Ce a spus Donald Trump în singurul interviu acordat presei din România

Data actualizării: Data publicării:
donald trump GettyImages-578550828

Punctual, serios și convingător. Așa l-a perceput Ana Smădeanu pe Donald Trump în 2010, când a realizat un interviu, pentru revista „Top 300 Capital”, cu actualul președinte ales al Statelor Unite. Magnatul a declarat că în România ar investi în imobiliare, a mizat corect pe revirimentul zonei euro și le-a recomandat oamenilor de afaceri și oamenilor politici ca, în perioade de criză, să se concentreze pe soluții, nu pe probleme. Îi lipsea, însă, și atunci diplomația, a remarcat fosta jurnalistă, în prezent managing partner al unei firme de relații publice si comunicare. 

„Mi-a plăcut punctualitatea, faptul că a tratat cu seriozitate solicitarea mea și a ținut cont de deadline-ul pe care îl aveam. Nici milionarii noştri nu au fost aşa punctuali”, spune Ana Smădeanu despre interviul telefonic realizat acum șase ani, când miliardarul nu părea să aibă ambiții politice. „Și când ceea ce spunea ceva plat, că doar nu a inventat roata, o spunea cu convingere”, adaugă ea.

Jurnalista este sceptică în legătură cu calitățile omului politic Trump: „Nu pot să îl separ de omul de afaceri, de speculantul imobiliar. Cred că un om politic trebuie să aibă diplomație, să fie, înainte de toate, diplomat și Donald Trump mi se pare lipsit de diplomație. În politică trebuie să ai altă abordare”.

„Dacă în imobiliare investești și pierzi, ai o pagubă, o gaură financiară...asta e. E afacerea ta, oamenii care își pierd locurile de muncă se pot angaja în altă parte. În politică, paguba aceea poate fi tradusă altfel și poate fi ireversibilă. Din poziția de președinte al SUA nu prea îți permiți să pierzi. Greșelile pe care le faci afectează cetățenii țării pe care o conduci, dar și partenerii acesteia. Hillary Clinton pare mai responsabilă, are un background în politică”, apreciază Ana Smădeanu.

În 2010, România resimțea din plin efectele crizei economice globale, salariile bugetarilor erau reduse cu 25 la sută și ieșirea din recesiune nu părea să se producă prea curând. Donald Trump a oferit câteva sfaturi.

Ana Smădeanu: România se află în mijlocul unei serioase crize financiare și economice. Care este o primă lecție pe care o putem învăța astfel încât să putem depăși acest moment?

Donald Trump: Crizele financiare nu sunt nemaiîntâlnite. Ele apar. Lucrul cel mai important este să te concentrezi asupra soluțiilor și nu asupra problemelor. Acestora din urmă nu ar trebui să li se permită să intervină în abilitatea de a fi obiectiv în ceea ce privește soluțiile posibile.

Ana Smădeanu: O parte a Uniunii Europene a reușit să iasă din recesiune. Ce concluzii s-au tras?

Donald Trump: Au învățat cât de important este să te uiți după soluții în loc să pierzi vremea concentrându-te asupra problemelor.

Ana Smădeanu: România, alături de alte țări din regiune, a întâmpinat dificultăți în soluționarea crizei. Cât de afectate de criză credeți că sunt afectate economiile fostelor țări comuniste care azi sunt parte din Uniunea Europeană?

Donald Trump: Întreaga regiune este afectată, iar acest lucru (criza, n.red.) era predestinat să se întâmple.

Ana Smădeanu: S-a vorbit despre desființarea zonei euro. Cum vedeți dumneavoastră viitorul acestei zone în următorii cinci ani?

Donald Trump: Văd că moneda euro merge mai departe și se consolidează. A fost solidă pentru o bună perioadă de timp și se consolidează. A fost solidă pentru o bună perioadă de timp și cred că se va echilibra din nou și va continua să meargă bine.

Ana Smădeanu: Criza economică a schimbat sensibil economia globală. Cum vedeți evoluția acesteia?

Donald Trump: Este foarte dificil de estimat acum (în 2010, n.red). Să sperăm că va redeveni stabilă.

Ana Smădeanu: Dacă ar fi să investiți în România, spre ce sectoare v-ați orienta? Imobiliare, energie verde, bursă, turism?

Donald Trump: Cum investițiile imobiliare sunt ceea ce știu să fac mai bine, și în România aș investi tot în acest domeniu.

Ana Smădeanu: Rezidențial sau comercial?

Donald Trump: Înainte să iau această decizie, va trebui să fac o cercetare de piață.

Ana Smădeanu: Dacă ar fi să alegeți astăzi să conduceți un IMM cu un potențial bun sau o multinațională care scârțâie, ce-ați alege? Ce-i mai greu de condus pe timp de criză?

Donald Trump: Acest lucru ar depinde mult de circumstanțele financiare și, în cazul meu, aș alege o mare multinațională, dat fiind faptul că The Trump Organization este o companie mare și îmi place să gândesc la scară mare. Dacă puterea mea financiară era mai mică, aș fi ales o companie de dimensiuni mai mici.

Ana Smădeanu: În vremurile acestea ce e mai ușor: să fii angajat sau angajator?

Donald Trump: Fiecare dintre opțiuni are dificultățile sale. Ca angajat, lucrul cel mai important este pe care trebuie să îl ai în vedere este acela că multe locuri de muncă s-au pierdut, iar ca angajator trebuie să fii conștient de întreaga situație. Ca angajator, fiecare decizie pe care o iei trebuie să fie gândită în ansamblu. Acest lucru include aspectul financiar, factorul politic, totul.

Ana Smădeanu: Să presupunem că sunteți managerul unei companii care trebuie să-și reducă costurile. Trebuie să alegeți între concedierea unor oameni și reducerea salariilor tuturor angajaților cu 25%, indiferent de cât de bine își fac treaba sau nu. Pentru ce ați opta?

Donald Trump: Aș reduce salariile pentru a salva locurile de muncă.

Ana Smădeanu: Care ar fi primele trei calități pe care ar trebuie să le aibă un angajat al dumneavoastră?

Donald Trump: Loialitate, corectitudine și abilitatea de a lucra și a învăța foarte repede.

Ana Smădeanu: Care este cel mai bun sfat pe care l-ați primit în afaceri?

Donald Trump: Tatăl meu, Fred C. Trump, mi-a spus întotdeauna: „Află ce poți despre lucrul pe care îl întreprinzi!”. De asemenea, avea o formulă de succes în patru pași: „Începe, termină, termină bine și retrage-te” („Get in, get it done, get it done right and get out”). A fost întotdeauna un sfat bun pentru mine.

Ana Smădeanu: Dacă ar fi să dați un sfat unui tânăr antreprenor, în situația de acum, ce i-ați spune?

Donald Trump: Așa cum a spus tatăl meu, „află tot ce poți despre lucrul pe care-l întreprinzi”. Este foarte important ca un antreprenor, român sau de orice altă naționalitate, să-și acopere domeniul foarte bine, să știe foarte bine în ce se bagă și să fi cercetat tot ce are legătură cu afacerea pe care este interesat să o demareze. De asemenea, ca antreprenor, în primă fază ești singur, businessul nu reprezintă un efort de grup. Așa că fii pregătit să faci totul singur.

Ana Smădeanu: Dacă ați fi un tânăr antreprenor, în ce domeniu ați investi acum?

Donald Trump: Aș alege domeniul imobiliar. A fost prima mea alegere acum mulți ani și rămâne aceeași și acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...