Doi părinți au câștigat, în instanță, dreptul să-și numească fiica „Allah”
Data actualizării: Data publicării:
Un cuplu din statul american Georgia a obținut, în instanță, dreptul să-și numească fiica de un an „Allah”. Statul a refuzat anterior să emită un certificat de naștere cu numele ZalyKha Graceful Lorraina Allah, motivând că niciunul dintre părinți nu are acest nume de familie. În timp ce organizațiile pentru drepturi civile sunt că decizia instanței este o victorie pentru libertatea de exprimare, organizațiile musulmane spun că numele este jignitor, relatează BBC News.
Departamentul pentru Sănătate al statului Georgia le-a spus inițial părinților fetei că aceasta poate avea fie unul dintre numele de familie alese, fie o combinație între cele două. Însă, Elizabeth Handy și Bilal Walk au argumentat că celorlalți doi fii ai lor, de trei și de 17 ani, li s-au emis certificate de naștere cu numele de familie Allah.
Legea statului Georgia spune că părinții pot să își numească copiii oricum doresc, atât timp cât nu este un cuvânt considerat „provocator” sau „jignitor”. Iar Consiliului pentru Relația dintre America și Islam a precizat că folosirea cuvântului „Allah” ca nume de familie este nu ține cont de aspectele culturale ale cuvântului. Directorul Consiliului a explicat că există nume în arabă care fac referire la Dumnezeu, precum Abdullah care înseamnă „slujitorul lui Dumnezeu”, însă a adăugat că „nu ar trebui să folosești Allah vreodată. Este nepotrivit”.
Pe de altă parte, Uniunea Americană pentru Drepturi Civile este de părere că decizia instanței este o victorie pentru libertate de exprimare și pentru dreptul părinților de a lua decizii pentru copiii lor.
„Nimeni nu vrea să trăiască într-o lume în care guvernul îți dictează ce nume poți sau nu poți să îi pui copilului tău”, a declarat Andrea Young de la Uniune.
Părinții fetei au salutat decizia instanței, în urma căruia copila va primi un CNP, va putea fi înscrisă la școală și dacă are nevoie, poate beneficia de diverse servicii sociale. Cuplul a precizat că a ales acest nume pentru că este „nobil”, nu din motive religioase.