Când ajunge Joe Biden președinte? Calendarul evenimentelor electorale

Data actualizării: Data publicării:
joe biden juramant
Joe Biden ar urma să fie cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite Foto: Guliver/GettyImages

Joe Biden, candidatul democrat în cursa pentru Casa Albă, este câștigătorul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, potrivit proiecțiilor media. Joe Biden a susținut,  sâmbătă seara, la Wilmington, fieful din Delaware, primul său discurs în calitatea de președinte ales, alături de Kamala Harris, prima femeie din istoria Statelor Unite care va ajunge vicepreședinte.

Până când Joe Biden să ocupe scaunul din Biroul Oval vor trece însă mai bine de două luni. Mandatul prezidențial va începe în ianuarie 2021. Până atunci începe o perioadă marcată de un întreg calendar de evenimente, dat fiind procesul electoral special și complex din Statele Unite, în care președintele nu este neapărat și câștigătorul votului popular. Fiecare stat este reprezentat, în funcție de populația pe care o are, de un anumit număr de electori, iar votul final pentru președinte îl dă Colegiul Electoral. 

Există o situație-limită când Congresul trebuie să decidă cine este președintele și dacă nici Congresul nu reușește să facă asta, atunci președinte devine vicepreședintele în funcție (în prezent, Mike Pence).

Iată ce ar trebui să se întâmple din ziua alegerilor până în ziua învestiturii:

  • 3 noiembrie 2020: În timp ce milioane de americani și-au trimis votul prin corespondență în săptămânile premergătoare, ziua alegerilor este stabilită, potrivit legislației americane, ca fiind în prima zi de marți după prima zi de luni din noiembrie. Voturile sunt numărate în întreaga țară în ziua alegerilor.
  • 4-23 noiembrie: Voturile trimise prin corespondență trebuie să aibă data poștei până la 3 noiembrie în fiecare stat american, dar pot fi primite și puse la numărare ulterior acestei date în multe state americane. 
  • 10 noiembrie - 11 decembrie: Statele americane trebuie să valideze rezultatele alegerilor.
  • 8 decembrie: Potrivit legii electorale (Electoral Count Act), aceasta este data până la care statele trebuie să fi numărat voturile, să fi clarificat disputele și să determine câștigătorul voturilor din colegiul lor electoral. Guvernatorii trebuie să emită actele de certificare, în care să fie trecut câștigătorul scrutinului și lista cu reprezentanții electorali ai statului respectiv. 
  • 14 decembrie: Are loc votul electoral. Potrivit legii, aceasta dată este stabilită pentru prima zi de luni după a doua zi de miercuri din decembrie, iar anul acesta cade în 14 decembrie. 
  • 23 decembrie: Voturile electorale trebuie să ajungă la Washington. Voturile electorale validate au nouă zile pentru a ajunge din statele lor până la Capitol Hill, sediul Congresului. 
  • 3 ianuarie 2021: O parte din membrii Camerei Reprezentanților și noii membri ai Senatului depun jurământul la prânz. Începe oficial legislatura celui de-al 117-lea Congres american. 
  • 6 ianuarie: Toți membrii Congresului, din Cameră și Senat, se întâlnesc în Camera Reprezentanților. Președintele Senatului (care este vicepreședintele în funcție, Mike Pence) prezidează ședința la care sunt citite voturile Colegiului Electoral și sunt numărate în ordine alfabetică de către două persoane numite de Cameră, respectiv Senat. Apoi, îi dau situația lui Pence, care anunță rezultatele și ascultă eventualele obiecții. Sunt 538 de voturi electorale - câte unul pentru fiecare congresmen și senator plus încă trei pentru Washington D.C. Dacă niciun candidat nu ajunge la 270, atunci cei 435 de membri ai Camerei iau decizia cine să fie președintele. Camera are termen până în data de 20 ianuarie la prânz să ia decizia. Dacă nu reușește să aleagă președintele, atunci vicepreședintele în funcție sau următoarea persoană eligibilă în linia succesiunii prezidențiale va deveni președinte. 
  • 20 ianuarie: Este Ziua Învestiturii. Noul președinte depune jurământul la prânz.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...