DOSAR INTERNAȚIONAL | Donald Trump, o curiozitate americană

Data publicării:
trump in campanie - GettyImages-529033870

De o săptămână, e aproape clar: la toamnă, americanii au de ales între Donald Trump şi Hillary Clinton. Oficial, nu s-a încheiat cursa pentru nominalizare nici în Partidul Republican, nici în cel Democrat. Dar lucrurile stau cam aşa: în tabăra republicană, Trump nu mai cu cine să se lupte. După victoria din statul Indiana, rivalii săi - Ted Cruz şi John Kasich - au renunţat la bătălia electorală, iar magnatul Donald Trump are calea deschisă pentru a deveni candidatul republicanilor la preşedinţia Statelor Unite.

Într-un sondaj de opinie făcut înainte de ultima lui victorie electorală, Donald Trump este mult în urma lui Hillary Clinton, care va fi, cel mai probabil, candidata Partidului Democrat. 41% faţă de 54% pentru fostul secretar de stat american. Sigur, acum este o distanţă mare. Dar, dacă ultimele luni ne-au dat o lecţie, e una simplă: orice e posibil în aceste alegeri.

Cu peste 53 la sută din voturile din Indiana - adică cu 17 puncte în faţa lui Ted Cruz - Donald Trump l-a forţat pe adversarul său principal să renunţe.

Cel de-al treilea clasat, John Kasich, a abandonat şi el cursa în aceeaşi zi. Adunase atât de puţini delegaţi, încât nimeni nu-l mai punea la socoteală.

Abia după ce a rămas fără rivali politici în propriul partid, Trump şi-a mai înmuiat discursul la adresa lui Ted Cruz.

„Ted Cruz - despre care nu ştiu dacă mă place sau nu - a fost un contra-candidat pe cinste. E un tip dur şi deştept. Şi are în faţă un viitor minunat. Îl aşteaptă un viitor minunat. Aşa că vreau să-l felicit pe Ted!”, a declarat Trump.

Provocări și controverse

Aproape sigur că el va fi republicanul care se va bate pentru preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump trebuie să facă faţă câtorva provocări. O spun analiştii politici americani, care constată disensiunile din rândul partidului în ceea ce-l priveşte pe magnatul redevenit membru cu acte în regulă în urmă cu abia patru ani. Asta, după ce i-a susţinut public pe democraţi şi s-a retras de mai multe ori din Partidul Republican. Dincolo de aceste controverse legate de orientarea politică a lui Trump, mulţi susţinători ai conservatorilor sunt consternaţi de stilul său necizelat şi de atitudinea faţă de femei şi imigranţi.

Henry Olsen, un analist politic membru al unui think-tank consevartor din Washington, a fost, practic, paralizat de votul din Indiana: „Sunt martor la sinuciderea unui partid politic cu o istorie de 160 de ani”, a spus el.

E clar că republicanii trebuie să-şi facă ordine în propria curte şi să gândească o strategie pentru confruntarea Trump-Clinton, dacă îşi doresc să ajungă la Casa Albă.

Mulţi cred că Donald Trump este cel mai nepregătit candidat nominalizat la preşedinţie, de un partid mare. Mai nepregătit decât el n-ar mai fi fost nimeni în istoria modernă a Statelor Unite. Ultimele sondaje arată că, în acest moment, americanii o preferă pe Hillary Clinton preşedinte, cu un avantaj de 10-13% în faţa magnatului. Donald Trump e, însă, optimist.

Nu ştiu dacă aţi auzit, pentru că presa nu vă va spune, dar un nou sondaj a ieşit acum câteva ore şi arată că o voi învinge pe Hillary Clinton. Şi asta e bine! O vom învinge!”, anunța el la începutul acestei luni.

O lume bulversată

În Statele Unite, începe marea nebunie din campania electorală. E felul în care presa din întreaga lume vede victoria lui Donald Trump în cursa internă. La fel ca politicienii, jurnaliştii sunt uluiţi. Puţini credeau că un personaj controversat, necenzurat şi fără experienţă politică precum Donald Trump, va ajunge în confruntrarea finală pentru preşedinţia Statelor Unite. Uimirea şi chiar dezamăgirea ies la iveală din titluri şi comentarii.

