Video&Foto Ceremonie de comemorare în zona „Ground Zero” din New York, la 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001
Ceremonia de comemorare a victimelor atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 s-a derulat în zona „Ground Zero” din oraşul New York, unde se aflau Turnurile Gemene din cadrul Complexului World Trade Center (WTC) prăbuşite după ce au fost lovite de avioane de pasageri deturnate de terorişti, potrivit Mediafax.
UPDATE 19:40 - Fostul preşedinte american George W. Bush, care conducea SUA atunci când au avut loc atentatele din 11 septembrie, a deplâns sâmbătă dezbinarea politică din ţara sa, la 20 de ani de la atentatele jihadiste, informează AFP, citată de Agerpres.
„În săptămânile şi lunile care au urmat atentatelor din 11 septembrie, eram mândru să conduc un popor impresionant, rezistent şi unit. Dacă e să vorbim despre unitatea Americii, aceste timpuri par demult apuse”, a declarat cel de-al 43-lea preşedinte al SUA în timpul unui discurs susţinut în Shanksville (Pennsylvania), unde s-a prăbuşit unui dintre cele patru avioane deturnate de un commando al Al-Qaida, în dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001.
„Forţe ale răului par să acţioneze”, a estimat Bush cu privire la climatul politic american, denunţând „furia, frica şi resentimentul”.
„Naţiunea noastră şi viitorul nostru în comun ne îngrijorează”, a subliniat fostul preşedinte republican, care a declanşat intervenţia americană în Afganistan ca represalii la atentatele din 11 septembrie.
UPDATE 19:30 - Fostul preşedinte american Barack Obama le-a adus la rândul său un omagiu victimelor atacurilor teroriste și a lăudat intervenţiile echipajelor de urgenţă şi eforturile armatei şi serviciilor de securitate pentru apărarea Statelor Unite.
„Astăzi, îi onorăm pe cei aproape 3.000 de bărbaţi, femei şi copii care au murit pe 11 septembrie 2001 şi, în plus, pe cei care şi-au pierdut vieţile în serviciul ţării noastre în cele două decenii de atunci. Reafirmăm angajamentul de a menţine o încredere sacră în relaţiile cu familiile lor - inclusiv cu cei care şi-au pierdut părinţii şi care au dat dovadă de atât de multă rezilienţă. Dar această aniversare este şi o reflecţie asupra a ce am învăţat în cei 20 de ani de la acea dimineaţă teribilă”, a declarat Barack Obama într-un mesaj difuzat sâmbătă.
„Lista de învăţăminte este lungă şi va continua. Dar un lucru a devenit clar pe 11 septembrie şi este clar de atunci, acela că America a fost mereu căminul eroilor care merg spre pericole pentru a face ceea ce trebuie”, a adăugat Barack Obama.
„Pentru Michelle şi pentru mine, imaginea care persistă din acea zi nu se referă doar la turnurile prăbuşite şi la ruinele rămase. Sunt şi pompierii care aleargă să urce pe scări în timp ce alţii alergau să coboare. Pasagerii care au decis să ia cu asalt cabina piloţilor, ştiind că ar putea fi ultimul lor act. Voluntarii care s-au prezentat zilele următoare la centre de recrutare, cu intenţiile de a-şi pune vieţile la dispoziţie”, a continuat Barack Obama.
„În ultimii 20 de ani, am văzut permanent aceste dovezi de curaj şi altruism. Le-am văzut acum zece ani, când, după ani de perseverenţă, armata noastră a făcut dreptate cu Osama ben Laden. Şi vedem acest lucru astăzi, când medicii şi asistenţii, epuizaţi, fac tot ce pot pentru a salva vieţi (...)”, a subliniat Barack Obama.
„Aceşti oameni reprezintă ce este mai bun în America, ceea ce ne poate aduce împreună şi ceea ce trebuie să ne aducă împreună. 11 Septembrie ne aminteşte de faptul că mulţi americani îşi arată devotamentul în moduri extraordinare, nu doar în momente de crize majore, ci în fiecare zi. Să nu uităm acest lucru şi să nu luăm niciodată aceste lucruri ca fiind de-a gata”, a încheiat Barack Obama.
UPDATE 19:00 - Preşedintele Joseph Biden le-a adus omagiu, sâmbătă, victimelor atacurilor teroriste produse pe 11 septembrie 2001, catalogând atentatele drept „un act de laşitate şi ură” şi „unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei” Statelor Unite.
„În urmă cu 20 de ani, pe 11 septembrie, aproape 3.000 de vieţi au fost oprite de un act de laşitate şi ură de nedescris", a declarat Joseph Biden, prin Twitter.
„Ca naţiune, nu trebuie să îi uităm niciodată pe cei pierduţi în unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei noastre, nici durerea îndurată de familii şi de cei dragi”, a subliniat Joseph Biden.
Mesajul a fost difuzat prin Twitter în timp ce Joseph Biden se află în New York, unde participă la ceremoniile de comemorare a victimelor atentatelor.
Preşedintele SUA, Joe Biden, a lansat un apel americanilor la unitate, „forţa noastră cea mai mare”, într-un mesaj video publicat vineri, în ajunul împlinirii a douăzeci de ani de la atentatele de la 11 septembrie, notează AFP.
„Este pentru mine învăţătura principală din (evenimentele de la) 11 septembrie. Aceea că, atunci când suntem cei mai vulnerabili, unitatea este forţa noastră cea mai mare”, a declarat preşedintele american, filmat la Casa Albă, într-un mesaj de aproximativ şase minute, potrivit Agerpres.
„Unitatea nu înseamnă că trebuie să credem cu toţii acelaşi lucru, dar este esenţial să ne respectăm reciproc şi să avem încredere unul în celălalt”, a mai spus Joe Biden în mesajul său video către o Americă profund divizată.
Știrea inițială:
La ceremoniile comemorative participă mii de persoane. Sunt ţinute şase momente de reculegere şi vor fi citite numele tuturor victimelor.
La ceremonie participă preşedintele Joseph Biden, precum şi foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton.
În paralel, la sediul Pentagonului se desfăşoară o altă ceremonie de comemorare, în memoria celor 184 de persoane decedate în acest loc pe 11 septembrie 2001. Este prezent secretarul Apărării, Lloyd Austin, şi generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al armatei SUA, conform CNN.
Citiți și:
În statul Pennsylvania se va desfăşura o ceremonie de comemorare a victimelor prăbuşirii avionului deturnat care efectua Cursa 93. La această ceremonie va fi prezent fostul preşedinte George W. Bush, care era liderul SUA în momentul atentatelor.
Preşedintele Joseph Biden se va deplasa, pe parcursul zilei, şi la sediul Pentagonului, precum şi în Shanksville, Penssylvania.
Atacurile de la 11 septembrie 2001, atribuite reţelei teroriste Al-Qaida, au vizat complexul World Trade Center din New York şi sediul Pentagonului. Unul dintre avioanele deturnate de terorişti s-a prăbuşit în statul Pennsylvania. Bilanţul atentatelor a fost de 2.977 de morţi şi aproximativ 25.000 de răniţi. Atacurile au fost comise de 19 terorişti sinucigaşi.
Editor : L.C.
- Etichete:
- joe biden
- atac terorist
- turnurile gemene
- 11 septembrie 2001
- comemorare 20 de ani
- comemorare 11 septembrie
- ground zero
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News