declarat Tom Shannon, care a lucrat cu Blinken în Consiliul Național de Securitate în anii 1990, iar apoi în Departamentul de Stat al președintelui Obama.
După ce candidatul democrat Hillary Clinton a pierdut alegerile în 2016 în fața lui Donald Trump, Blinken a fondat WestExec Advisors, o firmă de consultanță specializată în riscuri geopolitice.
Născut în New York, absolvent de Harvard, Blinken a practicat avocatura pentru o scurtă perioadă, apoi a intrat în politică, la sfârșitul anilor 1980. El a ajuns la Casa Albă în timpul administrației Bill Clinton, pentru care scria discursuri, după care a devenit unul din consilierii săi pe probleme de securitate națională.
Sub președintele Obama, Blinken a depus eforturi pentru a limita numărul de trupe americane desfășurate în teatele de operații. În schimb, anul trecut el a declarat pentru Reuters că președintele Trump „a demolat credibilitatea Americii” când a decis retragerea trupelor din Siria, lăsându-i pe aliații kurzi să lupte singuri împotriva grupării teroriste Statul Islamic.
În timpul campaniei electorale, Blinken a fost unul dintre consilierii cei mai apropiați ai lui Joe Biden, chiar și în chestiuni care nu țineau de politică externă.
„Președintele-ales are multă încredere în Tony”, a spus un fost oficial al administrației Obama, care a lucrat îndeaproape cu Blinken.
Această încredere este produsul anilor în care Blinken a lucrat alături de Biden: campania prezidențială fără succes din 2008, consilier pe probleme de securitate națională când biden era vicepreședinte, director de staff al Comitetului Senatorial de Relații Internaționale, când Biden era președintele comitetului.
„Este exact cum l-a descris președintele-ales. Un ingredient cheie în parteneriatele cu aliații noștri, pe care le folosește la potențial maxim, în loc să meargă singur”, a mai spus fostul său coleg din timpul administrației Obama.