Celebrul medic imunolog Anthony Fauci a fost desemnat luni câştigător al unui prestigios premiu academic israelian, Dan David Prize, în valoare de 1 milion de dolari, pentru contribuția sa în domeniul „Sănătate publică”. Premiul a fost creat de un om de afaceri şi filantrop israelian născut în România și se acordă în fiecare an pentru trei categorii: trecut, prezent şi viitor.
Premiul Dan David Prize i-a fost atribuit imunologului Anthony Fauci în domeniul „Sănătate publică”, a anunţat fundaţia care atribuie acest premiu, pentru activitatea pe care medicul american a desfăşurat-o în domeniul sănătăţii publice pe durata crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus, informează DPA, potrivit Agerpres.
Premiul Dan David este acordat anual în trei categorii - trecut, prezent şi viitor -, fiecare valorând 1 milion de dolari. Anthony Fauci a fost premiat la categoria „prezent”.
Ceilalţi laureaţi ai premiului Dan David din acest an sunt următorii: istoricii în sănătate şi medicină Alison Bashford, Katharine Park şi Keith Wailoo, în domeniul „Istoria în Sănătate şi Medicină”; şi trei pionieri ai imunoterapiilor anti-cancer, Zelig Eshhar, Carl June şi Steven Rosenberg, în domeniul „Medicină moleculară”.
În comunicatul oficial, comitetul care atribuie premiile Dan David l-a lăudat pe Anthony Fauci pentru „contribuţia sa excepţională la cercetările împotriva HIV” şi pentru „salvarea a milioane de vieţi în ţările în curs de dezvoltare”.
Imunologul american a fost recompensat şi pentru „felul în care a condus National Institute of Allergy and Infectious Diseases şi, în special, pentru eforturile depuse în vederea recunoaşterii oficiale a unor abordări noi, precum vaccinurile bazate pe tehnica ARN mesager, care sunt administrate astăzi unor milioane de oameni din lumea întreagă; şi pentru curajul cu care a apărat ştiinţa în faţa opoziţiei neinformate pe durata dificilei crize provocate de pandemia de COVID-19”.
Cine este Dan David, fondatorul premiului
Laureaţii premiilor Dan David din acest an vor fi omagiaţi în cadrul unui eveniment online, care va avea loc în luna mai.
Laureaţii premiului Dan David donează 10% din valoarea acestor premii pentru a finanţa bursele oferite unor cercetători absolvenţi sau înscrişi la studii post-universitare şi care activează în domeniile lor de activitate.
Acest premiu a fost creat de omul de afaceri şi filantropul Dan David în 2002. Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără scriitoarea canadiană Margaret Atwood şi cineaştii americani Ethan şi Joel Cohen.
Dan David s-a născut într-o familie evreiască din Bucureşti, în anul 1929. S-a alăturat mişcării Tineretul Sionist la vârsta de 16 ani. După ce a studiat economie şi metodologii tehnice la Universitatea din Bucureşti, a lucrat pentru Radio-Televiziunea Română şi a devenit fotograf de presă. Arestat şi anchetat de fosta Securitate pentru activităţile sioniste din tinereţe, a reuşit să părăsească România în 1960 şi s-a stabilit la Paris, înainte de a se muta în Israel.
Cu ajutorul unui împrumut de 200.000 de dolari luat de la un verişor, Dan David a cumpărat franciza Photo-Me International, specializată în cabine de fotografiere automată, cu care a avut mare succes. A deschis filiale în Israel, Spania, România şi Italia. Atunci când era copreşedinte al grupului Photo-Me în 1999, acţiunile lui valorau 210 milioane de lire sterline.
În 2000, a înfiinţat Dan David Foundation, care, alături de Universitatea Tel Aviv, atribuie în fiecare an începând din 2002 premiul care îi poartă numele, acordat unor cercetători cu rezultate remarcabile în ştiinţă, tehnologie, cultură şi bunăstare socială.
Dan David a murit la Londra pe 6 septembrie 2011 la vârsta de 82 de ani.
Editor : B.P.