„Partidul Republican a devenit acum Partidul lui Donald Trump” - a scris „The New York Times” după votul din Indiana. Într-un articol de opinie, publicaţia atrage atenţia că este momentul pentru conservatorii americani să-şi recunoască eşecurile şi strategia greşită şi să meargă mai departe de simplele promisiuni electorale. Au un candidat pentru Casa Albă pe care cu singuraţă mulţi nu şi l-au dorit, dar... „Mai miopi ca niciodată, liderii republicani se conving că trebuie să-l susţină pe Trump” - e concluzia „The New York Times”.

„The Washington Post” trage linie şi numără candidaţii republicani care au abandonat în faţa lui Donald Trump, în ultimele luni. Au fost 17 la start şi a mai rămas magnatul american. Trump a lăsat în urmă fără prea mare efort politicieni cu experienţă, unii aflaţi în funcţii publice importante: guvernatori sau senatori. Publicaţia face şi socoteala delegaţilor necesari pentru ca Trump să intre oficial în cursă: cei 172 din California îi vor securiza nominalizarea, dacă va fi victorios şi în acest stat pe 7 iunie.

 Vestea că Donald Trump va fi aproape sigur candidatul republican la alegerile prezidenţiale din Statele Unite a umplut pagini şi în ziarele europene.

„Şoc, e Trump!” - a titrat „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Cotidianul german dă ca sigură confruntarea Trump-Clinton la alegerile din toamnă.

„Die Welt” constată că imposibilul s-a produs. „Dacă ultimele 11 luni ne-au învăţat ceva despre Trump şi candidatura lui, acel lucru e că nu trebuie subestimat”. O constatare a faptului că, şi în Europa, puţini îi dădeau şanse lui Trump, iar mulţi lideri europeni trebuie acum să-şi ajusteze discursul faţă de cel pe care l-au desconsiderat.

În Franţa, „Le Figaro” a scris despre înfrângerea lui Ted Cruz, singurul republican care - înaintea votului din Indiana - mai avea şanse şi încredere că l-ar putea detrona pe Donald Trump. S-a înşelat şi şi-a recunoscut înfrângerea.

„Liberation” marchează statul Indiana pe harta electoral a Statelor Unite drept punctul de cotitură pentru Partidul Republican. Cotidianul subliniază că mulţi alegători americani l-au preferat pe Donald Trump tocmai pentru că nu are experienţă politică şi nu a deţinut niciodată o funcţie publică - exprimându-şi astfel dezamăgirea faţă de politicianul clasic american.

„Europa s-a trezit cu Donald Trump candidat republican prezumtiv peste Ocean. El, cel pe care mulţi îl considerau un clovn cu doar câteva luni în urmă" - scrie cu ironie „Liberation”.

„The Guardian” trage un semnal de alarmă: „Victoria lui Donald Trump este o lecţie pentru politicienii europeni”. Într-un articol de opinie, „The Guardian” atrage atenţia că personaje precum Trump răsar şi în peisajul politic din Europa, ca efect al slăbirii partidelor tradiţionale. Astfel de lideri pot fi respingători sau chiar periculoşi, iar simpla lor criticare sau ignorare nu mai este suficientă, subliniază „The Guardian”.

Jurnaliştii italieni scriu în „La Repubblica” că republicanii care nu doresc în niciun chip să-i dea votul lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale nu au decât două opţiuni: să boicoteze alegerile sau să aleagă votul-protest şi să o susţină pe Hillary Clinton.

Candidatura care a sfidat toate pronosticurile

Când Donald Trump şi-a început maratonul electoral menit să-i aducă învestitura republicană, puţini au fost cei care l-au luat în serios. Mai toţi experţii români şi străini spuneau acelaşi lucru: Trump nu are nicio şansă. Un an mai târziu, realitatea este foarte diferită de toate analizele şi pronosticurile.

Cred că sunt şanse foarte mici ca el (Donald Trump, n.r.) să devină nominalizarea Partidului Republican. Cred că republicanii se vor trezi şi îşi vor da seama că este un demagog. Este incredibil de nepregătit. Cred că îl face pe Berlusconi al Italiei să pară un geniu al politicii”, spunea în noiembrie anul trecut scriitorul Jeremy Mayer, profesor la George Mason University, Virginia.

Cred că (Donald Trump, n.r.) va rezista ceva vreme, poate câteva alegeri primare, dar nu va fi nominalizatul”, prognoza, în august 2015, Charlie Black, consultant republican american.

