Avertismentul Microsoft înaintea alegerilor din SUA: hackerii iranieni țintesc site-urile web și mass-media americane

Data actualizării: Data publicării:
Program,Code,And,Flag,Of,Iran.,Iranian,Digital,Technology,Or
Hackerii iranieni din grupul Cotton Sandstorm sunt apropiați de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice Foto: Shutterstock

Un grup de hackeri iranieni cercetează în mod activ site-urile web americane legate de alegeri și mass-media americane în apropierea zilei alegerilor, activitatea sugerând pregătiri pentru „operațiuni de influență directă”, anunță Microsoft într-o postare pe blogul companiei, informează Reuters.

Hackerii - supranumiți Cotton Sandstorm de Microsoft și legați de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran - au efectuat recunoașterea și sondarea limitată a mai multor „site-uri web legate de alegeri” în mai multe state americane, se arată în raport. În mai, aceștia au scanat, de asemenea, un post de știri american neidentificat pentru a-i înțelege vulnerabilitățile.

Vicepreședintele american Kamala Harris, candidatul democrat, se confruntă cu rivalul republican Donald Trump în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, într-o cursă extrem de strânsă, potrivit sondajelor.

„Cotton Sandstorm își va intensifica activitatea pe măsură ce se apropie alegerile, având în vedere ritmul operațional al grupului și istoricul de interferență electorală”, au scris cercetătorii Microsoft. Evoluția este deosebit de îngrijorătoare din cauza eforturilor anterioare ale grupului, au afirmat aceștia.

Un purtător de cuvânt al misiunii Iranului la Organizația Națiunilor Unite a declarat că „astfel de acuzații sunt fundamental nefondate și total inadmisibile”.

„Iranul nu are niciun motiv și nicio intenție de a interveni în alegerile din SUA”, a declarat purtătorul de cuvânt.

În 2020, Cotton Sandstorm a lansat o altă operațiune de influență cibernetică cu puțin timp înainte de ultimele alegeri prezidențiale, potrivit oficialilor americani. Prezentându-se drept „Proud Boys”, organizație de extremă dreapta, hackerii au trimis mii de e-mailuri locuitorilor din Florida, amenințându-i să „voteze cu Trump!” sau vor suferi consecințe.

De asemenea, grupul a difuzat un videoclip pe rețelele de socializare, care pretindea că provine de la hackerii activiști, în care îi arătau sondând un sistem electoral. Deși această operațiune nu a afectat niciodată sistemele de vot individuale, scopul a fost de a provoca haos, confuzie și îndoială, au declarat la momentul respectiv înalți oficiali americani.

După alegerile din 2020, Cotton Sandstorm a desfășurat, de asemenea, o operațiune separată care a încurajat violența împotriva funcționarilor electorali americani care au respins afirmațiile privind frauda electorală generalizată, a declarat Microsoft.

Biroul Directorului Serviciului Național de Informații, care coordonează efortul federal al SUA de a proteja alegerile de influența străină, a indicat Reuters o declarație anterioară a sa care spunea: „Actorii străini - în special Rusia, Iranul și China - continuă să încerce să alimenteze discursuri dezbinatoare pentru a diviza americanii și a submina încrederea americanilor în sistemul democratic al Statelor Unite”.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii recunoscuți de Ungaria în Transilvania și de Imperiul Rus în Basarabia: hărțile care arătau până unde...
Digi FM
Lucian Viziru rămâne de tot acasă, după 7 ani în care a fost antrenor de tenis în Germania. Cu ce se ocupă...
Pro FM
Se specula că divorțează, dar Bianca Censori și Kanye West sunt mai îndrăgostiți ca niciodată. Cum au fost...
Film Now
Dominic Purcell, de nerecunoscut. Cum arată astăzi starul din „Prison Break”
Adevarul
Cine ar fi noul iubit al Alexiei Eram. Cum au fost surprinsi la scurt timp de la despărțirea de Mario Fresh
Newsweek
O lege care crește pensia pentru 500.000 pensionari, blocată în Parlament. Cine ar lua bani?
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri neașteptate la câteva săptămâni de la nunta cu Valeriu Gheorghiță. Unde...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Angajați de la o grădină zoologică din Anglia, apel pentru identificarea unei creaturi cu „aripi și coarne”...
Film Now
Daniel Craig, despre motivul pentru care rolul lui James Bond l-a împiedicat să accepte alte proiecte: „Sunt...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit