Americanul care a ucis în bătrân în ziua de Paşte şi a transmis crima în direct pe Facebook este căutat în cinci state. Autorităţile au anunţat şi o recompensă de 50.000 de dolari pentru orice informaţie care ar duce la prinderea suspectului. Acum, rețeaua de socializare Facebook este criticată pentru că a permis vizionarea imaginilor brutale timp de 2 ore.
Steve Stephens este căutat de un efectiv impresionant de forţe de ordine, dar până acum nu a fost găsit niciun indiciu care să-i dezvăluie locaţia. Poliţiştii sunt convinşi că bărbatul de 37 de ani va face în curând o greşeală, cum ar fi folosirea unei cărţi de credit, sau că maşina cu care a fugit va fi depistată de camerele de supraveghere de pe autostrăzi. Chiar şi aşa, oficialii spun că tot au nevoie de ajutorul publicului.
„Este o recompensă de până la 50.000 de dolari pentru arestarea lui Steve Stephens”, a anunțat Frank Jackson, primarul din Cleveland.
Rudele bătrânului omorât cu sânge rece ziua de Paşte sunt în continuare în stare de şoc. „Vreau doar să ştiu de ce ar face cineva aşa ceva. Inima mea este frântă. Acel bărbat a răpit pe cineva foarte drag de lângă mine. Copiii mei au 8 şi 11 ani, nu mai au un tată, deoarece cineva l-a luat de lângă noi”, a spus Angela Small, soţia bătrânului ucis.
Steve Stephens a ucis la întâmplare un bărbat de 74 de ani, în ziua de Paşte şi a transmis crima pe Facebook. De asemenea, într-o altă înregistrare postată pe reţeaua de socializare, bărbatul se lăuda că a ucis alte 13 persoane, dar poliţia nu a confirmat acest lucru. Totul, susţine agresorul, a fost provocat de despărţirea de iubita lui.
Luni, Ryan A. Godwin, nepotul bărbatului ucis, le-a cerut utilizatorilor de pe Facebook să nu mai distribuie imaginile cu bunicul său. Ceea ce a îndreptat atenția la rețeaua de socializare, pentru că permite încărcarea și distribuirea, din nou, a imaginilor.
Acum, ca urmare a acestui caz, Facebook a anunţat că va reevalua modul în care sunt depistate imaginile violente postate, deoarece înregistrarea crimei a rămas online aproape 2 ore, până când imaginile au fost șterse iar contul agresorului a fost închis.
Situația este dificilă pentru Facebook, notează cotidianul The New York Times, în condițiile în care a devenit un loc de văzut evenimente senzaționale în direct și a anunțat că nu dorește să devină o rețea de socializare care decide arbitrar ce este încărcat și distribuit de către utilizatori. Însă, cu cât intervine mai greu, cu atât utilizatorii vor tinde să comită infracțiuni în direct pe Facebook sau să publice înregistrări în timp ce sunt comise violuri, crime sau alte fapte penale.
Justin Osofsky, unul dintre vicepreședinții companiei, a scris într-o postare că „trebuie să îmbunătățim” distribuirea de videouri ca cele în care și-a pierdut viața Robert Godwin, în vârstă de 76 de ani. „E un gest oribil, un gest care nu are ce căuta pe Facebook, care contravine politicilor noastre și a ceea ce susținem noi”, a subliniat el.
Vicepreședintele Facebook a precizat că programatorii companiei lucrează ca un asemenea conținut video și raportarea lui să fie sesizate mai repede, inclusiv cu ajutorul inteligenței artificiale.
The New York Times concluzionează că de astfel de probleme se confruntă și Twitter, Amazon sau Google. Toate aceste mari companii le permit oamenilor să împărtășească momente intime mult mai ușor, dar se confruntă cu cereri tot mai dese de a monitoriza și filtra conținutul nepotrivit.