Legile Statelor Unite „sunt aceleaşi pentru toată lumea”, a declarat procurorul special federal Jack Smith, după publicarea celor 37 de capete de acuzare vizându-l pe fostul preşedinte Donald Trump, acuzat că a pus în pericol „securitatea naţională” a ţării.
Procurorul a precizat într-o scurtă declaraţie, transmisă în direct de televiziunile americane, că serviciile sale doresc un „proces rapid”, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în ancheta declanșată după perchezițiile de la reședința sa din Mar-a-Lago, în cursul căreia FBI a găsit peste 13.000 de documente de la Casa Albă, pe care fostul președinte nu le-a predat către Arhivele Naționale, așa cum cere legea.
Printre acuzații, se numără „reţinerea de informaţii privind securitatea naţională” şi „obstrucţionarea justiţiei”, potrivit actului de acuzare, dat publicităţii vineri. Circa o sută dintre documentele recuperate erau marcate ca fiind clasificate, chiar dacă unul dintre avocaţii lui Trump declarase anterior că toate documentele cu marcaj „clasificat” au fost returnate guvernului.
În dosar sunt dezvăluiri șocante. Informații despre programul nuclear american, dar și despre vulnerabilitățile din apărarea Statelor Unite erau depozitate în cutii în baia luxoasă, cu finisaje scumpe și candelabru, a reședinței lui Trump. De asemenea, alte cutii cu documente oficiale și secrete erau și în alte locuri de la Mar-a-Lago - într-o sală de petreceri, în biroul lui Trump, într-o cabină de duș și un depozit.
Poate mai grav, procurorii au dovezi că fostul președinte le-a sugerat avocaților să ascundă urmele și chiar să distrugă documentele.
Trump urmează să aibă prima înfăţişare în acest caz la un tribunal din Miami, marţi, cu o zi înainte de a împlini 77 de ani.
„Sunt nevinovat!”, a scris Donald Trump pe platforma sa socială, Truth Social, după ce s-a anunţat că a fost pus sub acuzare.
El se apără și spune că a păstrat documentele pentru că le declasificase în timp ce era preşedinte, dar avocaţii săi au refuzat să includă acest argument în apărarea depusă în instanţă.
Potrivit CNN, ar exista o înregistrare audio în care Donald Trump declară, după ce a părăsit funcţia prezidenţială, că a păstrat informaţii militare pe care nu le declasificase. Aceste comentarii, captate pe suport audio, ar putea fi o probă-cheie în acest caz.