A reuşit să ne surprindă, dar nu cred că va fi nominalizatul”, spunea un alt consultant republican, Alex Castellanos, tot în august 2015.

Bill Kristol, editor la „Weekly Standard”, la 22 octombrie 2015: „Vedem, acum, povestea aceasta cu Donald Trump. Stă bine în sondaje, pentru o vreme, dar nu va fi nominalizarea republicană. O să fim bine! O să fim bine! Fac pariu cu oricine aici de faţă - fac cinste cu o cină bună - că Donald Trump nu va fi nominalizatul”.

Sunt doar câteva din miile de astfel de predicţii. Mai toţi erau convinşi că nu se va ajunge aici. Mai toţi spus că Donald Trump nu are cum să câştige alegerile primare republicane. Şi TOŢI s-au înşelat.

După mai bine de un an de zile, din cei 17 candidaţi înscrişi în lupta pentru învestitura republicană, a mai rămas doar unul: Donald Trump.

Nu doar la televizor se întreceau experţii în astfel de pronosticuri. Mesaje similare au venit, în ultimul an, şi din presa scrisă.

Washington Post: „Sunt atât de sigur că Trump nu va câştiga învestitura republicană, încât o să-mi înghit vorbele în caz contrar. La propriu! În ziua în care Trump obţine nominalizarea, o să mănânc pagina pe care stă tipărită rubrica din ediţia de duminică a Washington Post. Sunt atât de încrezător din acelaşi motiv ca Mitt Romney: americanii sunt mai buni decât Trump."

Acum, după şapte luni de la acest articol, celebrul analist politic din Washington Post Dana Milibank se pregăteşte să se ţină de cuvânt. Un alt jurnalist american ar putea fi şi el nevoit să se ţină de o promisiune chiar mai puţin apetisantă decât a colegului de la Washington Post.

CNBC: „Acest reporter a promis deja că va mânca o pungă de cuie ruginite dacă magnatul cu păr mare reuşeşte să ia nominalizarea republicană, ca să nu mai vorbim despre scenariul în care o învinge pe Hillary Clinton în toamnă”.

Donald Trump creşte în sondaje. Iată de ce nu va câştiga", era titlul unui articol din „Vox”, publicat în iulie 2015, despre o viitoare implozie a candidaturii lui Trump. Această idee a continuat să câştige teren în lunile următoare.

New York Times”: „Nu, Donald Trump nu va câştiga", era şi titlul unui articol de opinie din New York Times de la sfârşitul lui 2015.

Nu doar jurnaliştii, analiştii şi consultanţii politici au susţinut cu tărie că Trump va pierde cursa internă a Partidului Republican.

Până și şamanii din Peru vedeau cu totul altfel soarta politică a lui Donald Trump în 2016: „L-am văzut (în viitor, n.r.) şi pe Donald Trump, care nu este văzut prea bine, din cauza comentariilor rasiste şi a negativismului său foarte puternic. Poporul american îşi va uni forţele pentru ca Donald Trump să nu devină candidatul oficial republican”.

Iar acum, surpriza. Există, totuşi, cineva care pare să se fi apropiat de realitatea momentului mai mult decât toţi aceşti analişti, experţi, editorialişti şi şamani.

- După cum ştiţi, am moştenit un buget foarte strâmtorat de la preşedintele Trump. Cât de rău este, domnule secretar?

- Suntem falimentari!

- Ţara e în faliment?! Cum e posibil?!”

Este dialogul dintr-un episod din Familia Simpson, difuzat în anul 2000. Arată Statele Unite ale viitorului, un viitor în care ţara a luat-o razna, conform deScrierii echipei celebrului serial. Acţiunea are loc în 2030, când Lisa devine prima femeie preşedinte din istoria Statelor Unite şi trage ponoasele după preşedinţia lui Donald Trump. Episodul a revenit în atenţia fanilor serialului, odată cu candidatura reală a lui Donald Trump. Gluma celor de la The Simpsons nu mai pare acum la fel de amuzantă. Anul trecut, a avut şi o continuare.  

Ce urmează? Trump contra Trump

Acum, că Donald Trump a rămas singur în cursa republicană, dar cu aproape 200 de delegaţi lipsă, se pune următoarea întrebare: ce se întâmplă cu restul alegerilor primare republicane? Pe scurt, e un fel de competiţie a lui Donald Trump...cu Donald Trump. Teoretic.

