Homosexualii, următoarea țintă a Curții Supreme a SUA? Un judecător propune o revizuire a drepturilor lor

Data publicării:
Clarence Thomas, judecător la Curtea Supremă
Clarence Thomas, judecător la Curtea Supremă. Foto: Profimedia

Clarence Thomas, judecător la Curtea Supremă, a declarat vineri că hotărârile Curții Supreme care stabileau drepturile homosexualilor și dreptul la contracepție ar trebui reconsiderate, după ce dreptul federal la avort a fost abrogat.

Potrivit judecătorului, acele hotărâri „sunt dovedite ca fiind decizii eronate”.

Cazurile pe care le-a menționat sunt Griswold v Connecticut - hotărârea din 1965 a stabilit dreptul unui cuplu căsătorit de a utiliza contracepție fără intervenția guvernului; Lawrence v. Texas - curtea a decis în 2003 că statele nu pot incrimina sodomia; și hotărârea din 2015 în Obergefell v. Hodges, care susținea dreptul la căsătorie între persoanele de același sex, scrie The Guardian.

Declarația lui Thomas confirmă ceea ce mulți parlamentari progresiști ​​și susținători ai drepturilor s-au temut de ani de zile. Revocarea deciziei Roe v Wade marchează începutul, nu sfârșitul, excesului judiciar al majorității conservatoare a Curții, spun ei.

„Este important ca americanii să înțeleagă că această instanță supremă și republicanii din Congres nu se vor opri aici”, a spus Pramila Jayapal, președinta unui grup progresist din Congresul american. „Este clar că (Clarence Thomas) și majoritatea judecătorilor Curții nu au respect pentru alte precedente care au fost câștigate în ultimele decenii”.

Adam Green, un alt reprezentant al unei organizații progresiste, a avertizat că decizia instanței de a revoca decizia Roe v Wade nu va face decât să-i intensifice „criza gigantică de legitimitate” în rândul a milioane de americani.

„Cinci judecători republicani numiți de președinții care au pierdut votul popular iau în mod obișnuit decizii super-partizane care înlătură drepturile americanilor”, a spus Green.

Deocamdată, Thomas nu pare să aibă sprijinul colegilor săi conservatori în răsturnarea altor cazuri majore, întrucât aceștia nu s-au declarat în favoarea opiniei sale, menționează The Guardian.

Clarence Thomas ocupă funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție a SUA din 1991, după ce a fost nominalizat de George Bush drept succesor al judecătorului Thurgood Marshall. Thomas este al doilea afro-american care ocupă această funcție în cadrul Curții Supreme după Marshall. Din 2018, el este judecător senior, fiind cel mai longeviv membru al instituției, cu un mandat de peste 30 de ani.

La procesul de confirmare a judecătorului Clarence Thomas, în 1991, acesta a fost acuzat de hărțuire sexuală de Anita F. Hill, profesoară la facultatea de drept a Universității din Oklahoma. Aceasta susține că a fost hărțuită sexual la locul de muncă de judecătorul Thomas, care era supervizorul ei la două agenții guvernamentale și a dat detalii revoltătoare la audierile din Congres. Președintele comisiei senatoriale care a audiat-o atunci pe femeia de 35 de ani era chiar actualul președinte al SUA, Joe Biden. Clarence Thomas a negat însă toate acuzațiile.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri