Ce sume încasează Edward Snowden pentru a vorbi cu studenții americani
Data actualizării: Data publicării:
Sunt aproape patru ani de când Edward Snowden, fostul angajat al National Security Agency (NSA), a făcut publice practicile agenției de supraveghere a populației. De atunci, el a fost numit deopotrivă trădător și erou și a cerut azil politic în Rusia, pentru a scăpa de închisoare.
Snowden a rămas însă o figură importantă, în special printre studenți și printre cetățenii americani preocupați de cât de multă libertate au agențiile de securitate pentru a supraveghea populația.
Din exilul său în Rusia, Edward Snowden nu a rupt complet contactul cu SUA. Potrivit MSN.com, el participă frecvent la videoconferințe cu studenții celor mai prestigioase universități americane și încasează aproximativ 30.000 de dolari pentru fiecare discuție, deși avocatul său susține că Snowden a acceptat să participe și gratuit la unele întâlniri virtuale cu studenții. Printre facultățile care au plătit discuțiile se numără nume mari, precum Universitatea Princeton, Universitatea din Chicago, Massachusetts Institute of Technology, Universitatea Johns Hopkins, dar și unități publice de învățământ ca Universitatea de Stat din Ohio, Universitatea din Arizona sau Colegiul William&Mary din Virginia.
Participarea la conferințele cu Snowden nu sunt gratuite pentru studenți, dar asta nu înseamnă că nu există doritori. La Universitatea din Pittsburgh, biletele s-au epuizat în primele trei zile, iar la Universitatea Simon Fraser biletele s-au vândut în două ore.
30.000 de dolari pentru o conferință de 60 de minute
Universitatea de Stat din Ohio i-a plătit lui Snowden 30.000 de dolari pentru o videoconferință prin Skype, de 60 de minute, la care au participat în noiembrie 1.700 de studenți. Adică 8 dolari pe secundă. Iar pentru un video chat cu Snowden realizat anul trecut, în februarie, la Universitatea din Colorado, unitatea de învățământ a plătit 56.000 de dolari.
Aceste lucruri au dus însă la controverse, în condițiile în care autoritățile americane, printre care și directorul CIA Mike Pompeo, l-au catalogat pe Snowden drept "un trădător" și, mai mult, Pompeo a afirmat chiar că acesta "pune în pericol viața americanilor" și că ar trebui "executat pentru trădare"
La începutul lunii februarie, au apărut informații că Rusia cochetează cu ideea de a-l preda americanilor pe Snowden. În SUA, el riscă o pedeapsă de 30 de ani de închisoare.