George Friedman: Ce se ascunde în spatele demisiei lui Michael Flynn
Data publicării:
Dacă Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională al președintelui american, ar fi avut o înțelegere secretă cu Moscova, de ce ar fi riscat diplomații de la Ambasada Rusiei la Washington să îl compromită vorbind cu el la telefon de mai multe ori în aceeași zi, în condițiile în care ambele părți știau că toate conversațiile erau ascultate? Nu era el prea valoros pentru a-l expune și a provoca, astfel, plecarea lui din Administrația Trump? Sunt două întrebări-cheie avute în vedere de analistul american George Friedman, în urma scandalului care a dus la demisia lui Flynn.
În scrisoarea de demisie, Michael Flynn a admis că nu l-a informat corespunzător pe vicepreședintele Mike Pence în legătură cu convorbirile avute cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, despre sancțiunule impuse Moscovei, iar presa americană a scris că s-a pus singur într-o postură în care putea fi șantajat.
„Flynn a fost ofițer de informații în Afganistan și Irak și, la un moment dat, șeful Agenției de Informații a Pentagonului. Flynn știe ce înseamnă serviciile secrete. Este o exagerare să se creadă că Flynn s-ar fi pus singur într-o postură în care să fie șantajat de ruși. Asta pentru că nu se poate, sub nici o formă, ca Flynn să nu fi știut că îi erau monitorizate convorbirile avute cu oficialii ruși sau cu alți oficiali guvernamentali străini”, explică George Friedman.
În opinia sa, Michael Flynn nu a avut o înțelegere secretă cu Moscova privind ridicarea sancțiunilor impuse ca urmare a implicării rușilor în procesul electoral din SUA. Flynn ar fi urmărit, de fapt, crearea unei coaliții americane împotriva grupării teroriste Stat Islamic (ISIS), obiectiv pentru îndeplinirea căruia era dispus să discute despre concesii. „Problema nu era că ar fi fost cumpărat de ruși, ci mai degrabă că, din cauza obsesiei sale – ISIS, nu a reușit să își informeze echipa în legătură cu ce vorbea cu rușii. Acest lucru este mult mai probabil decât încheierea unei înțelegeri secrete cu rușii, pentru că dacă ar fi făcut-o, rușii nu l-ar fi lăsat să sune de mai multe ori într-o singură zi. Ar fi fost mult prea valoros”, mai spune George Friedman.
„Adevărata problemă nu este că Flynn a vorbit cu rușii sau că a vizitat Moscova. Nu a existat o înțelegere secretă. Mai degrabă, adevărata problemă a fost că el a încercat o schimbare strategică radicală, respinsă de oficiali de rang înalt (secretarul de Stat, Rex Tillerson, și cel al Apărării, James Mattis, n.r.). Când au auzit ce făcea Flynn, s-au înfuriat. Altfel spus, Trump a stopat o încercare de a-i implica pe ruși în războiul cu ISIS”, conchide analistul american.