După ce a devastat insulele Saint Martin și Barbuda și a provocat mari inundații în Republica Dominicană, uraganul Irma a ajuns în Cuba, unde și-a recăpătat forța maximă, de uragan de categoria 5, iar de-acum se va îndrepta către Florida. Nu se mai pune problema dacă va lovi statul american, ci cât de mari vor fi distrugerile.
Două centrale atomice se găsesc în apropiere de coastă și vor trebui oprite ca măsură de precauție. Stau chiar în calea posibilei traiectorii pe care o va avea acest uragan extrem de periculos.
Oprirea centralelor nu este un procedeu laborios, dat fiind că este vorba despre centrale echipate cu reactoare cu apă sub presiune. Oprirea va interveni foarte rapid, în mai puțin de două secunde. Dar, în realitate, în niciun moment reactorul nu va fi total oprit.
Centralele Turkey Point și St. Lucie vor funcționa în modul „izolat”, pentru a fi în siguranță. Cantitatea și puterea electricității produse vor fi diminuate doar cât să servească funcționării centralei (adică să alimenteze pompele care servesc la răcirea reactorului), și nu pentru a trimite electricitate în exterior. Liniile de înaltă tensiune care pleacă de la centrală vor fi în bătaia rafalelor de vânt de până la 250 de km/h și ar putea fi avariate.
Turkey Point urma să fie oprită în cursul nopții de vineri, iar St. Lucie după alte 12 ore. Centralele nu vor fi total părăsite, vor exista salariați care se vor adăposti în anexele de tip buncăr.
Cele două centrale sunt singurele uzine atomice aflate în exploatare în Florida. Furnizează electricitate pentru aproape 2 milioane de cămine. Compania FPL și-a avertizat deja clienții că vor fi pene de curent de proporții.
Autoritățile dau asigurări că ele sunt printre cele mai solide din țară și chiar din lume, însă nici cele mai bune instalații nu sunt protejate complet în fața uraganelor.
Irma nu este primul uragan care „se întâlnește” cu centrale nucleare situate pe țărmul oceanului, în locuri deloc ferite de vânt. Turkey Point, aflată la sud de Miami, a rezistat uraganului Andrew din 1992, nu fără a suferi unele stricăciuni. Centrala a fost nevoită să folosească generatoarele de urgență pentru a răci reactoarele și a evita astfel un accident nuclear. Lucrările pentru a o repune în funcțiune au durat șase luni și au costat 90 de milioane de dolari.
În ceea ce o privește pe St. Lucie, centrala a făcut față cu bine uraganelor Frances și Jeanne în 2004 și lui Wilma în 2005.
Cele două centrale nucleare sunt concepute pentru a rezista unor rafale puternice de vânt și uraganelor. Reactoarele de la Turkey Point se află închise într-un sarcofag aflat într-o clădire de beton armat cu grosimea zidurilor de 1,80 metri, situată la 6 metri deasupra nivelului mării.
După trecerea lui Andrew și accidentul de la Fukushima din 2011, provocat de un cutremur urmat de un tsunami devastator, securitatea instalațiilor nucleare a fost întărită și mai mult. FPL a investit 3 miliarde de dolari după uraganele din 2005.
Turkey Point dispune de generatoare de urgență, motorină pentru a le face să funcționeze și piese de schimb gata să fie aduse din Tennessee în caz de nevoie.
Problema e că specialiștii avertizează că Irma l-ar putea depăși ca tărie pe Andrew. Riscul de inundații este acum mult mai mare. În 1992, nivelul apei s-a ridicat cu 8,3 cm de-a lungul coastelor Floridei. Acum, Centrul Național pentru Uragane avertizează că apa ar putea urca între 3 și 4,5 metri.