Președintele ales Joe Biden a susținut un discurs, luni seara, după ce Colegiul Electoral a respectat votul popular și i-a acordat victoria în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. A fost o ocazie pentru a deveni mai incisiv la adresa președintelui în exercițiu, Donald Trump, care încă nu și-a recunoscut înfrângerea și acuză nefondat fraude.
Joe Biden a obținut voturile a 306 reprezentanți electorali, în timp ce Donald Trump, președintele în exercițiu, a rămas cu 232 de voturi. Pentru a fi confirmat președinte ales era nevoie de 270 de voturi din partea electorilor care reprezintă statele americane.
„Democrația americană a funcționat!” - a declarat încântat Joe Biden, care și-a construit pe această idee o mare parte din discursul de 10 minute pe care l-a rostit. El și-a reafirmat încrederea în democrația americană și în corectitudinea procesului electoral.
Joe Biden a subliniat că exact același scor, 306 voturi electorale, a obținut și Donald Trump în alegerile din 2016, atunci când proclama că este o „victorie categorică”. Joe Biden s-a limitat să spună că respectă și este onorat de această decizie a Colegiului Electoral, care s-a achitat de „o datorie la fel de veche ca însăși democrația americană”.
Atac la Donald Trump
„Democrația noastră a fost greu pusă la încercare, dar a rezistat”, a constatat Joe Biden, făcând referire la încercările lui Donald Trump de a contesta acest rezultat și de a pune la îndoială corectitudinea votului. În cele din urmă, însăși tabăra lui Trump, înșiși oamenii numiți de el în funcții au respectat voința poporului.
Biden a reamintit că la acest scrutin au votat mai mulți oameni ca niciodată în istoria Statelor Unite și a fost cea mai clară demonstrație că alegătorii au preferat să-și facă datoria lor civică. „Este un motiv de sărbătoare, nu de atacuri”, a subliniat președintele ales. „Politicienii nu iau puterea, oamenii le-o încredințează pentru un timp”, a spus el.
„În această bătălie pentru sufletul Americii, democrația a învins. Noi, oamenii, am votat. Încrederea în instituțiile noastre a rămas neștirbită. Corectitudinea alegerilor noastre rămâne intactă. Acum e timpul să întoarcem pagina, așa cum am mai făcut de-a lungul istoriei noastre. Să fim uniți. Să ne vindecăm”, a spus Joe Biden în ceea ce constituie, practic, al doilea său discurs de acceptare a rezultatului alegerilor după cel din 7 noiembrie.
De data aceasta, Joe Biden a accentuat principiile democrației pentru a contracara toate demersurile lui Donald Trump din ultimele săptămâni de a răsturna voința poporului. Președintele ales a fost mai incisiv, criticând deschis încercările lui Trump de a pune la îndoială votul americanilor și soliditatea instituțiilor, a sistemului legal al țării și a agențiilor de informații.
„Este o poziție extremă (a lui Donald Trump, n.r.), nemaivăzută, o poziție prin care a refuzat să respecte voința poporului, a refuzat să respecte statul de drept și a refuzat să onoreze Constituția”, a spus Joe Biden.
Ca și în celelalte discursuri rostite după scrutinul din 3 noiembrie, Joe Biden a pus accent pe ideea de solidaritate și unire a națiunii americane. „Suntem oameni cumsecade, venim din multe părți ale lumii”, a spus președintele ales.
El a făcut apel la o tranziție pașnică și a atins și celelalte teme mari ale viitoarei sale administrații: lupta cu coronavirusul, refacerea economiei, implicarea în lupta împotriva schimbărilor climatice. S-a arătat încrezător că vaccinul va învinge pandemia și și-a declarat compasiunea pentru familiile celor peste 300.000 de victime americane ale pandemiei.
Joe Biden și-a încheiat discursul cu tradiționala sa referire la soldații americani: „Dumnezeu să ne protejeze soldații care ne apără democrația”, a spus președintele american ales.
Ușor răgușit, a fost nevoie să-și dreagă de mai multe ori vocea, iar la final, soția sa, Jill Biden, viitoarea primă-doamnă, a venit lângă el și i-a oferit brațul, în condițiile în care Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, are o orteză la picior și merge șchiopătând, în urma unui accident suferit în urmă cu câteva săptămâni.