Hillary Clinton a fost diagnosticată cu pneumonie. Ar putea schimba acest episod soarta alegerilor?
Data actualizării: Data publicării:
Candidata democraților la alegerile prezidențiale din SUA, Hillary Clinton, a fost diagnosticată încă de vineri cu pneumonie și a primit tratament în consecință, cu antibiotice, a anunțat echipa sa medicală, după ce fostei prime-doamne i s-a făcut rău, duminică, la ceremonia de comemorare a 15 ani de la atentatele asupra Turnurilor Gemene.
Doctorul a spus că lui Hillary Clinton i s-a făcut rău pentru că era deshidratată, dar a fost rehidratată, iar acum se reface cu succes.
Camerele de televiziune au surprins momentul în care fosta primă-doamnă a plecat mai devreme de la ceremonie și a urcat în mașină sprijinită de consilieri, dând impresia că e aproape de un leșin.
Oponenții republicani puseseră deja sub semnul întrebării condiția sa fizică, dar medicul său personal, Lisa Bardack, a declarat luna trecută că Hillary Clinton se bucură de o sănătate „excelentă”, care îi permite să exercite funcția de președinte al SUA. În ceea ce privește intervenția chirurgicală suferită în 2012 pentru îndepărtarea unui cheag de sânge, fostul secretar de stat s-a refăcut complet, a menționat medicul. Pe de altă parte, staff-ul de campanie al lui Clinton i-a acuzat pe adversarii politici că încurajează „o conspirație dementă pe tema sănătății lui Clinton”.
Hillary Clinton împlinește luna viitoare 69 de ani, iar contracandidatul ei, Donald Trump, are 70 de ani.
După episodul de la ceremonia comemorativă de la New York, Hillary Clinton a mers acasă la fiica ei, Chelsea, de unde a ieșit după câtva timp părând întremată.
Le-a făcut cu mâna susținătorilor, a zâmbit și a declarat că se simte bine și că este o zi minunată la New York. Apoi a plecat către casa ei din Chappaqua, New York, pentru ca duminică seară medicul personal să transmită presei comunicatul prin care anunța că fosta primă-doamnă fusese diagnosticată vineri cu penumonie și pusă pe un tratament cu antibiotice.
Ceva mai devreme, staff-ul ei de campanie anunțase însă că incidentul de la ceremonie s-a datorat faptului că fostei prime-doamne i-a fost prea cald.
Vremea nu era excesiv de caldă la New York, ci plăcută și cu o anumită umiditate în atmosferă, iar în timpul ceremoniei chiar s-a simțit o briză, potrivit Associated Press.
Bolile președinților sunt de tolerat, ale candidaților... pot fi fatale
George Bush senior a vomitat odată chiar pe premierul Japoniei. Fiul său, George Bush jr, a leșinat în Casa Albă după ce aproape s-a sufocat cu o bucată de covrig. Franklin Roosevelt și-a ascuns problemele grave de sănătate, iar John F. Kennedy nu a vorbit niciodată despre suferințele pe care le avea din cauza coloanei.
Diferența dintre acești oameni și Hillary Clinton este, totuși, că episodul de duminică intervine într-un moment-cheie al campaniei electorale în urma căreia Hillary Clinton speră să-i egaleze recordul lui Ronald Reagan de cea mai vârstnică persoană aleasă vreodată președinte la primul mandat, notează corespondentul BBC la Washington, Anthony Zurcher.
Se fac multe speculații pe seama sănătății sale – unele avansate chiar de către susținători ai lui Trump -, speculații care vor deveni și mai intense, mai ales după ce Hillary Clinton i-a lăsat pe ziariști fără nicio informație oficială pentru mai bine de două ore, duminică.
Vârsta a fost un factor de discuție în câteva dintre scrutinele prezidențiale americane. Și John McCain în 2008, și Bob Dole în 1996 ar fi spulberat cu ușurință recordul lui Reagan, dacă ar fi fost aleși. Iar Donald Trump, la 70 de ani, are de răspuns și el la întrebări despre sănătatea proprie.
Episodul de duminică s-ar putea să fie în cele din urmă doar o distragere enervantă a atenției, din perspectiva democraților. Totuși, oameni care altfel ar fi fost gata să nu dea nicio atenție zvonurilor cu privire la sănătatea lui Hillary Clinton, de-acum îi vor urmări mai atent activitatea.