Firma americană Dominion, proprietara echipamentelelor pentru vot folosite la alegerile din Statele Unite, a încheiat o înțelegere de ultimă oră cu Fox News, chiar înainte ca procesul de defăimare să înceapă, relatează BBC.
Inițial, Dominion a cerut o despăgubire de 1,6 miliarde de dolari Fox News, pe care a acuzat-o că a răspândit știri false despre aparatele sale de vot în timpul alegerilor prezidențiale din 2020.
Acordul final convenit între ambele părți a fost de 787,5 milioane USD.
Anunțul înțelegerii a venit după o scurtă amânare a procesului, la scurt timp după selectarea juriului.
Luni, judecătorul Curții Superioare din Delaware, Eric Davis, a anunțat că începerea procesului va fi amânată cu 24 de ore.
Deși judecătorul nu a motivat decizia amânării, presa americană a scris că acesta va oferi ambelor părți posibilitatea de a ajunge la o înțelegere.
Cu toate acestea, marți dimineață, ambele părți păreau să opteze pentru un proces îndelungat, un purtător de cuvânt al Dominion declarând că „va demonstra că Fox a răspândit minciuni care au provocat daune enorme companiei”.
Acordul îi permite Fox News să evite ca directorii săi să depună mărturie în ședință publică, inclusiv președintele Rupert Murdoch și vedete TV precum Tucker Carlson.
Înaintea procesului, avocații Fox News s-au opus în mod repetat cererii de despăgubire în valoare de 1,6 miliarde de dolari pe care o solicita Dominion și au caracterizat cifra ca fiind exagerată.
„Costul real”, au spus avocații Fox New, ar fi drepturile „raportate” la libertatea de exprimare și la libertatea presei, prevăzute în Primul Amendament al Constituției SUA.
Compania Dominion susține că rețeaua conservatoare de televiziune a pătat reputația companiei de vot electronic, difuzând știri false care invocau un presupus furt al votului din 2020 care l-ar fi defavorizat pe Donald Trump.
Concluziile juridice publicate înaintea procesului au sugerat că un număr de directori și jurnalişti Fox au pomenit despre o conspirație cu privire la alegerile prezidențiale din 2020, care ar fi fost furate.
În mai multe mesaje text, jurnalistul Tucker Carlson a spus că afirmațiile sunt atât „absurde”, cât și „nebunești”, în timp ce un alt realizator, Sean Hannity, a spus în privat că nu le crede „o secundă”.
Fox a spus că declarațiile au fost scoase din context.
Înaintea procesului, judecătorul a hotărât că afirmațiile fără temei împotriva companiei Dominion s-au dovedit deja false.
Fox se confruntă în continuare cu un al doilea proces pentru defăimare din partea Smartmatic, care solicită despăgubiri în valoare de 2,7 miliarde de dolari, și acuză televiziunea că ar fi răspândit informații potrivit cărora firma a ajutat la „furatul” alegerilor din 2020.
Editor : Liviu Cojan