FBI dezvăluie războiul psihologic secret al lui Putin în Europa. Cuvântul „fals”, la baza tuturor operațiunilor

Data publicării:
vladimir putin zambeste
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru

Autoritățile din Statele Unite au pus sub acuzare, miercuri, doi cetățeni ruși, și au confiscat peste 30 de domenii de internet legate de o campanie de influențare a alegerilor americane pentru funcția de președinte, relatează POLITICO.

Dar multitudinea de informații depuse în instanță de FBI a dezvăluit o altă „bombă”: o operațiune rusă masivă de manipulare a politicienilor, oamenilor de afaceri, jurnaliștilor și a altor persoane cu influență din Germania, Franța, Italia și Marea Britanie.

Scopul campaniei Kremlinului în Europa a fost să dezbine, să discrediteze America și să submineze sprijinul pentru Ucraina.

Documentele au fost obținute de FBI și depuse în instanță. Dosarul de 277 de pagini detaliază planurile Rusiei de a câștiga inimile și mințile europenilor.

Într-un memoriu al agenției „Social Design Agency” din Rusia, interceptat de FBi, este descris un plan de influențare a alegătorilor americani prin postări și comentarii pe rețelele sociale, care să evite filtrele.

Agenția acționează la ordinele șefului de cabinet al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit FBI.

Documentul rus spune că scopul campaniei este „să provoace reacții raționale (cum ar fi „de ce trebuie NOI să ajutăm Ucraina?”) și emoționale (cum ar fi „Americanii sunt atât de ticăloși!”). ”

Operațiunile psihologice se bazează pe așa-numitele domenii-fantomă pentru a răspândi articole false și conținut făcut să pară că provine de la instituțiile media occidentale.

Domeniile includeau falsuri după știri ale Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Delfi și alte publicații, și erau plătite cu criptomonede precum bitcoin, potrivit FBI.

Echipa rusă de operațiuni psihologice a identificat Germania ca o țintă deosebit de vulnerabilă.

„Germanii sunt mai dependenți decât francezii”, se arată într-unul dintre documentele rusești, probabil că se referă la dependența economică a Germaniei de gazul și exporturile rusești.

„În primul rând, trebuie să discredităm SUA, Marea Britanie și NATO și, în al doilea rând, să îi convingem pe germani să se opună „politicii ineficiente a sancțiunilor” impuse Rusiei, se arată într-o notă internă rusă, aflată în posesia FBI.

Un alt document al „Social Design Agency” pomenește de o operațiune numită „Incitarea la conflicte internaționale”, care vizează în special Franța și Germania.

Obiectivul său: „Să escaladeze tensiunile interne... pentru a promova interesele Federației Ruse”, precum și „să influențeze conflictele din viața reală și să creeze artificial situații de conflict” prin articole false și știri publicate de influenceri pe rețelele sociale.

Documentul arată că scopul era „destabilizarea societății” în Franța și Germania prin „răspândirea unor narațiuni false suplimentare”; „videoclipuri false, documente și înregistrări ale conversațiilor telefonice”; „comentarii pe rețelele sociale”; și „citate false” postate de influenceri.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A fost descoperită o ființă care întinerește în loc să îmbătrânească și care...
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
O boală mortală amenință la granița României. E pentru prima oară în 100 ani. Care sunt simptomele?
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Unul dintre cei mai faimoși actori ai planetei în anii '90, de nerecunoscut astăzi. Pozat de paparazzi după...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...