Alex Ward: „Pentru prima dată după foarte, foarte mult timp - poate de la Nixon încoace, chiar mai demult -, îl auzim pe Donald Trump spunând că lucrurile stau prost, că nu se putea mai rău. Spune, în principiu, că o să murim cu toţii şi că singura persoană care poate împiedica acest lucru e el, Donald Trump. E un lucru foarte ciudat, privind la scară largă politica americană. Trăim, deci, vremuri foarte bizare aici. Am văzut deja că prima zi a Convenţiei Democrate a fost despre speranţă şi optimism şi cum, în ciuda tuturor problemelor noastre, putem face lucruri şi mai bune. Este, deci, un mesaj, în esenţă, de lumină versus întuneric. Faptele nu mai contează acum. Acum e vorba doar despre ce simţi tu că e adevărat. Ceea ce rezultă e o conversaţie care nu e bazată pe fapte şi care se poartă în jurul acestor alegeri şi în jurul multor lucruri care se întâmplă în Statele Unite. E vorba doar despre ce simt oamenii, e strict ideologic. E un punct în care nu ne-am mai aflat de foarte, foarte mult timp”.
Scandalul email-urilor democrate. De ce l-ar ajuta Vladimir Putin pe Donald Trump?
Alex Ward: „Se pare că ruşii sunt în spatele atacului. Nu suntem însă siguri dacă a fost făcut cu scopul de a ajuta un anumit candidat. Dar discuţia a prins, pentru că Trump a spus că vrea să scoată SUA din NATO, că nu-i pasă de susţinerea aliaţilor, că nu vrea să intervină în lume. Dacă sunt Vladimir Putin, mie îmi sună bine acest lucru. Îmi spune că Statele Unite se retrag şi că, prin urmare, eu pot face mai multe. Aşadar, dacă aş fi Vladimir Putin, aş vrea în mod cert ca Donald Trump să ajungă în Biroul Oval, nu Hillary Clinton”.
SUA, cu Donald Trump preşedinte. Cum ar arăta politica externă?
Alex Ward: „El (Donald Trump, n.r.) nu militează pentru izolaţionism. Militează pentru unilateralism american. Adică vrea ca Statele Unite să meargă în lume şi să facă totul pe cont propriu şi să schimbe felul în care lucrăm în prezent. Şi, pentru că spune că doar el poate rezolva problemele actuale, e vorba, mai degrabă, de unilateralism marca Trump. Ce înseamnă, deci, asta pentru Europa? În esenţă, înseamnă că Europa se va putea baza mai puţin pe Statele Unite. De multă vreme, spune că nu vrea să fie în NATO, critică Alianţa de multă vreme, crede că Uniunea Europeană nu e un proiect bun, a lăudat Brexitul. Europa va avea în continuare un partener în Statele Unite, chiar şi în contextul unei Administraţii Donald Trump. Nu va fi, însă, un partener pe care să se poată baza în orice moment. Asta înseamnă, probabil, o Europă într-un pericol mai mare. Cum lucrurile se schimbă constant pe continent şi ameninţările vin din mai multe regiuni, politicienii nu se mai prea pot baza că pot avea un sprijin în SUA de acum înainte”.
Cine va câştiga?
Alex Ward: Au fost nişte alegeri incredibil de ciudate pentru Statele Unite. Bănuiala mea e că vor deveni şi mai bizare. Cine ştie? Dacă ar fi să pariez, aş spune că Hillary Clinton va câştiga în noiembrie.