Dezvăluirile celui care a fost cândva cel mai apropiat colaborator al lui Donald Trump vor fi publicate astăzi într-o carte scrisă de un cunoscut jurnalist american. În aceasta, Steve Bannon povesteşte că actualul preşedinte nu credea, în cursul campaniei, că el chiar va ajunge la Casa Albă şi se temea de responsabilitate. De altfel, soţia lui, Melania, ar fi plâns de furie când a aflat că a câştigat alegerile.
Cartea „Fire and Fury - Inside the Trump White House” de Michael Wolff, care a stârnit atâta vâlvă, va fi lansată vineri, cu patru zile mai devreme decât ziua anunţată iniţial, asta în ciuda faptului că avocații lui Trump au încercat să împiedice publicarea ei.
„Este plină de minciuni, intrepretări greşite şi surse care nu există", a scris Donald Trump pe Twitter, după ce avocaţii săi au încercat să-i blocheze publicarea. Preşedintele american spune că nici nu i-a autorizat vreodată autorului cărţii accesul la Casa Albă.
- V-a trădat Steve Bannon, domnule preşedinte? Aveţi un comentariu despre Steve Bannon? a fost întrebat joi președintele Donald Trump.
- Nu ştiu, aseară m-a numit „un mare om", aşa că aparent îşi schimbă tonul destul de repede.
- Aţi vorbit cu el?
- Nu vorbesc cu el. Nu vorbesc cu el.
Cartea semnată de jurnalistul care a scris și biografia lui Rupert Murdoch se bazează pe interviuri cu foşti şi actuali colaboratori ai liderului american. Cireaşa de pe tort este mărturia unui fost voluntar din stafful de campanie al lui Trump, care a povestit că a încercat să îl înveţe Constituţia pe magnat. Politicianul a rezistat doar până la al patrulea amendament... din 27.
Din volumul pregătit de tipar aflăm şi că fostul premier britanic Tony Blair l-ar fi avertizat pe preşedintele Trump că este posibil să fie spionat de guvernul de la Londra. În schimbul divulgării secretului, ar fi pretins un post de consilier în administraţia liderului de la Casa Albă.
„Este o invenţie, la propriu, de la un capăt la altul. Nu am avut niciodată astfel de conversaţii la Casa Albă.Eu sunt în continuare foarte implicat în procesul de pace din Orientul Mijlociu, dar nu-mi doresc să ocup vreo funcţie. Povestea asta ne arată cât de haotică este politica internaţională”, a declarat Tony Blair.
De departe, cea mai controversată afirmaţie vine de la fostul consilier de încredere al lui Trump. El face referire la deja faimoasa întâlnire dintre fiul cel mare al preşedintelui şi o delegaţie rusă, în iunie 2016, la New York. Fostul sfătuitor prezidențial consideră că întrevederea a fost un gest de trădare din partea lui Donald Trump junior şi că FBI-ul ar fi trebuit înştiinţat imediat. Felul în care descrie acestă întâmplare, catalogată drept prostească, periclitează eforturile Casei Albe de a minimaliza importanţa şi efectele ei.