Magnatul american a câștigat, rând pe rând, statele americane. Dar oficial, cursa nu s-a încheiat.

În acest moment, Partidul Republican mai are programate alegeri primare în nouă state. În total, 445 de delegaţi. Iar Donald Trump are nevoie de mai puţin de jumătate dintre ei. Dar este singurul candidat rămas în cursă! Ce se întâmplă, în acest caz? Ei bine, se votează în continuare. E mai mult o formalitate. Restul electoratului republican trebuie să simtă că are un cuvânt de spus în aceste alegeri. Astfel, candidaţii care s-au retras recent din competiţie vor apărea în continuare pe buletinul de vot. Cel mai probabil, însă, lor nu le vor fi alocaţi delegaţi.

După ce s-a văzut singurul republican rămas în această luptă pentru învestitura partidului la alegerile prezidenţiale, Donald Trump a început să-şi facă planurile pentru următoarea etapă. Îşi caută deja candidat pentru funcţia de vicepreşedinte şi se pregăteşte pentru campania generală. Are o lună avans în faţa lui Hillary Clinton, care va avea necesarul de delegaţi pentru a câştiga învestitura democrată abia în iunie, conform calculelor „New York Times”.

Totuşi, pentru Donald Trump, prioritatea zero este să facă pace cu partidul. Asta după ce a ameninţat că, dacă i se vor pune beţe în roate, va fi prăpăd.

Cred că o să câştig înainte de Convenţie (iulie, n.r.). Pot să vă spun, însă, că, dacă nu va fi aşa şi vom avea 20 de voturi lipsă sau 100 de voturi lipsă, iar noi suntem la 1.100 de delegaţi, în timp ce altcineva e la 500 - suntem mult înaintea tuturor - nu cred că puteţi spune că nu câştigăm automat. Cred că vor fi revolte! Cred că vor fi revolte!”, spunea Donald Trump în martie.

Acum, preşedintele Convenţiei Naţionale Republicane a dat deja primul semn de pace.

Suntem în punctul în care suntem. Vom susţine nominalizatul”, a spus Reince Priebus, preşedintele Convenţiei Naţionale Republicane.

Pe de altă parte, republicanul ales în cea mai înaltă funcţie publică, Paul Ryan, care este preşedintele Camerei Reprezentanţilor, declară că nu e încă pregătit să-l susţină pe Donald Trump.

Ca să fiu foarte sincer cu tine, Jake, nu sunt pregătit să fac asta în acest moment. Nu am ajuns încă în acest punct. Sper să pot să o fac. Îmi doresc asta. Cred că ce trebuie să facem e să unim partidul”, a spus Paul Ryan.

Mai mult: într-un gest fără precedent, ultimii doi preşedinţi daţi de Partidul Republican, George Herbert Walker Bush şi George W. Bush, au anunţat deja că nu îl vor susţine pe Donald Trump când va deveni candidatul oficial. Anterior, George W. Bush, a transmis următorul mesaj electoratului american:

Sunt vremuri grele. Înţeleg că americanii sunt furioşi şi frustraţi. Dar nu avem nevoie, în Biroul Oval, de cineva care să ne reflecte şi care să ne amplifice frustrările. Avem nevoie de cineva care să rezolve problemele care ne provoacă furia şi frustrările” (februarie 2016)

Trump nu se arată, însă, prea preocupat de aceste reacţii pe care încă le stârneşte în propriul partid. Se gândeşte deja cum să transforme încununarea candidaturii lui într-un show televizat.

M-am uitat la ultima convenţie, care a fost cea mai slabă din istoria convenţiilor, cred. Nu a fost o convenţie palpitantă şi s-a dovedit a fi o cursă electorală care ar fi trebuit să fie câştigată, dar nu s-a întâmplat aşa. Mi-ar plăcea să adaug ceva care i-ar face pe oameni fericiţi. Trebuie să ne promovăm ţara! Trebuie să facem galerie, într-o anumită măsură. Ţara e foarte deprimată. Oamenii se ceartă între ei - albi şi negri, săraci şi bogaţi. Toată lumea se ceartă!”, a declarat Donald Trump, citat de CNN.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...