Președintele american în exercițiu Donald Trump a declarat joi că va pleca de la Casa Albă, dacă voturile în Colegiul Electoral îi vor acorda victoria contracandidatului său democrat Joe Biden.
„Sigur că o voi face. Și voi știți bine asta”, le-a spus Donald Trump jurnaliștilor care i-au adresat o întrebare în acest sens.
Este declarația prin care Donald Trump se apropie cel mai mult de o recunoaștere a înfrângerii suferite în alegerile din 3 noiembrie.
Votul în Colegiul Electoral ar urma să aibă loc la 14 decembrie, iar învestirea președintelui la 20 ianuarie.
Donald Trump a reluat însă acuzațiile că votul ar fi fost incorect și a spus că în aceste condiții nu poate recunoaște victoria adversarului său. El susține că este imposibil ca Joe Biden să fi primit voturile a 80 de milioane de americani, în ciuda faptului că numărătoarea oficială asta a arătat.
La insistențele reporterilor, care l-au întrebat dacă este dispus să-și recunoască înfrângerea, Trump a admis că îi este greu să o facă, fie și în condițiile în care Colegiul Electoral confirmă victoria lui Joe Biden. „Dacă ei (electorii - n.r.) fac asta (să îi atribuie victoria lui Joe Biden - n.r.), fac o greșeală. Alegerile sunt fraudate”, a spus Donald Trump.
După mai bine de trei săptămâni de la alegeri, nu au apărut însă dovezi ale unui vot incorect masiv, deși Donald Trump asta susține, iar multe dintre state au validat deja oficial rezultatele scrutinului.
Președintele în exercițiu a refuzat să spună dacă va fi prezent la ceremonia de învestire a lui Joe Biden, așa cum cere tradiția, dar a confirmat că va părăsi, fizic, Casa Albă, în cazul în care Colegiul Electoral îi atribuie victoria fostului vicepreședinte din administrația Obama.
„Ca să fiu cinstit, știu răspunsul, dar pur și simplu nu vreau să-l spun încă”, a spus Trump, întrebat dacă va fi prezent la ceremonia de învestire. El a adăugat că „nu e corect” că Joe Biden a început să-și desemneze deja echipa din viitoarea administrație.
Pe de altă parte, actualul locatar de la Casa Albă a refuzat să spună dacă ia în calcul să candideze din nou în 2024, așa cum vehiculează unele surse. „Nu vreau să discut încă despre 2024”, i-a replicat el unui reporter.
Trump și-a ieșit din fire repede, în prima sa discuție cu reporterii după trei săptămâni
Pentru prima oară de la alegerile din 3 noiembrie, Donald Trump a stat de vorbă joi cu reporterii de la Casa Albă după o teleconferință cu militarii cărora li s-a adresat cu ocazia Zilei Recunoștinței.
N-a fost însă o discuție prea lungă, pentru că Donald Trump s-a enervat destul de repede. În cele aproape 25 de minute petrecute cu presa, Trump a reluat acuzațiile de fraudă la vot și-a arogat meritul că în timpul administrației sale a fost găsit vaccinul anticoronavirus.
La un moment dat, l-a repezit pe un reporter care a încercat să-l întrerupă în timp ce afirma că votul ar fi fost fraudat. „Ești neserios. Mie să nu-mi vorbești așa!” - i-a spus Trump, arătând amenințător cu degetul. „Eu sunt preeșdintele Statelor Unite. Niciodată să nu-i vorbești așa Președintelui!”, a adăugat Trump. La scurt timp după aceea a părăsit conferința de presă.
Când va fi cunoscut rezultatul votului în Colegiul Electoral
Joe Biden a obținut 306 voturi electorale în statele unde a fost declarat deja câștigător sau unde se situează în fruntea opțiunilor alegătorilor, ceea ce este mult peste pragul de 270 de voturi electorale necesare pentru a fi proclamat președinte.
Fiecare stat este reprezentat, în funcție de populația pe care o are, de un anumit număr de electori, iar votul final pentru președinte îl dă Colegiul Electoral, care are 538 de electori.
Electorii din fiecare stat urmează să-și exprime votul (care de obicei este în concordanță cu opțiunea votului popular) la 14 decembrie, iar rezultatele validate ale acestui vot trebuie să ajungă la președintele Senatului (vicepreședintele Mike Pence - n.r.) până cel târziu la 23 decembrie.
La 6 ianuarie, toți membrii Congresului, din Cameră și Senat, se întâlnesc în Camera Reprezentanților. Președintele Senatului (care este vicepreședintele în funcție, Mike Pence) prezidează ședința la care sunt citite voturile Colegiului Electoral și sunt numărate, în ordine alfabetică, de către două persoane numite de Cameră, respectiv de Senat. Apoi, aceștia îi dau situația lui Pence, care anunță rezultatele și ascultă eventualele obiecții.
Sunt, așadar, 538 de voturi electorale - câte unul pentru fiecare congresmen și senator, plus încă trei pentru Washington D.C.
Dacă niciun candidat nu ajunge la 270 de voturi, atunci președintele va fi ales de delegațiile statelor din Camera Reprezentanților. În prezent, republicanii au majorități în mai multe delegații congresionale statale, chiar dacă democrații au majoritatea de membri în Cameră. Camera are termen până în data de 20 ianuarie la prânz să ia decizia. Dacă nu se ajunge la un consens pentru alegerea noului președinte în Camera Reprezentanților, atunci vicepreședintele în funcție devine automat președintele Statelor Unite cu drepturi depline.
Dacă nici funcția de vicepreședinte nu este ocupată, fie prin Colegiul Electoral, fie printr-un eventual vot la Senat, atunci liderul (speaker) Camerei Reprezentanților va ocupa, interimar, funcția de președinte al Statelor Unite și va avea sarcina de a se asigura că se va ajunge la un consens în privința alegerii unui președinte fie în Cameră, fie la Senat, prin alegerea unui vicepreședinte. În această situația Nancy Pelosi, actuala lideră a Camerei ar îndeplini acest rol. O situația precum cea detaliată este foarte improbabilă, însă, deznodământul cel mai probabil fiind alegerea de către Colegiul Electoral a președintelui și vicepreședintelui pe baza rezultatelor votului popular din fiecare stat.
Noul mandat de președinte începe oficial la 21 ianuarie 2021.
Citiți și: Când ajunge Joe Biden președinte? Calendarul evenimentelor electorale
Editor : Luana Pavaluca